Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako na zelený trávnik aj v lete? Týchto 5 tipov vám pomôže

.sponzorované .promotion

S príchodom horúčav dostáva tráva zabrať. Ak chcete, aby bola stále zelená, musíte jej k tomu dopomôcť. Doprajte mu potrebnú starostlivosť, za ktorú sa vám odvďačí kvalitným zeleným porastom. Inšpirujte sa našimi tipmi a majte dokonalý trávnik počas celého leta.

Ako na zelený trávnik aj v lete? Týchto 5 tipov vám pomôže pexels.com

Pravidelné kosenie

Ešte predtým ako začnete kosiť, by mala kosačka prejsť servisom, v ktorom naostria čepele. Kosenie s ostrými nožmi je rýchlejšie a oveľa jednoduchšie, navyše zabránite rozstrapkaným koncom trávi a jej vysušeniu. 

Častou chybou pri kosení je aj nastavená výška kosenia. Ak kosíte trávu príliš nakrátko, znižujete jej schopnosť rastu. Vyššia tráva sa menej zahrieva a pomalšie vysychá. Počas vysokých horúčav sa vyhnite koseniu, trávnik sa totiž horšie regeneruje. Preto ho najskôr polejte alebo počkajte na dážď, až potom ho pokoste. 

Odporúčame vám kosiť jedenkrát týždenne, pretože menej časté kosenie môže spôsobiť rozrastanie burín a machu, ktorých sa veľmi ťažko zbavíte. Takisto by ste mali skracovať dĺžku stebiel najviac o jednu tretinu. 

pexels.com

Zavlažovanie

Počas horúcich letných dní máme tendenciu trávniku dopriať dostatok vlahy. Nadmerná vlhkosť mu však môže spôsobiť problémy, napríklad nedostatok kyslíka pre korene či tvorbu plesní. Takisto ho nemusíte polievať každý deň. Stačí trikrát týždenne skoro ráno alebo neskoro večer. Počas dňa, keď je slnko najsilnejšie, by ste ho mohli spáliť. 

Ak neradi polievate alebo máte až príliš veľký dvor, vyskúšajte zavlažovač. Moderné zavlažovače ponúkajú možnosť nastavenia časovača, a tak budete polievať trávnik v noci, čím mu doprajete dostatok vlahy a navyše ho nespálite. Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či tráva potrebuje poliať je, že po chôdzi na nej ostáva stopa a nevracia sa do svojho pôvodného tvaru. 

Mulčovanie

Aj pokosenú trávu môžete ešte efektívne spracovať. Moderné kosačky dokážu rozsekať trávu na maličké kúsky, ktorú potom využijete ako kvalitné hnojivo. Leto je na to ideálnym obdobím, pretože je vtedy najvýživnejšia. Navyše zabránite aj vysušeniu trávnika.

pexels.com

Prevzdušňovanie

Pravidelné prevzdušňovanie trávnika napomáha k narušeniu rozširovania buriny či machu. Takisto je to výborný spôsob podporujúci rast nových výhonkov. Ak sa vám na trávniku objaví mach, znamená to nadbytok vody a nedostatok kyslíka v pôde. 

Neodporúčame vám zbaviť sa ho pomocou vápna, pretože okrem machu zničíte aj trávnik. 

Najjednoduchšie sa ho zbavíte prevzdzušňovaním alebo vyhrabávaním pomocou železných hrablí. 

Hnojenie

Počas leta trávnik prichádza prirodzene o svoje živiny. Preto ich musíte nahradiť správnym hnojivom. Ideálne je, keď obsahuje dusík, draslík a fosfor. Hnojenie si naplánujte, keď budete vedieť, že sa chystá pršať. Hnojivo rovnomerne rozhádžte po trávniku a dážď ho prirodzene privedie až ku korienkom, odkiaľ bude tráva čerpať živiny potrebné pre rast. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite