Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lianne La Havas sa vráti na Pohodu s novým albumom a s kapelou

.sponzorované .promotion

„Zahraničné hviezdy opakujeme len výnimočne, niekedy to ale považujeme za nevyhnutné. Takýmto návratom bude aj vystúpenie Lianne La Havas,“ vraví o potvrdení britskej neosoulovej speváčky Michal Kaščák. V roku 2019 si získala návštevníkov Pohody len sama s gitarou, tentokrát príde s celou kapelou a s novým rovnomenným albumom.

Lianne La Havas sa vráti na Pohodu s novým albumom a s kapelou

jej tretia štúdiovka mala doposiaľ najlepšie ohlasy v médiách, priniesla jej cenu za najlepší album v rámci minuloročných Ivor Novello Awards, nomináciu na Brit Awards i prirovnania k r'n'b legendám ako Jill Scott či Erykah Badu. Svojou tvorbou, muzikalitou a špičkovým hlasovým prejavom s unikátnou farbou oslovila osobnosti ako Prince, Alicia Keys či Justine Vernon (Bon Iver) a samozrejme aj organizátorov Pohody, čo potvrdzuje vyjadrenie Michala Kaščáka po festivale v roku 2019: „Z tých väčších mien som videl len trochu zo Charlotte Gainsbourg či Lianne La Havas, ktorá je z môjho pohľadu jedna z najsilnejších osobností súčasnej hudobnej scény. Sama s gitarou ovládla obrovský priestor, veľmi prirodzene, so šarmom, nenútene. Je ohromný talent s veľmi ľudskou komunikáciou a, našťastie, to platí aj v backstagei. Je ten typ umelkyne, ktorá sa vôbec nepretvaruje a možno práve preto jej to tak dobre ide.“ Tentokrát bude jej vystúpenie umocnené o sprievodnú kapelu – pre lepšiu predstavu si odporúčame pozrieť jej vystúpenie v rámci NPR Music Tiny Desk Concert, ktorý patrí medzi najpozeranejšie v histórii tejto obľúbenej série.

  

  

  

Dcéra gréckeho otca a jamajskej mamy sa narodila na sklonku osemdesiatych rokov v Londýne. K hudbe ju viedli odmalička rodičia s mimoriadne pestrofarebným hudobným záberom. Lianne spievala od siedmich rokov a skladala od jedenástich. Základy hry na klavíry a na gitare získala od otca. Práve výborná hra na gitare v súčasnosti zdobí, spolu s očarujúcim hlasom, jej vystúpenia. Poctivo sa pritom hre na gitaru začala venovať až ako 18-ročná. S profesionálnou kariérou začínala ako sprievodná speváčka Palomy Faith. Jej vlastné veci zaujali agentov na MySpace, no ubehli ďalšie tri roky, kým vydala prvé EP Lost & Found

Na prvej piesni „No Room For Doubt“ hosťoval Willy Mason. V deň vydania albumu vystúpila na BBC v šou Later… with Jools Holland, pričom v tej istej relácii zahrali aj Bon Iver. Justine Vernon (spevák) bol tak fascinovaný jej vystúpením, že jej hneď na druhý deň zavolal a požiadal ju, aby sa k nim pripojila na severoamerickom turné. Počas neho ju americké médiá označili za najpozoruhodnejší hlas od Adele. Pieseň „Lost & Found“ sa stala aj prvým singlom z jej debutu Is Your Love Big Enough?. PopMatters dal albumu hodnotenie 9 z desiatich s poznámkou, že nebýva zvykom, aby dostali ľudia naraz tak veľa od tak mladej umelkyne. Album sa dostal na štvrté miesto britskej hitparády, i-Tunes ho označil za album roka a získal nominácie na Mercury Prize a Ivor Novello Awards.

  

  

  

  

Krátko nato si zahrala pred Aliciou Keys v rámci MTV 'Crashes' Manchester a na festivaloch Glastonbury a Isle of Wight. Ďalšou z hviezd, ktoré zaujala v úvode kariéry bol Prince. Prizval ju k spolupráci na albume Art Official Age a vystúpil aj v jej obývačke v Londýne. Lianne sa objavila aj na albume Alt-J v piesni „Warm Foothills“ a spolupracovala tiež s Aqualungom na piesni „Eggshells“ – ich kolaborácia pokračuje dodnes. V lete 2015 vydala druhý album inšpirovaný jej koreňmi s názvom Blood. Na ňom rozšírila svoj žánrový záber na neo-soul, jazz a R&B a nájdete na ňom nádherné piesne ako „Unstoppable“, „Green & Gold“, „Midnight“, „What You Don't Do“ či „Wonderful“. Album sa dostal na vrchol rebríčka v Holandsku, na druhé miesto v predajnosti v Británii a Lianne získala za neho nomináciu na Grammy. V roku 2017 naspievala cover piesne „Starry Starry Night“ od Dona McLeana k animovanému filmu Loving Vincent o Vincentovi van Goghovi. Ďalší jej skvelý cover piesne „Say a Little Prayer“ od Arethy Franklin sa objavil v seriáli This Is Us.

   

  

V júli 2020 vydala eponymný tretí album Lianne La Havas. Poznačený vlastným rozchodom je cyklom piesní zobrazujúcim fázy vzťahu, od ranej romantiky až po zánik. Ide o metaforu prírody, resp. kvetín, ktoré kvitnú opadajú a vracajú sa ešte krajšie a silnejšie. Hlavný hudobný kritik The New Yourk Times Jon Pareles o albume napísal: „Piesne osvetľujú emócie ako vášeň, impulzívnosť, ambivalenciu a neistotu, no štruktúry, ktoré La Havas vytvorila, sú jasné a vyrovnané. Kým záležitosti srdca sa môžu vymknúť kontrole, jej prsty a hlas sú bezchybné.“ Slant magazín píše: „Na albume spája soulové teplo Corinne Bailey Rae, v textoch osobnú spoveď à la Amy Winehouse a folkovú melodiku Joni Mitchell.“ Portál musicOMH jej dal absolutórium so slovami: „Jej tretí album je nádherný duch, ktorý bude soundtrackom vášho života... Naozaj podmanivé.“ Organizátori Pohody dávajú týmto slovám za pravdu, a tak si príde Lianne La Havas spolu s kapelou už o necelé tri mesiace opäť podmaniť návštevníkov letiska Trenčín.

Potvrdení umelci Pohody 2022:

Nick Cave & The Bad Seeds, Flume, The Libertines, Lianne La Havas, Richie Hawtin, Sigrid, Metronomy, Nemoderný chalan: Laco Lučenič & Midi Lidi, Black Pumas, Grandmaster Flash, Wolf Alice, Slowthai, ZHU, Floating Points, Noga Erez, Molchat Doma, Sama' Abdulhadi, Kevin Morby, Marina Satti, Black Midi, Mezerg, Paula Temple, Snail Mail, Confidence Man, Rita Payés, Black Country, New Road, Kokoroko, DakhaBrakha, Alyona Alyona, Acid Arab live, The Comet Is Coming, Shame, Iva Bittová a Dunaj, Gleb, Brutalismus 3000, Boy Wonder, Lash & Grey, Injury Reserve, Sho Madjozi, Squid, Hatari, Emel Mathlouthi, Yves Tumor, Bazzookas, Stasik, Faux Real, Liraz, Murman Tsuladze, Aigel, Trupa Trupa, Aquaserge, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Crack Cloud, Bendik Giske, Wooze, Paupière, Pengshui, Fulu Miziki, Miklei, Shht, Otoboke Beaver, Gustaf, PoiL Ueda, Balming Tiger, The Space Lady, Malox, Porsche Boy, KVLT CREW (Fvck_Kvlt, Edúv Syn, Paris, Žakhéles), 52 Hertz Whale, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs...

Lístky na Pohodu 2022 sú v predaji na www.pohodafestival.sk/sk/shop/shop-listky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite