Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi zahrajú na Pohode výnimočný koncert pre Mekyho Žbirku

.sponzorované .promotion

Album Nemoderný chalan, ktorý nahral Meky Žbirka v produkcii Laca Lučeniča s ich kapelou Limit v roku 1984, zapôsobil ako zjavenie. Hudba, aranžmány, texty, Mirov spev, obal, grafika, klipy... Všetko zafungovalo perfektne, dovtedy obľúbený popový spevák oslovil aj ďalších ľudí mimo mainstreamu.

Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi zahrajú na Pohode výnimočný koncert pre Mekyho Žbirku

platňa ukázala, aký význam má produkcia v hudbe, v tomto ohľade šlo o prelomové dielo v histórii slovenskej pop music. Na tento odvážny počin nadviazali ďalšie dva albumy – Chlapec z ulice a Zlomky poznania. Pesničky z nich otvoria Pohodu 2022 výnimočným koncertom, ktorý bude oslavou tvorby Mira Žbirku.

Na otvorení Pohody sa dohodli organizátori ešte s Mekym. Veľmi sa mu páčil koncept, že by sa zahral jediný album – Nemoderný chalan. Tešil sa, že po prvom pohoďáckom koncerte, kde hral pred The Prodigy, si tentoraz zahrá v rovnaký deň ako Nick Cave, ktorého mal veľmi rád. Veľmi sa tešil na spoluprácu s Midi Lidi a sám navrhol, aby súčasťou tohto dobrodružstva bol Laco Lučenič, s ktorým sa po albume Zlomky poznania nadlho rozišli. Laco nadšene a zvedavo súhlasil. „Zvažovali sme, čo s rozbehnutým projektom urobiť, keď Meky zomrel. Napokon sme sa rozhodli koncert urobiť ako oslavu jeho tvorby, nadhľadu a radosti z hudby,“ vraví Michal Kaščák.

Pôvodný koncept – Midi Lidi ako kapela Mira Žbirku s albumom Nemoderný chalan, s ktorým prišla grafická dizajnérka Pohody Tereza Maco, sa po rozhovoroch s členmi Midi Lidi a Lacom rozšíril aj o niekoľko pesničiek z platní Chlapec z ulice a Zlomky poznania. „Laco prišiel s návrhom, aby sme to nazvali „Nemoderný chalan z ulice“, Petr Marek dodal „z ulice poznania“... Ostávame pri názve Nemoderný chalan – práve tento album odštartoval mimoriadne zaujímavú etapu v Mekyho tvorbe. Odvážne sa s Lacom Lučeničom rozhodli pre moderný prístup, Meky začal písať texty, Laco pátral po technologických novinkách vo svete. Uvidíme, kam zájdu Midi Lidi s Lacom počas príprav koncertu teraz,“ dopĺňa Michal Kaščák.

Midi Lidi majú s Mekym svoje skúsenosti, vzájomné sympatie boli zrejmé. Ich skvelý cover Do člna si s nimi Meky s radosťou naživo zaspieval. Petr Marek, spevák, hudobník a tanečník kapely sa ako Muzikant Králíček vyznal k láske k Mekymu v pesničke Páči sa mi MŽ: „Páči sa mi Miro Žbirka, páčia sa mi jeho pesničky, páčia sa mi dlhé roky, popri ňom starnem pomaličky“. Midi Lidi si tiež vždy chceli zahrať s Lacom, Laco s Midi Lidi, a tak nás čaká naozaj silný koncert.

„Nepôjde o klasický koncert – poctu, ani o žiadne nadbiehanie retro vlnám, ale o originálne spracovanie súčasnou kapelou. “

Petr Marek k tomu všetkému stručne dodáva: „Pro mě jsou ta tři alba vlastně taková existenciální elektronická trilogie. Takové Mirovo a Lacovo E.E.T. - hudební i textové ,daňové přiznání‘ – přiznání se k tomu, jaké moderní zvukové a stylové trendy jim tehdy učarovaly a také mnohem osobnější vstup do lidských duší. V textech už nikoli peterajovská lyrika, ale ,něco normálního‘, něco, co se mě týkalo, co hovořilo mým jazykem a i ironií o reálných problémech, nejistotách, absurditě světa. Texty na všech třech albech jsou navíc přirozeně provázány příběhy, které se navzájem doplňují a nenásilně na sebe odkazují a navazují. Daní za toto Mirovo a Lacovo přiznání byl odklon některých posluchačů. Ale část další generace si naopak získal.

Cítím se v těch deskách ,doma‘. A nejpozději od roku 2008, kdy jsme udělali předělávku písně Do člna, která se nám úplně přirozeně hodila do koncepce naší desky, bylo našim nesměle nevysloveným snem zahrát si někdy ,na Limit‘ a odehrát s Mirem klubové turné jeho elektronických songů. A ten sen se nám začal plnit loni, když nás Pohoda požádala přesně o toto. Bohužel do toho vstoupila překážka a vypadalo to, že z toho nic nebude. Ale bude. Budeme se trochu hodně stydět, ale strašně se těšíme. Takže: vtedy prídem, keď ti poviem tu som.“

Laco Lučenič si k týmto pesničkám odskočí z jeho súčasného pôsobenia v punkrockovej legendárnej kapele Slobodná Európa. Teší sa na to, že sa ukáže špecifické postavenie tejto trojice albumov, ich nadčasovosť a tiež to, že fungujú hudobne, textovo a aj aranžérsky aj teraz. Zároveň nepôjde o klasický koncert – poctu, ani o žiadne nadbiehanie retro vlnám, ale o originálne spracovanie súčasnou kapelou s jeho producentsko – hudobným komentovaním. Všetci – od Katky Žbirkovej po ľudí z tímu Pohody sa nevedia dočkať výsledku.

„Som veľmi rada, že sa na Mekyho bude v roku jeho nedožitej sedemdesiatky spomínať okrem tribute koncertov v Bratislave (17.10.22) a Prahe (21.10.22) aj na Pohode, kde pred rokmi zahral úspešný koncert. Veľmi ho tešilo, že albumy Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania aj po rokoch oslovovali mladé publikum,“ povedala Katka Žbirková.

Meky Žbirka bol celý život frajer. Vždy mal rešpekt celej scény a ten rešpekt bol zaslúžený nielen vďaka jeho tvorbe, ale aj vďaka prístupu k ľuďom. Legendárny je jeho nadhľad a humor, menej sa vie o tom, ako pomáhal kapelám z alternatívnej scény, jeden taký príbeh si môžete prečítať tu.

Pamätným je jeho koncert na Pohode 2005, kde hral pred The Prodigy. Tí kapelu hrajúcu pred nimi schvaľovali. Organizátori Pohody im vysvetlili, že pre našu scénu je Meky to isté čo pre Angličanov Paul McCartney a bolo to vybavené. Na druhej strane, Miro sa tomuto spojeniu vôbec nečudoval, doslova sa z toho tešil. A dopadlo to fantasticky.

„Veríme, že fantasticky dopadne aj koncert Mekyho – už, žiaľ, bez neho – na Pohode 2022. Výber pesničiek z troch „revolučných“ albumov v nových aranžmánoch a v prevedení Midi Lidi a Laca Lučeniča sľubujú nezabudnuteľný večer. Veríme, že by potešil aj Mira Žbirku,“ vraví Michal Kaščák. 

Pripomíname, že Miroslav Žbirka včera získal in memoriam Ocenenie za prínos do hudby v rámci Radio_Head Awards 2021.  

Viac informácií o účinkujúcich 24. ročníka Pohody nájdete na:  www.pohodafestival.sk

Lístky na Pohodu 2022 sú v predaji na: https://www.pohodafestival.sk/sk/shop/shop-listky    

Potvrdení umelci: Nick Cave & The Bad Seeds, Flume, The Libertines, Richie Hawtin, Sigrid, Metronomy, Nemoderný chalan: Laco Lučenič & Midi Lidi, Black Pumas, Grandmaster Flash, Wolf Alice, Slowthai, ZHU, Floating Points, Noga Erez, Molchat Doma, Sama' Abdulhadi, Kevin Morby, Marina Satti, Black Midi, Paula Temple, Mezerg, Snail Mail, Confidence Man, Rita Payés, Black Country, New Road, Kokoroko, Alyona Alyona, Acid Arab live, The Comet Is Coming, Shame, Iva Bittová a Dunaj, Gleb, Boy Wonder, Injury Reserve, Squid, Hatari, Emel Mathlouthi, Yves Tumor, Bazzookas, Faux Real, Murman Tsuladze, Trupa Trupa, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Aigel, Liraz, Aquaserge, Crack Cloud, Bendik Giske, Wooze, Paupière, Pengshui, Fulu Miziki, Miklei, Shht, Otoboke Beaver, Gustaf, PoiL Ueda, Balming Tiger, The Space Lady, Malox, Porsche Boy, KVLT CREW (Fvck_Kvlt, Edúv Syn, Paris, Žakhéles), 52 Hertz Whale, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, a mnohí ďalší.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite