Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyrazte na bežky: Základná výbava pre začiatočníkov, ktorá sa vám bude hodiť

.sponzorované .promotion

Obľúbenosť bežeckého lyžovania naberá v posledných rokoch na obrátkach. Bežkovanie v rozprávkovej zimnej krajine má pozitívny vplyv na vaše telo aj myseľ, tak prečo to neskúsiť? Nikdy nie je predsa neskoro. Okrem toho ide o dostupný šport pre každého, kde nároky na výbavu nie sú až také veľké. Pripravili sme si pre vás kontrolný zoznam vecí, ktoré budete určite potrebovať.

Vyrazte na bežky: Základná výbava pre začiatočníkov, ktorá sa vám bude hodiť gorillaimages/Shutterstock.com

bežecké lyže 

Vec, bez ktorej sa určite nezaobídete, sú bežecké lyže, pričom ich dĺžka by sa mala odvíjať od váhy a výšky vášho tela. Poznáme 2 základné typy: 

  • Klasické bežky – sú skvelou voľbou pre začiatočníkov, ktorí na lyžiach ešte nikdy nestáli. Využívate pri nich pohyb nôh dopredu a dozadu, ktorý sa podobá štandardnej chôdzi alebo behu. Určené sú na jazdu po upravenej bežeckej stope. Správna dĺžka: o 20 – 30 centimetrov dlhšia ako je výška bežkára.  
  • Skate bežky – táto technika je založená na posúvaní nôh do strany, pričom váš pohyb pripomína rýchlokorčuľovanie na ľade. Určené sú na jazdu na upravenej trati, vyžadujú si však o niečo zdatnejšie bežkárske schopnosti. Správna dĺžka: o 5 – 15 centimetrov dlhšia, ako je výška bežkára.

lyžiarky na bežky a viazanie 

Lyžiarky sú najdôležitejším prvkom, ktorý spája vaše telo s bežkami, preto by mali byť maximálne pohodlné, flexibilné a bezpečné pri akýchkoľvek manévroch. Pri výbere topánok na bežky je dôležité zohľadniť aj typ lyžovania, ktorému sa chcete venovať:

  • Lyžiarky na klasické bežky sú zvyčajne ľahšie a umožňujú väčší rozsah pohybu.
  • Lyžiarky na skate bežky sú pevnejšie a poskytujú väčšiu oporu členku, ktorý sa pri aktívnej a rýchlej technike lyžovania viac hýbe.

Halfpoint/Shutterstock.com

Uistite sa, že systém viazania je kompatibilný s vašimi topánkami. Príslušné nastavenie viazania by malo zároveň zodpovedať úrovni vašich lyžiarskych zručností.

palice na bežkovanie

Pre kompletné vybavenie je potrebné zaobstarať si aj bežkárske palice, ktoré vám pomôžu udržať stabilitu a pevný krok aj na nerovnom teréne. Dĺžka palice by mala siahať približne do úrovne vašich pŕs, resp. platí, že by mala byť o 50 centimetrov kratšia, ako je výška vášho tela.

oblečenie 

Všeobecným pravidlom obliekania sa na akékoľvek outdoorové aktivity v zime je vrstvenie. Vďaka pridávaniu alebo naopak zhadzovaniu zbytočných vrstiev dokážete regulovať vašu telesnú teplotu.

Prvá vrstva mala by odvádzať vnútornú vlhkosť (pot) a udržiavať vaše telo v suchu. Mali by ste sa vyhnúť bavlne a voliť radšej syntetické materiály. Do tejto vrstvy spadá hlavne funkčné prádlo a termoprádlo, tielka alebo tenké tričká s dlhým rukávom.

Druhá vrstva jej cieľom je izolovať telesné teplo. Túto úlohu dobre spĺňajú svetre, mikiny alebo tenšie fleecové bundy.

Tretia vrstva slúži ako ochranný štít pred prírodnými živlami (vetrom, snehom, dažďom) Malo by ísť o priedušné, vetruodolné a nepremokavé bundy s DWR povrchovou úpravou.

Nemusíte si kupovať žiadne špeciálne drahé bežkárske kúsky. Zvládnete to bez problémov aj v štandardnom oblečení, ktoré používate na zimnú turistiku.

Johnny Bravoo/Shutterstock.com

Tip: na dlhšie výlety si do batohu nezabudnite vziať aj ďalšie extra vrstvy naviac v prípade, že sa vám oblečenie premočí. Vždy si zoberte aj 2 3 páry ponožiek naviac, keby ste ich potrebovali vymeniť. Nič nedokáže pokaziť zážitok z bežkovania tak, ako pocit nepohodlia.

Nezabudnite ani na „doplnky“ ako praktický nákrčník, ktorý udrží váš krk pekne v teple, čiapku, rukavice alebo palčiaky. Cez hlavu alebo ruky stráca ľudské telo veľa telesného tepla. Skrehnuté necitlivé ruky okrem toho naozaj nie sú žiadna sranda.

Veríme, že tento základný zoznam vám pomôže zorientovať sa v ťažkých nováčikovských začiatkoch. Pri výbere lyží, topánok na bežky či iného príslušenstva, pri ktorom si nie ste istí,

sa neváhajte opýtať kvalifikovaného personálu v špecializovaných predajniach.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite