Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival Doma dobre už túto nedeľu online z nocľahárne a následne z postelí umelcov

.sponzorované .promotion

LIVE STREAM z Nocľahárne sv. Vincenta de Paul, 12. decembra 2021 od 15.30

Festival Doma dobre už túto nedeľu online z nocľahárne a následne z postelí umelcov

oma dobre bude prvýkrát v histórii viacdňovým podujatím. Už túto nedeľu 12. decembra si môžete od 15.30 pozrieť livestream z Nocľahárne sv. Vincenta de Paul, kde vystúpi FVLCRVM a súčasťou streamu bude aj debata o živote ľudí bez domova. Organizátori budú následne až do Vianoc zverejňovať vždy o 19.00 na facebooku Pohody a Depaul Slovensko piesne umelcov nahraté z pohodlia ich postelí. Postarajú sa o ne Lola Marsh, Jana Kirschner, Bazzookas, Midi Lidi, Katarzia, Chiki liki tu-a, Tolstoys, Štefan Štec, Ventolin, Nina Kohoutová, Lasky, Nina Rosa, Fyasco, Kristin Lash & Jacob Grey, Raptor Koch, Timea, Lomnické Čháve, God & Eve, Quatro Emocione, Braňo Jobus a 52 Hertz Whale. Na Štedrý deň sa vrátime do nocľahárne, kde ukončíme 8. ročník Doma dobre koledami v podaní Muzičky

Veľmi sa teším, že na koncert v nocľahárni Depaul a na posteľové hudobné dobrodružstvo sa odhodlali toľkí skvelí umelci a umelkyne z rôznych žánrov – od jazzu, cez pop, alternatívu, folklór až k metalistom, začínajúce i zavedené mená. Reakcie boli skvelé a veríme, že rovnako skvelé budú posteľové verzie pesničiek i koncerty priamo z nocľahárne. Je úžasné vidieť, ako našej hudobnej scéne záleží na tých najzraniteľnejších,“ vraví o tohtoročnom Doma dobre Michal Kaščák.

Cieľom festivalu je upozorniť na skutočné problémy ľudí bez domova, pre ktorých je zima kritickým obdobím. Festival je aj výzvou k podpore aktivít najväčšej organizácie poskytujúcej nízkoprahové služby na Slovensku, ktorá pomáha v tejto oblasti už 16 rokov. Vo svojom najnovšom projekte sa špeciálne venujú podpore bývania: „Hľadáme prenajímateľov a cenovo dostupné byty, ktoré potom prepájame s ľuďmi na ulici. V tomto momente máme už 3 takéto byty a troch ľudí z ulice, ktorí prežívajú svoje večery v teple domova. Skrátka tak, ako to má byť. Máme však ambíciu tento projekt rozšíriť a nájsť ďalších sedem bytov a prenajímateľov, ktorí spolu s nami poskytnú človeku v núdzi možnosť začať znova,“ hovorí Zuzana Kuľhová z Depaul Slovensko. Ľudia z Depaul Slovensko mali pred minulým ročníkom jasný cieľ, ktorý je s príchodom ďalšej zimy poznačenej pandémiou ešte aktuálnejší: „Ako organizácia máme spolu s ľuďmi bez domova želanie – prežiť túto zimu.” 

V uliciach Bratislavy sa pohybuje okolo 4 000 ľudí bez domova. Služby nízkoprahovej nocľahárne využíva každoročne viac ako 1 200 ľudí. Pracovníci organizácie Depaul Slovensko sa starajú o to, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce. Festival Doma dobre chce upozorniť na fakt, že v čase pandémie sú ľudia bez domova mimoriadne zraniteľnou skupinou. Budeme radi, ak sa pripojíte k prenosu z nocľahárne a prispejete na pomoc ľuďom bez domova na stránke adoptujsipostel.sk.

Čísla, za ktorými sú ľudské osudy:

  • Vo všetkých zariadeniach Depaul Slovensko sa ročne vystrieda 1 800 ľudí bez domova.
  • V nocľahárni za rok prespí 1200 ľudí, denne tu rozdajú 200 porcií teplej polievky.
  • V ošetrovni denne poskytnú ošetrenie a hygienu 40 klientom.
  • V Útulku sv. Lujzy sa za rok postarajú o 60 vážne chorých ľudí.
  • O ľudí bez domova sa v neziskovke aktuálne stará 70 zamestnancov a 40 dobrovoľníkov.
  • Jeden nocľah v nocľahárni stojí 9 €.
  • Posteľ v Útulku sv. Lujzy stojí denne 15 €.

Ako môžete pomôcť?

Live stream je bezplatný, počas koncertu môžete venovať dobrovoľný príspevok, vďaka ktorému pracovníci Depaul Slovensko zabezpečia ľuďom bez domova nocľah alebo jedlo.

  • Poslaním prázdnej SMS na číslo 827 podporíte prácu s ľuďmi bez domova sumou 3 €
  • Prispieť môžete aj neobmedzene cez www.depaul.sk 
  • alebo adopciou postele na stránke www.adoptujsipostel.sk.

Viac informácií na: www.depaul.sk a www.pohodafestival.sk.  

FB event: www.facebook.com/events/2982128048703999 

Link na livestream na YouTube (s pripomienkou): 

Anton Repka

Pohoda Festival s. r. o.

PR and Media Director

e-mail: tono@pohodafestival.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite