Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Projekt NOISS (Nórsko – Island – Slovensko) uvedie na festivale NEXT päť zásadných projektov súčasnej hudby

.sponzorované .promotion

V pondelok 22. novembra začína v Bratislave festival súčasnej hudby NEXT. Festival potrvá až do 28. novembra. Čaká nás sedem dní originálnych hudobných prístupov, nepočutých zvukov, multimediálnych projektov a premiér, ktoré doplnia vzdelávacie aktivity pre širšie aj odborné publikum. Projekt NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká na festivale predstaví päť výnimočných projektov z Nórska, Islandu a Slovenska. NOISS je partnerský projekt rozvoja publika, budovania kapacít a nadnárodnej mobility propagujúci hodnoty tvorivosti, umeleckej slobody a spolupráce v súčasnej avantgardnej hudbe.

Projekt NOISS (Nórsko – Island – Slovensko) uvedie na festivale NEXT päť zásadných projektov súčasnej hudby Bára Gísladottír

Hudba islandskej skladateľky Báry Gísladottír je založená na koncepte zvuku ako živej entity. Kontrabas predstavuje v nezvyčajných polohách. Toto sú zvuky na míle vzdialené od toho, čo si predstavíte, keď vám niekto povie „kontrabas“. 

Nórsky gitarista Kim Myhr predstaví so svojím súborom koncertnú verziu albumu You | Me. Ten vydalo v roku 2017 renomované vydavateľstvo Hubro, ktoré sa sústredí na nórsku jazzovú a improvizačnú scénu. Myhrov štýl hrania je ozdobený jemnými perkusívnymi elementmi a elektronikou. Výsledkom je zvuková paleta plná prekvapivých detailov. Koncert, ktorý by mohol zostať nepovšimnutý, ale v skutočnosti je nezmeškateľný.

Kim MyhrKim Myhr

Členovia multimediálneho zoskupenia Creative Catastrophe Collective spájajú vo svojich performanciách rôzne žánre, prvky a zmyslové podnety. Väčšina ich tvorby skúma pódium ako otvorený priestor, kde sa spája hudba, divadlo, film a umelecké inštalácie. Publikum je podporované, aby sa aktívne zapájalo do predstavenia.Na festivale predstaví kolektív pôsobivé predstavenie-inštaláciu Perspectives, v ktorom divákov a diváčky obklopí prostredie plné ozvučených „stanovíšť“ a interaktívnych projekcií.

Gravetemple vznikli v roku 2006 ako vedľajší projekt zoskupenia Sunn 0))). Oren Ambarchi (elektronika, bicie), Stephen O'Malley (gitara) a Attila Csihar (vokál) sa zameriavajú na  experiment v duchu „metafyzickej konštrukcie slobodnej hudby a vôle. Cieľom je prekračovať hranice a nachádzať nové obzory prostredníctvom hudobného tranzu a ohýbania našich vlastných konceptov existencie.“ hovorí Attila Csihar pre magazín The Quietus.

Medzinárodný elektroakustický improvizačný súbor NOISS Ensemble, je zložený z tvorivých hudobníčok a hudobníkov z Nórska, Islandu a Slovenska, ktorí sa teraz po prvýkrát predstavia spoločne na jednom pódiu: Sara Flindt (hlas, elektronika), Lenka Novosedlíková (viola, perkusie), David Stackenäs (gitara), Matúš Wiedermann (gilotína, elektronika), Ingar Zach (perkusie).

Festival NEXT ponúkne aj bohatý program workshopov, prednášok, diskusií a sympózium

GravetempleGravetemple

V rámci programu workshopov sa napríklad môžete stať súčasťou záverečného koncertu festivalu! Sériu zmiešaných tvorivých workshopov a živého vystúpenia The NEXT Marching Arts Band sa bude v diaľkovej/prepojenej/online časti venovať používaniu peer-to-peer aplikácie Sonobus a hraniu hudby na diaľku, aby vyvrcholila 28.11. v priestoroch budovy YMCA.

Rie Nakajima je japonská umelkyňa, ktorej práce sú komponované ako odozvy k jedinečným architektonickým priestorom. Spolupracovala s priestormi ako Tate Modern, Café OTO či Hara Museum v Tokiu. Jej workshop v bratislavskom LOM SPACE bude skúmať zážitok z umiestňovania zvukov v priestore.

NEXT tento rok prvýkrát predstaví aj sympózium s podtitulom Chaos ~ Magic: Algoritmy v hudbe a umení. Hosťami sobotného poobedia 27. 11. budú renomovaní umelci a umelkyne, ktorí tvorivo pracujú s technológiami a účinkujú na festivale: Liz Allbee, Nicolas Collins, Alberto de Campo, Stefan Doepner, Hannes Hoelzl, Robert Lisek a Simon Whetham.

Rie NakajimaRie Nakajima

Na sympózium nadviaže diskusia v rámci projektu NOISS, ktorá v rovnaký deň uvedie tému Tvorivá hudba a sociálna akcia. Skúmať prepojenie medzi búraním stereotypov v hudbe a spoločnosti budú spoločne Gívan Belá, De Schuurman, Julia Reidy, Rie Nakajima s moderátorom Andrejom Chudým.

Bohatý vzdelávací program otvorí už 25. 11. diskusia o podmienkach pre novú tvorbu v Bratislave a na Slovensku „Čo s aktuálnou hudbou?“ s hosťami Róbertom Špotákom, Miroslavom Tóthom a Jurajom Bubnášom. Moderátorom je Oliver Rehák z Denníka N.

Séria prednášok a rozhovorov NEXTalks predstaví tvorbu Faust, Creative Catastrophe Collective a Petera Kutina. 

Podrobný program nájdete tu

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite