Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Originálne polopodzemné kontajnery MOLOK od REDOX-ENEX - Efektívne riešenie zberu BRKO

.sponzorované .promotion

Zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu je povinnosťou občanov na Slovensku od januára 2021. Za uplynulé mesiace prax ukázala, že zber BRKO v malých a najmä perforovaných nádobách je nevhodným riešením. Spoločnosť REDOX-ENEX preto prichádza so špeciálnym polopodzemným kontajnerom MOLOK.

Originálne polopodzemné kontajnery MOLOK od REDOX-ENEX - Efektívne riešenie zberu BRKO

skládkovanie BRKO má výrazne negatívny environmentálny vplyv z hľadiska znečisťovania ovzdušia, emisií skleníkových plynov. To je dôvodom, prečo vstúpila do platnosti novela zákona o odpadoch, ktorá zaviedla povinnosť triediť biologicky rozložiteľný odpad z domácností. Do tejto skupiny odpadu patria zvyšky jedla a potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, šupy z čistenia zeleniny a ovocia i potraviny po dobe spotreby. 

Zber tohto odpadu v malých perforovaných nádobách, ako to pozná väčšina z nás, sa však ukázal ako veľmi nevhodný spôsob. Očakávanie, že sa bude odpad už pri zbere samovoľne kompostovať sa nenaplnilo. Odpad hnije, tečie z perforovaných nádob po chodníkoch a cestách, čo odrádza obyvateľov od jeho vyhadzovania na stojisku. Zvýšená frekvencia vývozu pri neperforovaných nádobách akurát zvyšuje náklady samospráv a obyvateľov.

Polopodzemný kontajner MOLOK na tento druh bioodpadu obsahuje na dne deliacu priečku, ktorá zachytáva tuhé zložky a tekutá časť sa zachytí v spodnej vaničke. Pri vývoze sa súčasne vyprázdni aj tekutá aj tuhá časť. Po vyprázdnení je veľmi jednoduché kontajner vyčistiť tlakovou hadicou a opätovne uzavrieť tak, aby sa žiadne zvyšky odpadu, či už tekuté alebo tuhé, nedostali mimo zberového vozidla.

Polopodzemný kontajner MOLOK od spoločnosti REDOX-ENEX je:

  • Hygienický – pri vyhadzovaní odpadu (z vrchnej časti) aj pri vývoze (zo spodnej časti)
  • Bezpečný – odpad skladovaný pod zemou v zime nezamŕza a v lete eliminuje zápach a prítomnosť hmyzu
  • Čistý – eliminuje znečistenie okolitej plochy pri zbere aj pri vývoze
  • Estetický – v komplexnej bytovej výstavbe nie je potrebný veľký počet malých nádob, stačí jedna väčšia (max. objem až 1,8m3)
  • Efektívny – pri správnom nastavení objemov a frekvencií vývozu je menej nákladný ako 120 či 240l nádoby

Zvoliť správny spôsob zberu biologicky rozložiteľného odpadu (BRKO) je kľúčový. Občania sa zapoja vo vyššej miere práve vtedy, ak spôsob triedenia tohto odpadu bude pohodlný a budú vidieť, že má skutočný efekt. Takýto systém navyše zlepší čistotu vytriedeného odpadu na ďalšie zhodnotenie. Okrem toho, ak sú polopodzemné kontajnery na komunálny a triedený odpad osadené v dostatočnej blízkosti k obyvateľom, chuť občanov triediť odpad narastá.

Originál je len jeden. Kontajnery MOLOK Domino ušetria až o 32% viac priestoru ako ich pochybné a nedokonalé kópie.

REDOX – ENEX ako autorizovaný zástupca fínskeho výrobcu MOLOK, ponúka ako jediná spoločnosť na Slovensku komplexnú dodávku na kľúč. Spoločnosť je hrdá na to, že na trhu pôsobí od roku 2012 a ako súčasť skupiny REDOX je stabilným a spoľahlivým partnerom pre samosprávy. Kontajnery MOLOK zaberajú štyri až päť krát menšiu plochu v porovnaní s bežnými odpadovými nádobami. Možno ich využívať okrem zmiešaného odpadu aj na triedený zber papiera, plastov, skla, kovov či tetrapackov, rovnako tak aj na biologicky rozložiteľný komunálny odpad. Pri rozumnom umiestnení ušetria verejný priestor, ktorý sa dá využiť na nové parkovacie miesta, mestskú zeleň, detské ihriská alebo oddychové zóny. „V prípade použitia riešenia MolokDomino dochádza až k 32% úspore miesta, oproti ostatným podzemným systémom ukladania odpadu. V budúcnosti očakávame, že centrá miest sa budú snažiť čo najefektívnejšie využiť verejný priestor. Riešenia MOLOK sú ideálne pre husto zastavané oblasti, ale aj hotely alebo nemocnice. Škála využitia je skutočne široká. Pre zákazníka sme nielen dodávateľ, hlavne aj partner, ktorý dokáže navrhnúť optimálne riešenie.“, dodáva Ing. Ján Hricko, konateľ REDOX - ENEX. Ďalšou veľkou výhodou riešenia MOLOK je, že kontajnery stačí vyprázdňovať až 5x menej často v porovnaní s bežnými smetnými nádobami, čo šetrí nielen peniaze, ale aj pohonné látky, mestskú premávku a zároveň životné prostredie. Vždy sa oplatí použiť originálne riešenie a renomovaného partnera, ktorým bez pochýb REDOX- ENEX je.

Viete si predstaviť polopodzemné kontajnery MOLOK vo svojom sídlisku ? Ak áno, spýtajte sa nás na ďalšie výhody a na postup ako ich získať na: office@redox-enex.sk www.redox-enex.sk alebo nám zavolajte na 0911 414 112.

O vypracovanie štúdie, realizáciu na kľúč vrátane projektu a vytýčenia sietí až po inštaláciu kontajnerov sa postará REDOX – ENEX za vás.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite