Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dokument orchester z krajiny ticha uvedú na renomovaných filmových festivaloch v Portugalsku a Švédsku

.sponzorované .promotion

Dokument z produkcie Pohody od režisérky Lucie Kašovej Orchester z krajiny ticha sa dostal na ďalšie filmové festivaly. Tými najzásadnejšími sú portugalský DocLisboa a festival krátkych filmov vo švédskej Uppsale.

Dokument orchester z krajiny ticha uvedú na renomovaných filmových festivaloch v Portugalsku a Švédsku

ešte dôležitejšou správou je fakt, že vyše 90 % študentov Afganského národného inštitútu hudby sa podarilo začiatkom októbra evakuovať z Afganistanu. Napriek obštrukciám zo strany Talibanu sa vďaka veľkému úsiliu Ahmada Sarmasta a jeho spolupracovníkov, množstvu zákulisných vyjednávaní, ako aj s veľkou pomocou ľudí z katarskej ambasády v Kábule napokon podarilo dievčatám odletieť z krajiny. Momentálne sú v katarskej Dohe, odkiaľ čoskoro pôjdu do Portugalska, kde im vláda poskytla víza a podľa slov Ahmada Sarmasta tu naďalej plánujú pokračovať v štúdiu hudby. Ako poznamenal krátko po úspešnej akcii: „Bolo zachránených 100 životov. Bolo zachránených 100 snov.“ 

Späť k dokumentom. Na 19. ročníku DocLisboa je náš dokument zaradený v sekcii s názvom „Zo Zeme na Mesiac“, v rámci ktorej sa organizátori zameriavajú pálčivé politické problémy prostredníctvom dôležitých súčasných filmov. Druhým podujatím je 40. ročník festivalu krátkych filmov vo švédskej Uppsale. Dokument Orchester z krajiny ticha tu bude súťažiť o hlavnú cenu v kategórii pre deti a mládež od 13 do 15 rokov. 

Film si mohli ešte začiatkom septembra pozrieť aj slovenskí diváci počas celovečerného programu venovaného afganskej kultúre na Dvojke. RTVS okrem dokumentu odvysielala aj debatu o aktuálnej situácii v Afganistane, reláciu s filmárkou Sahrou Karimi a záznam z koncertu afganského ženského orchestra Zohra na festivale Pohoda 2019.

V auguste a septembri premietli film aj na týchto festivaloch:

  • 24th Religion Today Film Festival, Trento, Italy, September 22 - 29, 2021 (SPECIAL JURY FORUM TRENTINO FOR PEACE AND HUMAN RIGHTS)
  • 12th One Country One Film Festival, Apchat France July 2 - 11, 2021 (BEST DOCUMENTARY COMPETITION)
  • MovieZone Short Film Festival – online chinese territory, China, August 1 - 31, 2021 (OFFICIAL COMPETITION)
  • 10th Ojo De Pescado International Film Festival for Children and Youth, Valparaíso, Chile    August 28 - September 5, 2021 (PROFESSIONAL COMPETITION)
  • 19th Festival International Signes de Nuit, Paris, France, September 15 - 19, 2021     (INTERNATIONAL COMPETITION)
  • 4th Multicultural Film Festival Toronto, Toronto, Canada, September 23 - 26, 2021 (OFFICIAL PROGRAM)

Trailer, videá zo zákulisia natáčania filmu či informácie o dokumente a jeho uvedeniach na festivaloch nájdete na webe dokumentu: https://orchesterzkrajinyticha.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite