Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Legendu astrofyziky zaujal príbeh slovenských stredoškolákov

.redakcia .promotion

Pri príležitosti vyhlásenia laureátov ocenenia výnimočných vedcov ESET Science Award prichádza na Slovensko jedna z najvýznamnejších vedeckých osobností sveta. Americký astrofyzik Kip Thorne, laureát Nobelovej ceny za fyziku, sa v rámci svojho týždenného programu na Slovensku stretol ako s prvými s tímom mladých študentov, ktorí v lete v gruzínskom Kutajsi vyhrali Medzinárodný turnaj mladých fyzikov. Mladé talenty fyziky mu predstavili svoj projekt, s ktorým získali pre Slovensko zlatú medailu.

Legendu astrofyziky zaujal príbeh slovenských stredoškolákov ESET Science Award/Linda Kisková Bohušová

profesor Kip Thorne prišiel na Slovensko v úlohe predsedu medzinárodnej komisie ocenenia ESET Science Award. Profesor už druhý rok v rámci ocenenia spoznáva prácu slovenských vedeckých osobností a mladých vedcov do 35 rokov. Tento rok navyše spoznal aj mladé talenty fyziky zo stredných škôl. Skupina, ktorej dominujú štyri mladé ženy, mu počas stretnutia odprezentovala svoje víťazné zadanie, s ktorým v lete zabodovali v gruzínskom Kutajsí.

„Som rád, že som mal príležitosť stretnúť skupinu inšpiratívnych mladých ľudí. Prezentovali mi riešenie, s ktorým vyhrali medzinárodnú vedeckú súťaž. Veľmi oceňujem fyzikálnu i matematickú hĺbku ich riešenia, pri ktorom dokázali svoje rozsiahle vedomosti. Prajem im veľa úspechov v ich ďalšej vedeckej ceste,“ opísal stretnutie profesor Kip Thorne.

„Diskutovať s laureátom Nobelovej ceny bolo neuveriteľné, takáto príležitosť neprichádza každý deň. Bolo inšpiratívne vidieť ako rozmýšľa a diskusia s nim rozšírila naše obzory,“ doplnila Veronika Ucekajová kapitánka študentského tímu. 

Tím študentov tvorí vedúca tímu Veronika Ucekajová (Gymnázium Šrobárova v Košiciach), Karolína Jediná (Gymnázium Jura Hronca v Bratislave), Daniela Vasiľová (Gymnázium Sobrance), Michal Varšányi (Gymnázium Jura Hronca) a Nina Nevláčilová (1. súkromné gymnázium v Bratislave). Na záver stretnutia Kip Thorne členom tímu podaroval svoju knihu The Science of Interstellar aj s venovaním. 

ESET Science Award/Linda Kisková Bohušová

Stretnutie profesora Kipa Thorna so slovenskými študentami je prvou verejnou časťou programu, ktorý absolvuje na Slovensku. Tento charizmatický laureát Nobelovej ceny za fyziku za prvú priamu detekciu gravitačných vĺn, ktoré potvrdili platnosť Einsteinovej teórie relativity, je verejnosti známy aj ako vedecký poradca slávneho filmu Christophera Nolana „Interstellar“, či známeho seriálu Big Bang Theory. Počas týždňa od 11. októbra do 16. októbra ho budete môcť stretnúť na nasledujúcich podujatiach:

  • V utorok 12. októbra o 18.00 bude Bratislava dejiskom vedeckej diskusie roka. Dve svetové vedecké hviezdy, profesor Kip Thorne a britský popularizátor a autor množstva vedeckých relácií a seriálov BBC, držiteľ rádu Britského impéria, profesor Brian Cox budú diskutovať o tom, či je veda riešením všetkých výziev ľudstva. Počas diskusie budú títo svetoznámi fyzici odpovedať aj na vybrané top otázky, ktoré im v kampani „Ask Kip a Question“ položila verejnosť z celého sveta. Po debate bude nasledovať autogramiáda. 
  • Livestream z podujatia: https://www.esetscienceaward.sk/sk/medzinarodna-ko...

  • V stredu 13. októbra o 9.30 udelí Univerzita Komenského v Bratislave profesorovi Thornovi Veľkú Zlatú medailu UK. Súčasťou podujatia je aj prednáška Kipa Thorna s názvom Môj hlboký vzťah so zakriveným vesmírom: od čiernych a červích dier až po cestovanie v čase a gravitačné vlny 
  • Livestream z podujatia: https://www.esetscienceaward.sk/sk/medzinarodna-ko...

  • V sobotu 16. októbra o 20.30 sa profesor Kip Thorne zúčastní slávnostného vyhlasovania tohtoročných laureátov ocenenia ESET Science Award a ako predseda medzinárodnej komisie vyhlási laureáta hlavnej kategórie Výnimočná osobnosť slovenskej vedy. Slovenská verejnosť v sobotu večer spozná aj laureátov kategórií Výnimočný mladý vedec do 35 rokov a Výnimočný vysokoškolský pedagóg. 
  • Prenos z vyhlásenia laureátov môže verejnosť sledovať vo vysielaní RTVS na Dvojke o 20:30. 

    Dostupný bude aj livestream z podujatia: https://www.esetscienceaward.sk/sk/medzinarodna-komisia/kip-thorne

    Kto reprezentoval Slovensko na Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov 2021

    O turnaji 

    Medzinárodný turnaj mladých fyzikov (IYPT), niekedy označovaný ako „Svetový pohár vo fyzike“, je vedecká súťaž tímov stredoškolákov. Súťaž napodobňuje skutočný vedecký výskum, ako aj proces prezentácie a obhajoby získaných výsledkov. Účastníci majú takmer rok na to, aby pracovali na 17-ich otvorených výskumných problémoch, ktoré zväčša nie sú ešte dostatočne teoreticky a prakticky preskúmané.

     Účastníci navrhujú a vykonávajú experimenty a nakoniec vyvodia závery, ktoré podkladajú výsledkami svojich experimentov. Samotná súťaž reprezentuje vedeckú diskusiu a obhajobu. Účastníci vystupujú v úlohách prezentujúceho, oponenta a recenzenta, a sú hodnotení medzinárodnou porotou. Študenti preto potrebujú prejaviť aj silné prezentačné a argumentačné zručnosti. Na Slovensku súťaž organizačne zastrešuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

    Tím študentov 

    Tímlíderka: Veronika Ucekajová 

    Vzdelanie: V roku 2021 úspešne ukončila Gymnázium Šrobárova v Košiciach. Od septembra študuje fyziku na Karlovej univerzite v Prahe. 

    Na Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov 2021 okrem spoločnej zlatej medaily dostala aj špeciálne ocenenie pre najúspešnejšiu súťažiacu celého turnaja. Vo voľnom čase hráva šachy a číta knihy. 

    Nina Nevláčilová

    Vzdelanie: 1. súkromné gymnázium v Bratislave

    Nina je v súčasnosti v poslednom ročníku strednej školy. V najbližších rokoch plánuje študovať na univerzite, s najväčšou pravdepodobnosťou v odbore matematika. Rada športuje (bedminton, volejbal, turistika), učí sa nové veci z rôznych oblastí (hra na gitare, učenie sa nových jazykov, kreslenie) a rozširuje si obzory prostredníctvom cestovania.

    Daniela Vasiľová

    Vzdelanie: Gymnázium v Sobranciach 

    Daniela sa dlhodobo zaujíma o vedu, pretože ju fascinuje ako fungujú veci okolo nás. Tento rok bude maturovať a chce sa prihlásiť na medicínsky, ekonomický alebo vedecký odbor. Medzi jej záľuby patria hra na klavír, cestovanie a móda.  

    Michal Varšányi

    Vzdelanie: Gymnázium Jura Hronca, Bratislava

    Michal bol odmalička fascinovaný fyzikou a prírodnými vedami. Medzi jeho záľuby momentálne patria elektronika, návrh vstavaných systémov a robotika. V budúcnosti by chcel študovať počítačové inžinierstvo v zahraničí.

    Karolína Jediná 

    Vzdelanie: Gymnázium Jura Hronca, Bratislava

    Karolína sa okrem fyziky zaujíma o programovanie, hudbu a knihy.

    Mentori 

    Martin Plesch 

    Pracovisko: Slovenská akadémia vied, Bratislava

    Docent Martin Plesch pôsobí na Slovenskej akadémii vied v Bratislave a na Masarykovej univerzite v Brne ako fyzik v oblasti kvantovej informatiky. Je prezidentom celosvetovej súťaže Medzinárodný turnaj mladých fyzikov.

    František Kundracik

    Pracovisko: Univerzita Komenského v Bratislave

    Docent František Kundracik vyučuje fyziku, elektroniku a programovanie na Katedre experimentálnej fyziky a zameriava sa na modelovanie svetelného znečistenia. Zaujíma sa o popularizáciu fyziky a je predsedom slovenského Turnaja mladých fyzikov Slovenska. František Kundracik bol finalistom súťaže ESET Science Award v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg 2020.   

    ESET Science Award

    Kip S. Thorne

    Kip S. Thorne je americký fyzik, medzinárodne známy odborník na gravitačnú fyziku a astrofyziku, so zameraním na relativistické hviezdy, čierne diery a gravitačné vlny. Je jedným z troch vedcov, ktorým bola v roku 2017 udelená Nobelova cena za fyziku za prvú priamu detekciu a pozorovanie gravitačných vĺn. Do histórie kinematografie sa zapísal aj ako výkonný producent a vedecký poradca hollywoodskeho filmu Christophera Nolana Interstellar.

    Kip Thorne je jedným z popredných svetových odborníkov na astrofyzikálne implikácie Einsteinovej teórie relativity. Svoje vysokoškolské štúdium začal na Kalifornskom technologickom inštitúte (Caltech), po ktorom pokračoval na Princetonskej univerzite, kde v roku 1965 získal doktorát. Po jeho získaní sa vrátil na Caltech, kde v roku 1991 obdržal profesúru Richarda P. Feynmana v teoretickej fyzike a kde pôsobil až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2009.

    Po svojom odchode do dôchodku Thorne aktívnejšie rozbehol nové smery svojej kariéry, vrátane písania kníh, či slávneho filmu Interstellar, pri ktorom bol nielen ako poradca, ale aj ako spoluautor pôvodného konceptu filmu, ako aj rôznych spoluprác na rozhraní vedy a umenia. Popri tom všetko pokračuje aj vo svojom vedeckom výskume.

    Spolu s desiatimi mladými fyzikmi vynašiel Kip Thorne nástroje na vizualizáciu časopriestorového zakrivenia. Spolupracoval tiež so skladateľom Hansom Zimmerom a s priekopníkom vizuálnych efektov Paulom Franklinom na multimediálnych koncertoch a názvom Warped Side of the Universe (vo voľnom preklade Zakrivená strana vesmíru). V súčasnosti pracuje na ďalšom filme, ako aj na poetických prózach o zakrivení vesmíru.

    Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
    .diskusia | Zobraziť
    .posledné
    .neprehliadnite