Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako privŕtať poličku ľahko a rýchlo

.sponzorované .promotion

Práve ste si zariadili nový dom alebo byt, nábytok vonia novotou a už chýba iba navŕtať poličky? Takáto domáca práca však môže byť pre príležitostného domáceho majstra dosť veľkým orieškom. Ako postupovať pri vŕtaní poličky a na čo si dávať pozor?

Ako privŕtať poličku ľahko a rýchlo UNGVAR/SHUTTERSTOCK

než sa pustíte do práce

Ste naplno odhodlaný a povedali ste si, že dnes tá polička už naozaj bude visieť. Skôr ako vytiahnete kufrík s náradím, zastavte sa. Existuje totiž hneď niekoľko faktorov, ktoré pred tým musíte zohľadniť. V prvom rade sa zamerajte na stenu, na ktorú chcete poličku umiestniť. Je to práve stena, ktorej musíte prispôsobiť výber hmoždiniek a kotiev. Z čoho je tá vaša?

  • Bežné murivo (plná tehla, tvárnice) – do bežného muriva je potrebné použiť hmoždinky s minimálnou dĺžkou 50 mm. Ak zvolíte kratšie, hrozí, že sa polička uvoľní alebo nebude držať.
  • Sadrokartón – v ňom vám klasické hmoždinky držať nebudú. Pri vŕtaní do sadrokartónu sa preto používajú špeciálne hmoždinky.
  • Pórobetón (napr. Ytong) – ten bežným hmoždinkám neposkytne potrebnú podporu. Preto aj tu musíte siahnuť po špeciálnych hmoždinkách.

nástroje, bez ktorých sa nezaobídete

Následne prichádza na rad príprava náradia. Na vŕtanie poličky budete potrebovať:

  • vŕtačku,
  • skrutkovač (prípadne aku skrutkovač),
  • vodováhu,
  • meter,
  • ceruzku,
  • skrutky a hmoždinky.

Čo sa týka posledných dvoch položiek – skrutka by mala byť dostatočne veľká, aby ľahko prešla dierami, pričom dĺžku a priemer skrutky určuje veľkosť hmoždinky. V domácnostiach sa zvyčajne používajú hmoždinky číslo 4 až 8.

inštalácia poličky

Než vezmete do ruky vŕtačku, najprv si všetko dôkladne premerajte. Potom si zmerajte na spodnej strane poličky rozpätie konzol. Následne si vyberte na stene miesto, kam chcete poličku privŕtať a ceruzkou si poznačte, kde je potrebné urobiť diery. Až potom sa môžete pustiť do samotného vŕtania. Vŕtajte vždy na celú dĺžku vrtáku. Ten sa musí zhodovať s dĺžkou skrutiek a hmoždiniek. Aby ste mali istotu, že budú oba otvory v rovnakej výške, použite vodováhu. Na záver priskrutkujte policu k obom konzolám.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite