Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výnimočné preteky si získali celý svet. Aj tento rok sa budú konať na Slovensku

.sponzorované .promotion

Najpopulárnejšie prekážkové preteky na svete sa opäť odohrajú na Slovensku. Okúsiť svoju fyzickú a psychickú zdatnosť si môže každý, kto si na to trúfa.

Výnimočné preteky si získali celý svet. Aj tento rok sa budú konať na Slovensku

nosenie bremien, plazenie pod ostnatým drôtom, šplh na lane, či hod oštepom. Toto je len malá ukážka toho, čo všetko človek na pretekoch Spartan môže zažiť. Vybojovať prvé miesto nie je vôbec ľahké a je to poriadna výzva. Zvíťazí každý kto prekoná sám seba a dobehne do cieľa.

Spartan patrí k najpopulárnejším prekážkovým pretekom na svete a svojej obľube sa teší aj na Slovensku už od roku 2012. Tento rok sa uskutoční 28 a 29. augusta v Malinô Brdo. Zabehať si ho môže každý, či už pretekový začiatočník, alebo starý “mohykán”, ktorý si trúfa na ozajstný adrenalín.

Pre začiatočníkov je pripravený krátky 5 kilometrový beh Spartan Sprint s dvadsiatimi prekážkami alebo Spartan Super s dĺžkou 10 kilometrov a 25 prekážkami. Na svoje si však prídu aj tí najnáročnejší. Organizátori pre nich pripravili 50-kilometrový beh Spartan Ultra so šesťdesiatimi prekážkami. Na Malinom Brde si môžete vyskúšať po prvýkrát na Slovensku aj Spartan Trail, trasu dlhú 10 km a výnimočne bez prekážok. Ak máte doma malého “Sparťana”, môže si to skúsiť tiež! Pre deti je pripravený špeciálny pretek Spartan Kids. Ak si chcete zmerať sily spolu s Vašimi kolegami, je to ideálna možnosť na nezabudnuteľný teambuilding plný zážitkov.

Ako sa na beh pripraviť? 

Ambasádor Spartan race Peter Kotlár odporúča na prípravu absolvovať dvakrát do týždňa beh a dvakrát do týždňa silový tréning. ,,Ak ste doteraz nebehali, začnite na bežeckých ováloch alebo na rovinách, postupne pridávajte kopce a náročnejší terén. Dobrá je aj kombinácia beh, chôdza, beh. So silovým tréningom môžete začať aj doma. Základom sú kliky, drepy, výpady a rôzne cviky na brucho. Postupne si pridávajte aj angličáky, tie sa vám na pretekoch veľmi zídu. Nápomocné vám pri cvičení budú aj workout ihriská, kde si natrénujete rúčkovanie a silu v ramenách. Nezabúdajte na to, že Spartan preteky sú 70% beh a 30% sila, výdrž, stabilita,“ pripomína Kotlár.

História pretekov Spartan  

Predchodcom pretekov, ako ich dnes poznáme, bol “Death Race”, čo vypovedá veľa o zámere zakladateľa američana Joe De Sena - zmerať poriadne sily a odolnosť. Účastníci “Death Race” preteku plnili úlohy dovtedy, pokiaľ nebolo 90 percent ľudí z pretekov vyradených. Išlo o veľmi náročnú súťaž určenú len pre tých najodolnejších jedincov. Pre veľký záujem o silové preteky pripravil Joe De Sena preteky - Spartan, ktoré v sebe zahrňovali prekážkové prvky. Prvé preteky sa konali v roku 2010 a začali sa rýchlo šíriť do celého sveta. Na Slovensku sa Spartan  preteky začali pravidelne konať od roku 2012. Odvtedy vzniklo množstvo športových komunít, ktorých členovia sa celoročne pripravujú na Spartan a dosahujú perfektné výsledky na svetovej úrovni. Napr. v roku 2019 si Slováci doniesli domov 4 zlaté medialy, 1 striebornu a 1 bronzovú medailu zo Spartan trifecta world championship

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite