Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od leasingu až po PZP. Náklady na auto ako významná súčasť životných výdavkov

.sponzorované .promotion

Individuálna identita západného človeka je v modernom svete spätá s materiálnymi výdobytkami. „Šaty robia človeka“, preto sa ovešiava značkami, prekrýva nimi často všednú realitu. Pri spoločenských akciách sa viac ako menom identifikuje svojím povolaním. a zoznamom zahraničných destinácií ktoré navštívil. Dôležitým prvkom stredostavovskej identity je vlastnenie automobilu. Fenomén je natoľko silný, že často rúca náš ekonomický pud sebazáchovy.

Od leasingu až po PZP. Náklady na auto ako významná súčasť životných výdavkov

náklady na vlastnenie auta sú obrovskou položkou v rodinnom rozpočte. Tento článok si dáva za úlohu ich zmapovať.

kúpa auta a amortizácia

Najlacnejšie auto sa dá kúpiť pod 10 000 eur. Keď ho však z predajne doveziete domov, stratilo už 1 000 eur z hodnoty. Auto používaním výrazne stráca na cene. Amortizácia, čiže opotrebenie sa dá vypočítať účtovne, a teda na základe cestovných náhrad, alebo môžeme ceny porovnať s cenami podobných vozidiel na trhu. Priemerná životnosť auta je 11,8 roka, preto si rozložme náklady na kúpu do tejto doby.

pravidelný servis a ostatné výdavky

Pravidelnému servisu sa nevyhneme. Výmena oleja a filtrov je to najmenej čo môžeme pre svoje auto spraviť. Gumy vymieňame dvakrát za rok a občas sa pokazí žiarovka. Zámerne nepočítame s nehodami, pretože tie sú kryté poistením, či už z PZP vinníka, alebo z havarijného poistenia. Ďalšie poplatky platíme pravidelne v podobe daní, s tými je potrebné tiež rátať.

poistenie auta

Nesmieme zabudnúť na dôležitú položku, ktorou je poistenie auta. Jeho výška sa výrazne odlišuje vo viacerých parametrov, preto sú uvedené ceny len orientačné. Môžete si ich jednoducho prepočítať v kalkulačke PZP od Poistenie.sk. Vďaka havarijnému poisteniu nemusíme napríklad uvažovať o nákladoch pri dopravných nehodách, lebo predpokladáme, že sú náklady hradené práve z poistiek. Pri výpočtoch uvažujeme o troch druhoch poistenia – PZP, Havarijnom poistení a GAP. GAP dorovnáva cenu pri totálnej škode do hodnoty nového vozidla. Uzatvára sa však len na prvých pár rokov od výroby vozidla.

náklady na palivo

Náklady na palivo, samozrejme, tvoria významnú časť nákladov. Podľa štatistík, priemerne najazdí mesačne auto na Slovensku 2 000 km za mesiac. Ak vychádzame z tohto predpokladu, tak za životnosť auta 11,8 roka má auto najazdených okolo 300 000 km.

celkové náklady na auto

Z hore uvedeného nám vychádza, že pri priemernej životnosti auta a priemernom použití nás auto stojí podobné peniaze ako hypotéka. Samozrejme, náklady nie sú rozložené rovnomerne. V prvých rokoch v prípade leasingu auto splácate, neskôr zase platíte viac za servis. V každom prípade sú náklady na auto porovnateľné s nákladmi na bývanie.

ako ušetriť na aute?

Najlepším spôsobom, ako auto využívať, je na ňom zarábať peniaze. Voziť sa len pre radosť je drahý koníček. Ak na prácu nepotrebujete auto, premýšľajte o jeho zdieľaní. Buď sa dá využívať na získanie ďalších príjmov cez Uber a podobné služby, alebo ho požičiavajte v rodine a deľte sa tak o náklady. V každom prípade je dôležité premýšľať ekonomicky a neprichádzať o peniaze.

Ďalším spôsobom je začať šetriť inde. Chcete mať drahé auto? V tom prípade si možno nemôžete dovoliť drahú domácnosť. Šetrite na energiách, hypotéke a ostatných nákladoch.

Auto drahý špás. Ale aj tak po nich všetci túžime a stáva sa súčasťou rodiny.

Ďalšie zdroje:

https://www.finax.eu/sk/blog/skutocne-naklady-auta...

https://www.pneumatiky.sk/cennik-pneuservis/

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite