Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PRO MUSICA NOSTRA THURSOVIENSI A SAROSSIENSI 2021

.sponzorované .promotion

Tretí ročník hudobného festivalu prinesie do Žilinského a Prešovského kraja 15 koncertov klasickej hudby.

PRO MUSICA NOSTRA THURSOVIENSI A SAROSSIENSI 2021

medzinárodný festival klasickej hudby Pro Musica Nostra sa uskutoční po tretíkrát v Žilinskom a Prešovskom kraji – v termíne od 13.6. – 20.6.2021 v ôsmich mestách v prekrásnych historických pamiatkach Žilinského kraja v Rajci, Kysuckom Novom Meste, Orlovom, Bytči, Žiline-Trnovom, Kotešovej, Čadci a Gbeľanoch a v termíne od 17.6. - 23.6.2021 v siedmich mestách Prešovského kraja v Prešove, Hermanovciach, Brežanoch, Finticiach, Petrovanoch, Fričovciach a Hanušovciach nad Topľou

Pro Musica Nostra prinavracia hudobný život na miesta, kde ho publikum v minulosti bežne vyhľadávalo. Program festivalu je pestrý a ponúka dramaturgiu zostavenú z diel významných slovenských i svetových skladateľov. Interpretmi jednotlivých koncertov sú výrazné osobnosti slovenského a zahraničného interpretačného umenia.

S programom skladieb od Cacciniho, Pergolesiho, Händla, Francka, Dvořáka a ď. sa predstaví popredná slovenská sopranistka Gabriela Beňačková, ktorá má na konte vystúpenia na prestížnych svetových pódiách. Špeciálnou kapitolou v umeleckom životopise Gabriely Beňačkovej je jej pôsobenie na operných javiskách v USA – San Franciscu, Los Angeles a v Metropolitnej opere v New Yorku. Spolu so sopranistkou vystúpi český gitarista Lubomír Brabec, ktorý si svojimi strhujúcimi výkonmi a prirodzenou virtuozitou získava obdiv koncertnej verejnosti. Odborné kritiky ho považujú za hudobníka vybraného vkusu, tónu a techniky a zaradzujú ho k špičkovým gitaristom svetového formátu. Koncert sa uskutoční v Kostole sv. Ladislava v Rajci (13.6.).  

Priaznivci husľovo-organového umenia sa môžu tešiť na koncert v Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Kysuckom Novom Meste (14.6.), kde sa predstaví huslista Jaroslav Svěcený, ktorého festivalové vystúpenia obdivovali poslucháči v USA, celej Európe, Mexiku, Chile, Rusku, Indii, Thajsku a i. a organista Pavel Svoboda, ktorý sa venuje sólovej hre i komornej hre a organizovaniu hudobného života. Interpreti z Českej republiky uvedú výber z tvorby od Vivaldiho, Mozarta, Liszta, Pachelbela, J. S. Bacha, Corelliho a ď. Publikum si na koncerte bude môcť vypočuť interpretáciu na unikátnych talianskych husliach tých najväčších majstrov: Giuseppe Guarneri, Cremona 1733, Giuseppe Guadagnini, Pavia-Milano 1802 a Giovanni Battista Rogeri, Brescia 1702, z ktorých má Jaroslav Svěcený niektoré zapožičané zo zbierky anglickej kráľovnej Alžbety II. a v strednej Európe zaznejú po prvýkrát.

S programom J. S. Bacha a A. Lustiga sa predstaví komorný súbor Barocco sempre giovane, ktorý je zložený zo špičkových mladých českých profesionálnych hudobníkov. Sólistami koncertu budú Vilém Veverka (hoboj) a Gustáv Beláček (basbarytón). V úlohe recitátorov vystúpi Jiří Lábus, Vilma Cibulková a Vilém Udatný. Koncerty komorného súboru sa uskutočnia v Židovskej synagóge v Bytči (16.6.) a v Židovskej synagóge v Prešove (17.6.).

Hráč na barokovú trúbku Tomasz Ślusarczyk a organista Waclaw Golonka uvedú program zostavený z diel starej hudby od autorov J. Pachelbel, J. J. Froberger, F. Brixi, G. Händel a ď. Poľskí interpreti vystúpia v Kaplnke sv. Jána Nepomuckého v Kaštieli v Orlovom (15.6.) a v Péchy Castle v Hermanovciach (18.6.).

Koncert vokálneho súboru VocaMe v zložení Anna-Maria Hefele (soprán), Sigrid Hausen (mezzsosoprán), Petra Noskaiová (alt), Michael Popp (umelecký vedúci) si budú môcť poslucháči vychutnať v Kostole sv. Juraja v Žiline-Trnovom (17.6.) a v gréko-katolíckom Chráme sv. Lukáša v Brežanoch (19.6.). Na tomto jedinečnom koncerte zaznejú diela byzantského a západoeurópskeho stredoveku. 

Nádvorím gotickej kúrie v Kotešovej (18.6.) a nádhernými priestormi Dessewffyovskej sýpky vo Finticiach bude znieť (20.6.) hudba B. Bartóka, L. Janáčka, A. Moyzesa a E. Suchoňa. Interpretácie diel obľúbených skladateľov slovenského publika sa zhostí sláčikové kvarteto Mucha Quartet, ktoré patrí k najvýznamnejším komorným telesám na Slovensku. Kvarteto vystúpi v spolupráci so speváčkou a huslistkou Ivou Bittovou, ktorá patrí do skupiny najvýraznejších osobností českej alternatívnej scény a na svojom konte má početné účinkovania na prestížnych pódiách európskych i zaoceánskych krajín.  

19.6. v Kostole sv. Bartolomeja v Čadci a 21.6. v krásnych priestoroch Barokovo-klasicistického kaštieľa v Petrovanoch sa uskutoční koncert popredného českého súboru Baborák Ensemble. Jadro komorného súboru, ktorý založil hornista a dirigent Radek Baborák tvorí lesný roh a sláčikové kvarteto. Baborák Ensemble spolupracuje s množstvom výnimočných hudobných osobností, koncertnými majstrami a hráčmi Berlínskej, Mníchovskej a Českej filharmónie. Na festivale Pro musica nostra predstaví výber z tvorby W. A. Mozarta, A. Glazunova, J. Brahmsa a ď. 

V Château Gbeľany vystúpi (20.6.) pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka Komorní filharmonie Pardubice. Komorní filharmonie Pardubice – orchester mozartovského typu zameraný predovšetkým na interpretáciu diel klasicizmu, raného romantizmu a komorne-orchestrálnych skladieb sa od roku založenia (1969) radí medzi špičkové české orchestre. Na konte má účinkovanie na najvýznamnejších českých festivaloch i v zahraničí (Holandsko, USA, Japonsko, Čína, Kuvajt a ď.). Ako sólista sa predstaví violončelista Václav Petr, ktorý uvedie divácky obľúbené Variácie na rokokovú tému pre violončelo a orchester op. 33 P. I. Čajkovského. Václav Petr sa zaraďuje medzi najvýznamnejších českých violončelistov svojej generácie. V roku 2013 vyhral konkurz na post koncertného majstra violončiel v Českej filharmónii. Vo svojich 24 rokoch sa tak stal jedným z najmladších koncertných majstrov v histórii Českej filharmónie.  

Priaznivci vokálneho umenia sa môžu tešiť na koncert v Renesančnom kaštieli vo Fričovciach (22.6), kde sa v sprievode klaviristky Xénie Maskalíkovej predstaví sopranistka Natalija Radosavljević a tenorista Ian Spinetti, ktorý je víťazom ostatného ročníka Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského v Trnave. Zahraniční interpreti uvedú árie a piesne od A. Dvořáka, G. Pucciniho, G. Verdiho, F. Lehára, M. Schneidera-Trnavského a ď.

Na festivale vystúpi aj vynikajúci súbor pre starú hudbu Solamente Naturali pod vedením huslistu Miloša Valenta predstaví 23.6. vo Fričovciach nad Topľou (Veľký kaštieľ) publiku tzv. Hudbu pri stole (Musica di tavola), ktorá obsahuje mravoučné príbehy, ľúbostnú poéziu a prózu s tancami a piesňami z hudobných zbierok. 

  • Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal. Kvôli zníženej kapacite odporúčame zakúpiť vstupenky v predpredaji. 

Žilinský kraj: https://www.ticketportal.sk/event/PRO-MUSICA-NOSTR...

Prešovský kraj: https://www.ticketportal.sk/nevent/PRO-MUSICA-NOST...

+ Orlové +421 42 4459 600

+ Bytča +421 41 5532 486

+ Gbeľany +421 904 420 420

+ Fričovce +421 51 791 10 67

+ Fintice +421 949 288 332

+ Hermanovce +421 910 850 214

+ Petrovany +421 907 465 545

  • Pre koncerty v Brežanoch, Rajci, Kysuckom Novom Meste, Žiline-Trnovom, Kotešovej a Čadci je vstupné dobrovoľné.
  • Festival sa koná pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského. 
  • Viac info na: www.hc.sk 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite