Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako môžete zefektívniť skladové procesy?

.sponzorované .promotion

Zefektívnenie skladových procesov, naskladňovania či výdaju tovaru môže prispieť nielen k zvýšenej spokojnosti a výkonnosti zamestnancov, ale aj vyššiemu zisku. Inšpirujte sa praktickými radami a tipmi, ktoré pomôžu vylepšiť efektivitu práce v sklade, kde sa využívajú prevažne regálové systémy.

Ako môžete zefektívniť skladové procesy? bigstockphoto.com

ako zefektívniť prácu v sklade? 

1. Nedostatok miesta vyrieši nahustenie regálov alebo drive-in systém

Ak máte v sklade nedostatok priestoru a komplikuje vám to celkový chod prevádzky, nemusíte hneď rozmýšľať nad hľadaním nového miesta. Čoraz častejšie sa pri takomto probléme využíva nahustenie regálov. Hoci zúžené uličky môžu byť pre niektorú manipulačnú techniku nevhodné, moderné vysokozdvižné vozíky s kompaktnými rozmermi sú ľahko ovládateľné aj v takýchto priestoroch. Druhým spôsobom, ako môžete priestorový problém vyriešiť, je využívanie vjazdových alebo drive-in regálov. Do tých sa prehľadne ukladá tovar určený pre jednotlivé kamióny. Vjazdové regály dokážu ušetriť veľa miesta a takisto zrýchliť proces výdaja tovaru. Aby však bolo toto riešenie naozaj účinné, musí sa dbať na správne zaradenie produktov určených na odvoz. bigstockphoto.com

2. Praktické regály na kolieskach 

Ďalším spôsobom, ako zrýchliť manipuláciu s tovarom a jeho presun, môže byť využívanie regálov na kolieskach. Tie sa spájajú najmä s mraziarenskými skladmi, no nápomocné sú aj v iných odvetviach. Zamestnanec si takéto mobilné regály pohodlne premiestni podľa potreby, a ak sú prehľadne označené a tovar v nich správne usporiadaný, zamestnanec strávi menej času hľadaním potrebných vecí. Navyše nimi ušetríte veľa miesta, pretože môžu byť poukladané tesne vedľa seba. Treba však podotknúť, že ich výhody oceníte najmä pri ponuke, ktorá sa až tak často neobmieňa. 

3. Zapojenie umelej inteligencie

Inteligentých skladov, kde vo veľkom využívajú umelú inteligenciu, každý rok pribúda. Je veľmi pravdepodobné, že v nasledujúcich dekádach sa miera robotických technológií v logistike ešte zvýši. Už dnes sú moderné robotické technológie neodmysliteľnou súčasťou veľkých skladov globálnych firiem. Veľkou pomocou môžu byť malé pozemné roboty, ktoré pripomínajú robotický vysávač. Sú naprogramované tak, že dokážu nadvihnúť celý regál s tovarom, ktorý si zamestnanec vyžiadal, a priniesť ho až k nemu. Ten si z neho vyberie všetko, čo potrebuje, a robot vráti regál späť na miesto. Moderná technológia ušetrí zamestnancovi čas, ktorý by inak strávil premiestňovaním a hľadaním toho správneho produktu. Zapojením umelej inteligencie do skladových procesov dokážete výrazne zvýšiť efektivitu práce aj spokojnosť vašich zamestnancov. bigstockphoto.com  

4. Prepojenie systémov

Informačné technológie sú veľmi dôležitým prvkom skladových procesov. Slúžia na riadenie prevádzky, kontrolu vozíkov, regálových systémov i naskladňovania či výdaja tovaru. Ak máte nainštalované vybavenie od viacerých poskytovateľov, môže to narušiť plynulý chod prevádzky, keďže nie vždy je medzi jednotlivými zložkami možná synchronizácia. Využiť však môžete praktické softvérové riešenia, ktoré dokážu jednoducho prepojiť všetky používané systémy (napríklad vysokozdvižné vozíky či terminály). Zefektívnite tak celý chod skladu a vyhnete sa zbytočným problémom a kolíziám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite