Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomáhajú ľuďom bez domova. Kto pomáha im?

.sponzorované .promotion

Útulky a nocľaháreň pre ľudí bez domova v Bratislave zvládli prvých desať mesiacov pandémie akoby zázrakom bez koronavírusu. Keď však začali počty nových prípadov na prelome rokov lámať rekordy v celej krajine, vírus si našiel cestu aj sem.

Pomáhajú ľuďom bez domova. Kto pomáha im?

aj šéf najväčšieho košického útulku Oáza – nádej pre nový život sa ešte na konci januára mohol pochváliť, že jeho zariadenie obávaný covid-19 obchádza. V priebehu necelých dvoch týždňov sa situácia otočila doslova o 180 stupňov. „Dlho sme sa držali. Potom to rachlo,“ hovorí rímskokatolícky kňaz Peter Gombita, ktorý pomáha trom stovkám ľudí bez strechy nad hlavou v druhom najväčšom meste na Slovensku.

dobrý úmysel a vecný dar

Za pár týždňov sa počet nakazených ľudí bez domova zastavil len v hlavnom meste zhruba na čísle 170. Zimné mesiace bývajú zaťažkávacou skúškou aj v rokoch mimo pandémie: hneď ako udrú mrazy, v jedinej nocľahárni v Bratislave s kapacitou 200 ľudí býva obyčajne plno. 

Keď začal krátko po oslave Silvestra počet chorých na covid v útulkoch Depaulu strmo rásť, museli dokonca „povolať“ na pomoc dobrovoľníkov. „Najnáročnejšie boli mesiace január a február,“ vysvetľuje Jozef Kákoš, riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko. 

Boj s koronavírusom je náročný, trvá dlho a stojí nemalé peniaze. Dobrý úmysel, ľudskosť a obeta sa v charite nezaobídu bez nevyhnutného materiálneho zabezpečenia. Tým, ktorí pomáhajú slabším, pomohla zdravotná poisťovňa Dôvera. A nebolo to prvý raz.  

Zariadeniu Oáza – nádej pre nový život v Košiciach a neziskovej organizácii Depaul Slovensko v Bratislave v marci Dôvera odovzdala ochranné pracovné pomôcky v hodnote 10-tisíc eur. „Išlo o ochranné obleky - takzvané tyveky a okuliare, ktoré potrebujú pre svoju bezpečnosť ľudia starajúci sa o pacientov s covidom. K nim sme pridali niekoľko tisíc jednorazových ochranných rúšok a bezkontaktné medicínske teplomery. Tie sa stali v poslednom roku v podobných zariadeniach nenahraditeľnou každodennou pomôckou,“ hovorí generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

prečo ochranné pomôcky?

Prvý dôvod je ten, že ide o finančne náročnú položku v rozpočte. Len bratislavský Depaul vyčíslil náklady na osobné ochranné pomôcky v najkritickejších mesiacoch na začiatku roku na päťnásobok bežných nákladov v čase pandémie.

Ďalší je ten, že práve vďaka takýmto organizáciám sa darí monitorovať zdravotný stav ľudí bez domova, ktorí môžu koronavírus šíriť ďalej. Nákaze sa vystavujú aj ich zamestnanci a dobrovoľníci ochotní pomôcť v najťažších chvíľach. Za celé obdobie mimoriadnej situácie mali v Depaule 15 pozitívnych kolegov a jedného pozitívneho dobrovoľníka.

„Poskytujeme podporu tým, ktorí neodvracajú zrak od problémov ľudí na okraji spoločnosti, pretože covid-19 sa týka nás všetkých. Aby sa zdravotníci a ďalší ľudia, ktorí podávajú pomocnú ruku ľuďom v núdzi, nemuseli pri svojej misii obávať o vlastné zdravie,“ zdôraznil Martin Kultan zo zdravotnej poisťovne Dôvera. 

nie po prvý raz

Dôvera nepomáhala počas pandémie prvýkrát. Už vlani zo svojich prevádzkových nákladov vyčlenila 300-tisíc eur na nákup potrebných pomôcok pre ambulancie, nemocnice, rýchle zdravotné služby aj domovy sociálnych služieb. 

Jednorazovými rúškami, respirátormi, ochrannými štítmi a dezinfekciou zásobila zdravotníkov dokonca skôr ako kompetentné štátne inštitúcie.

V zime svoju pozornosť obrátila na učiteľov základných škôl. Aj v tomto prípade rešpekt voči ich povolaniu vyjadrila materiálne. Ponúkla im tisícky vitamínových balíčkov na podporu imunity.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite