Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naučte sa základné cviky na trampolíne, ktoré vás udržia v kondícii

.sponzorované .promotion

Blíži sa leto a s ním aj plavková sezóna. Pri pohľade do zrkadla si možno hovoríte, že skôr, ako svoje telo vystavíte slnečným lúčom, nebolo by zlé ho trochu posilniť a schudnúť pár kilogramov. Skvelou možnosťou, ktorú k dosiahnutiu tohto cieľa môžete zvoliť, je cvičenie na trampolíne - tzv. JUMPING.

Naučte sa základné cviky na trampolíne, ktoré vás udržia v kondícii

okrem spevnenia tela a straty prebytočných kilogramov si navyše pri cvičení na trampolíne skvelo oddýchnete od každodenných starostí a stresu.

Prečo je skákanie na trampolíne také efektívne?

Dôvodom je, že tým, že skáčete, musíte prekonávať gravitáciu. Zjednodušene sa teda dá povedať, že čím vyššie skáčete, tým viac energie musíte vynaložiť na jej prekonanie, a teda tým viac spálite kalórií. Udáva sa až okolo 160 kalórií počas 30 minútového cvičenia.

Výhody 

Cvičenie na trampolínach je nielen účinné, ale z lekárskeho hľadiska je k vašim kĺbom oveľa šetrnejšie ako iné pohybové aktivity, pri ktorých spaľujete podobné množstvo kalórií, napríklad behanie. Zároveň toto cvičenie pomáha zlepšovať vašu rovnováhu, posilňuje svaly celého tela a priaznivo pôsobí aj na zlepšenie kondície vášho srdca a pľúc.

Aké cviky zvoliť?

Mnohí sa mylne domnievajú, že skákanie na trampolíne je nudné a stereotypné. To ale nie je pravda, existuje široká paleta cvikov - pre začiatočníkov i pokročilých, z ktorých si môžete vybrať. Prinášame vám niekoľko príkladov základných cvikov.

Aby sme mohli na trampolíne cvičiť, je dôležité najprv dobre zvládnuť tzv. základný odraz. Pri tomto odraze je vhodné stáť s rovnými nohami asi 15 cm od seba, pokrčiť mierne paže. Dôležité je mať pri všetkom rovný chrbát, stiahnuté brucho a ramená pekne od seba. Následne sa pomocou ohnutia v kolenách ľahko odrazte nahor. Výskok nemusí byť nijako vysoký, stačí približne 15 cm.

Poskoky

Ak už bez problémov zvládate základný odraz, môžete skúsiť poskoky. Postavenie tela je rovnaké ako pri základnom odraze. Len sa pri výskoku snažíte zdvihnúť striedavo pravú ruku a zároveň ľavé koleno k úrovni bokov a opačne. Vlastne napodobňujete beh na mieste so zdvihnutými kolenami.

Drepy

Ďalšou možnosťou sú drepy. Základné postavenie je s nohami mierne od seba a rukami pozdĺž tela. Pri výskoku sa snažte rozkročiť nohy o niečo viac, než je šírka vašich ramien a potom pristáť späť na trampolínu do drepu s ohnutými kolenami. Paže by mali byť v pozícii predpaženia.

Twistovanie

Posledným základným cvikom, o ktorom sa zmienime, je otáčanie čiže twistovanie, ktoré je veľmi účinné na posilnenie brušných svalov. Pri výskoku otáčame zo strany na stranu dolnú časť tela. Ruky môžu byť v bok či sa otáčať na opačnú stranu než spodná časť tela.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite