Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kúpele po covide poisťovňa schváli do piatich pracovných dní

.sponzorované .promotion

Vrátiť sa po prekonaní covidu-19 do pôvodného tempa je pre mnohých beh na dlhú trať. Neraz to trvá týždne až mesiace. Prospieť môže pobyt v kúpeľoch.

Kúpele po covide poisťovňa schváli do piatich pracovných dní

u mnohých pacientov pretrvávajú po prekonaní ťažkej formy covidu-19 najmä problémy s dýchaním a neustupujúci kašeľ. Takzvaný postcovidový syndróm sa však prejavuje rôzne – nekonečnou únavou, bolesťami svalov a kĺbov či poruchami spánku. Kým úplne odznejú, trvá týždne, u niekoho aj dlhšie.

Pacienti, ktorí mali ťažký priebeh tejto infekcie a boli hospitalizovaní  v nemocnici, majú nárok na kúpeľnú liečbu. Čím skôr, tým lepšie. Vo výhode sú poistenci Dôvery, pretože táto zdravotná poisťovňa posudzuje návrhy na kúpeľnú liečbu už do piatich pracovných dní, ak boli podané elektronicky. V prípade, že ich poisťovňa dostane poštou, posúdi ich do 10 pracovných dní. Ďalšie informácie o lehotách v Dôvere nájdete na tejto stránke.

Stavy po prekonaní covidu sú už zahrnuté v takzvanom indikačnom zozname pre kúpeľnú starostlivosť. Dokument vypočítava diagnózy, pri ktorých môže lekár navrhnúť liečenie čiastočne alebo plne hradené zdravotnou poisťovňou.

najprv nemocnica, potom kúpele

„V indikačnom zozname je po prekonaní covidu-19 nárok na kúpeľné liečenie najmä pri infekciách s ťažkým priebehom, keď pacient skončil v nemocnici, ďalej pri orgánovom poškodení alebo výraznom obmedzení denných aktivít.  V každom prípade odporúčame kontaktovať lekára – špecialistu a dohodnúť si s ním ďalší liečebný postup,“ radí Marian Faktor, riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v Dôvere.

Nárok na kúpeľnú liečbu majú okrem ľudí s dýchacími ťažkosťami aj tí, ktorí majú po covide neurologické problémy alebo problémy s pohybovým  aparátom. Kontraindikáciou pre kúpeľnú liečbu postcovidových pacientov s postihnutím dýchacích ciest je fajčenie aj po prekonaní choroby. 

Dôležité je nenechať si ujsť termín: liečenie je možné absolvovať do jedného roka od prekonania infekcie a v jednej indikačnej skupine do pol roka.

Môže ho predpísať pneumoftizeológ, internista, rehabilitačný lekár, neurológ, reumatológ , ortopéd, ale aj praktický lekár. 

inhalácie aj telocvik

Pacientov čaká v kúpeľoch okrem inhalácií a klimatoterapie aj liečebný telocvik, ktorý prebieha individuálne alebo v skupinách. Súčasťou liečby je nácvik správneho dýchania a zvyšovania kapacity pľúc či prechádzky v štýle nordic-walkingu. 

Alternatívou k liečeniu v kúpeľnom zariadení je doliečovanie v odborných liečebných ústavoch vo Vysokých Tatrách. „Našim poistencom po covide je k dispozícii zariadenie v Tatranskej Kotline, Tatranskej Polianke alebo v liečebni Kúpeľov Štós, kam ich odošle odborný lekár – pneumológ,“ dodáva Faktor.

Zdravotná poisťovňa tieto pobyty hradí, bez podávania žiadosti o úhradu, ako je to pri kúpeľnej liečbe. Ak však pacient absolvoval liečenie v odbornom ústave, nemá už nárok na úhradu liečenia v kúpeľoch. 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite