Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Riaditeľka Oddelenia kurzov Francúzskeho inštitútu: Otvorili sme kratšie kurzy francúzštiny, ktoré sú cenovo výhodné

.sponzorované .promotion

Gabriela Mroceková je riaditeľkou Oddelenia kurzov Francúzskeho inštitútu v Bratislave, ktoré v týchto dňoch prijíma nových študentov a ponúka mnoho rozličných kurzov pre rôzne potreby študentov. Gabriela pre .týždeň porozprávala o kurzoch, prečo je francúzština dôležitá a prečo by sa ju ľudia mali učiť práve v tomto inštitúte.

Riaditeľka Oddelenia kurzov Francúzskeho inštitútu: Otvorili sme kratšie kurzy francúzštiny, ktoré sú cenovo výhodné Gabriela Mroceková, riaditeľka Oddelenia kurzov Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

prečo je učenie sa francúzskeho jazyka dôležité?

Učenie sa francúzštiny je v dnešnej dobe oveľa dôležitejšie ako v minulosti. Po francúzsky hovorí tristo miliónov ľudí na piatich kontinentoch sveta. A všetci sú spojení v rámci frankofónie. Frankofónia je láska k francúzskemu jazyku, ktorá nás spája. Naučiť sa po francúzsky znamená pripojiť sa k frankofónii a ku všetkým, ktorí týmto jazykom rozprávajú. V nejakej miere sa ním hovorí vo vyše osemdesiatich štátov na svete. Cieľom frankofónie a obzvlášť Medzinárodnej organizácie Frankofónie je podporovať tento jazyk, jeho kultúrnu a jazykovú rozmanitosť. Francúzština je na Slovensku dôležitá hlavne v oblasti práce, pretože vyše 450 francúzskych firiem a ich pobočiek sídli práve u nás. Ďalej je inšpiráciou učenia sa tohto jazyka na Slovensku aj možnosť štúdia v zahraničí či spoznanie nádhernej a rozmanitej francúzskej krajiny a jej kultúrneho bohatstva.

spolupracuje Francúzsky inštitút s inými inštitútmi po svete alebo aj priamo s Francúzskom?

Francúzsky inštitút na Slovensku spolupracuje s francúzskym školstvom pri výbere študentov do výmenných programov. Sme súčasťou siete 98 francúzskych inštitútov a francúzskych aliancií vo svete a so všetkými z nich spolupracujeme. Nepohybujeme sa iba v oblasti jazykového vzdelávania, ale snažíme sa ľuďom priblížiť aj kultúru a históriu Francúzska. Pomáhame organizovať rôzne podujatia, podporujeme vzdelávacie a študijné projekty, sme aktívni v oblasti vedy a výskumu, organizujeme verejné diskusie a mnoho ďalšieho. Vďaka tomu udržiavame a rozvíjame vzťahy medzi Slovenskom a Francúzskom.

Francúzsky inštitút na Slovensku ponúka okrem kurzov pre dospelých aj široký výber animácií a kurzov pre deti a mládež.Francúzsky inštitút na Slovensku ponúka okrem kurzov pre dospelých aj široký výber animácií a kurzov pre deti a mládež.

čo ponúka Francúzsky inštitút ľuďom, ktorí sa chcú naučiť po francúzsky alebo sa v tomto jazyku zlepšiť? 

Okrem všeobecných jazykových kurzov ponúkame aj kurzy odbornej francúzštiny a kurzy na mieru pre jednotlivcov či menšie skupiny. Pri týchto sa snažíme citlivo vypočuť potreby daného študenta a na základe jeho požiadaviek mu vystavíme vzdelávací kurz. Naše služby ponúkame aj rôznym podnikom, štátnej správe a univerzitám. Za posledný rok tieto kurzy nadobudli aj nový formát, online podobu. Vyvinuli sme platformu, ktorej možnosti študenti ocenia nielen počas kurzov, ale aj na ďalšiu domácu prácu a precvičovanie jazyka. Naši klienti tak dostali možnosť učiť sa na diaľku, čiže už nemusia byť iba v hlavnom meste. Majú prístup aj k podujatiam, ktoré organizujeme, na ktorých sa môžu dozvedieť niečo navyše o francúzskej kultúre. Medzi nimi je napríklad Mesiac Frankofónie, ktorý bol v marci, či Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème, ktorý sa od 12. apríla bude konať vo virtuálnej kinosále. 

Okrem kurzov majú študenti k dispozícii aj preukaz IF Pass, ktorý im umožní získať zľavu u našich partnerov v oblasti gastronómie, kultúry alebo dizajnu. Taktiež majú prístup do mediatéky Francúzskeho inštitútu, v ktorej sa nachádza množstvo dokumentov, ktoré im môžu pomôcť pri vzdelávaní sa. Môžu tak využívať materiály nielen z našej knižnice v Bratislave a aj z celosvetovej online knižnice siete Francúzskych inštitútov - Culturethèque. Medzi tieto materiály patria rôzne periodiká, video a audio nahrávky, učebnice, knihy pre deti aj dospelých a mnoho ďalšieho. 

aké materiály používajú pri vyučovaní vaši lektori?

Máme radi výzvy a používame učebnicu s týmto názvom – Le Défi (Výzva). Tá existuje v papierovej aj v online podobe. Počas výučby na diaľku lektori využívajú práve túto virtuálnu podobu, v rámci ktorej sú zahrnuté aj mnohé aktivity. Kurzy sa snažíme udržať dynamické, interaktívne a zaujímavé. Všetko sa zároveň snažíme prepájať aj s aktuálnym dianím a modernými trendami.

odkiaľ pochádzajú vaši lektori? Ide o natívne hovoriacich vyučujúcich?

Približne osemdesiat percent pochádza z francúzsky hovoriacich krajín. Všetci naši učitelia majú vyštudovaný odbor francúzštiny ako cudzieho jazyka. Okrem tohto všeobecného záberu máme aj odborníkov, ktorí sú špecializovaní na rôzne odvetvia ako napríklad obchod, právo, podniková francúzština a iné. Niektorí z nich boli v minulosti aktívni v týchto sférach, teda nemajú iba teoretické znalosti, ale aj praktické zručnosti. 

keď by sme sa rozprávali o ľuďoch, ktorí sa chcú naučiť po francúzsky, no nemôžu si zaplatiť vaše kurzy, ponúkate im možnosť lacnejších kurzov, splátok alebo štipendií?

Štipendiá na kurzy francúzštiny neponúkame. Avšak hlavne teraz počas pandémie sme sa snažili vytvoriť kratšie a lacnejšie formáty. Klasické kurzy u nás trvajú tri mesiace. Doplnili sme ich však krátkymi ateliérmi, ktoré majú iba šesť vyučovacích hodín, a prebiehajú medzi zaužívanými trimestrami. Tie sú cenovo veľmi dostupné a pomáhajú udržať kontakt s francúzštinou. 

aké rôzne formáty kurzov ponúka Francúzsky inštitút?

Klasikou sú kurzy všeobecnej francúzštiny, ktoré prebiehajú dvakrát do týždňa. Je ale možnosť mať vyučovacie hodiny iba jedenkrát do týždňa alebo jednohodinové lekcie v ranných alebo obedných časoch až trikrát do týždňa. Podľa toho, ako to študentom najlepšie vyhovuje. Tieto kurzy máme rozdelené aj vekovo, a to už od skupín detí v predškolskom veku, cez školákov, adolescentov až po dospelých. Ďalej máme konverzačné kurzy, ktoré sú zamerané na hovorenú reč. Tieto formáty sú doplnené ateliérom Konverzácia pri káve, keď sa študenti a lektor stretnú na hodinu počas obeda pri virtuálnom posedení pri káve a konverzujú. Pokročilí študenti si môžu oprášiť jazyk aj v Refresh kurzoch na jednotlivých úrovniach. Niečím iným sú naše tematické ateliéry, medzi ktoré patrí napríklad kurz Jeden deň jedno mesto, v ktorom majú účastníci možnosť spoznať rôzne frankofónne mestá, ich kultúru a históriu, zdielať zážitky, vymeniť si skúsenosti a to všetko vo francúzštine pod okom lektora, ktorý bdie nad jazykom, opravuje ich a vysvetľuje chyby. Tento formát sa stáva veľmi obľúbeným hlavne v týchto dňoch, keď sme všetci zatvorení doma. V podobnom duchu sa nesie aj Frankofónia na slovíčko, kde sa však oveľa viac zameriavame čisto na frankofóniu. Do toho patrí objavovanie rôznych frankofónnych území. Zároveň sa účastníci majú možnosť naučiť odlišnosti v jazyku podľa územia, zoznámia sa napríklad s kanadskou francúzštinou či kreolčinou.

máte aj nejaké iné formáty, povedzme, pre náročnejších?

Pre tých odvážnejších ponúkame ateliér francúzskej fonetiky, v ktorom si naši študenti môžu lámať jazyk, keďže sa tam pracuje na výslovnosti konkrétnych slov a slovných spojení. Pracujú na intonácii, melódii a prízvuku jazyka. Ak by sa však niekto chcel zamerať skôr na tú písomnú alebo gramatickú časť francúzštiny, máme pripravené kurzy aj na to. Navyše ponúkame krátke ateliéry, ktoré sa postupom času menia a vždy sa zameriavajú na inú časť ťažšej gramatiky. Momentálne je ním formát Neskrotiteľné minulé časy. Jedným z najobľúbenejších kurzov je ale Hovorte ako Francúz, ten je pre všetkých, ktorí už vedia po francúzsky a túžia sa naučiť rozprávať ako rodení Francúzi. V neposlednom rade organizujeme prípravné kurzy na získanie certifikátov DELF, DALF alebo DFP a následne aj samotné skúšky pre tieto diplomy. 

prečo by teda ľudia, ktorí sa chcú naučiť po francúzsky, mali ísť práve k vám?

Rozdiel medzi učením sa francúzštiny v škole alebo samostatne a našimi kurzami spočíva hlavne v metóde vzdelávania. U nás študent nie je pasívnym prijímateľom vedomostí, ale aktívne sa podieľa na vzdelávacom procese. Jazyk je pulzujúci, treba ho praktizovať a aktívne sa ho učiť. Študent ho musí vnímať všetkými zmyslami. Preto sa u nás aj pri začiatočníckych kurzoch iba ojedinele stretnete s angličtinou alebo slovenčinou. Vyučujeme primárne vo francúzštine, aby sa človek aspoň na ten krátky čas dňa úplne ponoril do daného jazyka. A samozrejme pridávame výučbe už spomínaný kultúrny rozmer.

Viac o tohtoročnej jarnej ponuke kurzov francúzštiny Francúzskeho inštitútu na Slovensku sa dozviete na tomto odkaze.

PaedDr. Gabriela Mroceková vyštudovala didaktiku francúzskeho jazyka na Univerzite Komenského v Bratislave a na Univerzite François-Rabelais v Tours, vo Francúzsku. Od roku 2004 pracuje vo Francúzskom inštitúte na Slovensku ako lektorka francúzštiny, od roku 2016 ako riaditeľka Oddelenia kurzov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite