Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prvých 1000 dní života si nepamätáme, ale práve vtedy sa rozhoduje o našej budúcnosti

.sponzorované .promotion

Prvých 1000 dní života je pre rozvoj mozgu kľúčových. Mozog sa síce vyvíja celý život, ale najviac v ranom detstve. Vtedy sa rozhoduje o tom, či sa nám bude v živote dariť alebo nie. Ak ako deti v tomto období dostaneme bezpečie, lásku a vhodnú stimuláciu, náš mozog sa bude správne rozvíjať a do škôlky alebo školy nastúpime pripravenejšie.

Prvých 1000 dní života si nepamätáme, ale práve vtedy sa rozhoduje o našej budúcnosti

v prostredí generačnej chudoby, ktorá sa na Slovensku vyskytuje najmä v osadách, to však nie je také jednoduché. Náročné podmienky, každodenné strádanie a toxický stres negatívne ovplyvňujú možnosti detí učiť sa. Už pri nástupe do školy majú takéto deti priemerne viac ako 2-ročný sklz oproti rovesníkom zo strednej triedy. Pre väčšinu rómskych detí je slovenčina dokonca cudzím jazykom, stretávajú sa s ňou až v škole. Neistota, denná rutina zameraná najmä na prežitie a nenaplnenie základných životných potrieb znižujú schopnosť rodičov vytvárať pre svoje dieťa stabilné prostredie. Zvyšuje sa riziko citových problémov a porúch správania. Toxický stres (narúšajúci zdravý rozvoj detského mozgu), neistá vzťahová väzba a nedostatočná stimulácia v ranom detstve sú tak prvými krokmi v bludnom kruhu chudoby. Všetky ďalšie problémy v škole a dospelosti na ňu nadväzujú a do veľkej miery z nej vyplývajú.

Z obdobia prvých troch rokov si pamätáme len veľmi málo. Rané detstvo má však zásadný vplyv na celý náš život. V tomto období sa nám vytvorí základná architektúra mozgu. A na nej budujeme všetky svoje ďalšie zručnosti. 

kto sú omamy 

Omamy sú ženy, Rómky, ktoré pochádzajú priamo z prostredia chudobných osád. Väčšina z nich má len základné formálne vzdelanie, majú však schopnosti hovoriť s mamičkami, svojimi susedami, sesternicami či kamarátkami z osady vlastným jazykom a zrozumiteľným spôsobom. V rámci programu OMAMA sú vyškolené, aby vedeli rodičom pomôcť rozvíjať ich dieťa už od narodenia – práve v kritickom veku prvých 1000 dní. Vtedy to má podľa odborníkov najväčší efekt. Investície do raného veku sa v budúcnosti vrátia niekoľkonásobne.

Za jeden týždeň omama zrealizuje priemerne 20 návštev v domácnostiach – aj v tých najchudobnejších. Na lekcie sa deti veľmi tešia. Sú pre ne príležitosťou, kedy sa cielene „múdro hrajú“. Každá lekcia trvá hodinu. Najskôr sa omama venuje dieťatku a zapája aj mamičku. Deti sa práve vtedy stretávajú s hračkami a knižkami, ktoré sa v chudobnom prostredí obvykle nevyskytujú. Dôraz je na sociálno-citový rozvoj.  Okrem neho trénujú motoriku, rozvíjajú kognitívne zručnosti a vždy končia čítaním knižky. V druhej časti lekcie sa omama rozpráva s mamičkou, dáva jej úlohu na prácu s dieťatkom doma. Cieľom lekcií je čo najviac posilniť rodičov, aby vo svojich domácnostiach – už bez omamy – vedeli, ako sa môžu svojim deťom venovať počas týždňa. 

budovanie nových návykov 

Pre mamičky aj deti je to celkom nový koncept. V chudobných komunitách zväčša chýbajú babičky, ktoré by odovzdávali svojim dcéram – mladým mamičkám - skúsenosti a rady o cielenom rozvoji najmenších detí. Chudoba určila iné denné priority. Preto sa lokálne ženy, ktoré do domácností prinášajú nádej na lepšiu budúcnosť, nazývajú omamy. Sú príkladom pre celú komunitu, stali sa veľmi obľúbené. Aj preto, že dokážu mamičky povzbudiť. Pochvál a dôvery sa ženám v najchudobnejších komunitách dostáva naozaj málo.      

Sebastiánova mamka z Rokycan hovorí: „K omame Anke máme veľkú dôveru. Učí syna po slovensky, doma sa rozprávame po rómsky. Už pozná farby a radi si požičiavame knižku o zvieratkách.“

Omám je momentálne 16, pôsobia v 11 komunitách prevažne na východnom Slovensku a venujú sa 300 deťom vo veku 0 – 6 rokov. V uplynulom roku program absolvovalo prvých 23 detí, ktoré odišli do miestnych škôlok. Oveľa lepšie pripravených ako ich rovesníci z osady.

ako môžem pomôcť    

V tomto roku je plán program rozšíriť do nových lokalít a pribrať minimálne ďalšiu stovku detí. Ak by ste chceli omamy podporiť, môžete im venovať svoje 2 % z dane, alebo prispieť finančne. Všetko podstatné nájdete na www.cestavon.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite