Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo očkujeme pomaly?

.sponzorované .redakcia .promotion .promotion

Európska únia sa snaží o jednotný postup pri vakcinácii v krajinách Únie, ktorý by bol ukážkou vzájomnej solidarity. Symbolický spoločný začiatok však nevyšiel. Veľká Británia, USA či Izrael očkujú výrazne rýchlejšie. Ako nám ide vakcinácia v skutočnosti? Kedy sa vrátime do normálneho života?

Prečo očkujeme pomaly? BORIS NÉMETH Hostia diskusie Lucia Nicholsonová, Pavol Čekan a Vladimír Bilčík s moderátorom Šimonom Jeseňákom.

aký je momentálny stav s vakcínami na Slovensku?

Pavol Čekan: Momentálne máme tri vakcíny, ktoré boli schválené Európskou liekovou agentúrou. Jednou je Pfizer/BioNtech, druhou Moderna a treťou AstraZeneca. Ide o moderné vakcíny, ktorých efektivita je 94 až 96 percent. Z Izraela a z praxe vieme, že to naozaj funguje.  

ako sa Európska únia dostala k tomu, že týmito vakcínami začala očkovať?

Lucia Nicholsonová: V Európskej únii funguje Európska lieková agentúra (EMA), ktorá preveruje všetky dostupné informácie o vakcínach. Ich schváleniu predchádza najprísnejšie hodnotenie vo svete. EMA  rozhoduje o tom, či je vakcína dôveryhodná, efektívna a či pre ľudí nie je rizikom. Pre krajiny Únie z toho vyplýva, že by sme mali využívať iba tie vakcíny, ktoré prešli schválením a nemali by sme sa obracať za inými, čím mierim aj na ruskú vakcínu Sputnik V. Ukázalo sa, že Rusko ešte nepožiadalo o registráciu tejto vakcíny a nemali by sme robiť unáhlené rozhodnutia. 

 

načo máme Slovenskú liekovú agentúru, ak existuje európska? Nie je to zbytočná byrokracia? 

Vladimír Bilčík: Vakcína je pre nás veľká nádej. Na Slovensku máme zaočkovaných už štvrť milióna ľudí. Očkovanie bude rýchlejšie. Spoločným európskym úsilím sme investovali veľké množstvo peňazí do rýchleho výskumu a vývoja vakcín. Keďže sme do toho išli spoločne, máme vakcínu po roku. Je to dobrý výsledok aj pre Slovensko. Slovenská lieková agentúra je toho dôležitou súčasťou a dohliada nad tým, čo sa deje v praxi u nás.  

prečo trvalo takmer rok, aby sme začali očkovať? 

PČ: Klinické štúdie majú svoj proces, ktorý postupuje cez rôzne fázy. Každý liek sa testuje a je pri ňom dôležitý zber dát či sledovanie ľudí. Dôležitú rolu v tom zohrali aj Únia a USA, pretože si predplatili stámiliónové množstvá vakcín, čím farmaceutické firmy dostali veľa peňazí vopred, aby mohli zrýchliť svoje procesy. V prípade vakcín však nie je dôležitý čas, ale vysoká kvalita dát. Aj keď očkovanie v populácii prebieha neskôr, máme veľa informácií o vedľajších účinkoch. Tie veľmi detailne sledujú národné liekové agentúry.  

izrael má už 70 percent zaočkovaných ľudí, prečo je na tom tak dobre? 

VB: V prvých týždňoch, keď sa vírus objavil v Číne, sme ho výrazne podcenili. Prvé varovanie už prišlo koncom januára. Členským štátom sme hovorili, že máme problém, treba nakúpiť rúška a ochranné pomôcky, pretože bude pandémia. V Únii sme diskutovali o tom, čo sa deje v Taliansku, no nikto si nevedel predstaviť, čo sa bude diať. Varovania tu boli, ale začali sme ich brať vážne, až keď bol vírus s nami. Izrael investoval do nákupu vakcín obrovské peniaze. Je to štát, ktorý je v permanentnom stave vojenského konfliktu, a preto je extrémne organizovaný.  

PČ: Izrael zaplatil za vakcíny Pfizer/BioNtech a Modernu dvakrát viac než my. Aj Amerika a Británia schválili vakcíny o niekoľko týždňov skôr než Únia. AstraZeneca je britská firma, Pfizer a Moderna sú zasa americké firmy. Ak by sme mali domáceho výrobcu vakcín, v očkovaní by sme boli tiež rýchlejší. 

ako sa na vôli zaočkovať podieľa dezinformačná scéna?

LN: Z prieskumov vyplýva, že Európa je skeptická k očkovaniu. Zatiaľ sme sa neprehupli cez 55-percentnú hranicu, pričom odborníci tvrdia, že potrebujeme dosiahnuť hranicu očkovania okolo 75 percent. Dezinformačná scéna môže výrazne ohroziť, aby sme sa k tomu dopracovali. Čudujem sa, že vláda nespustila väčšiu diskusiu, pretože Slovensko patrí podľa prieskumov ku krajinám, kde ľudia vo veľkej miere veria dezinformáciám.

stala sa vakcína Sputnik V nástrojom destabilizácie zo strany Ruska?

VB: Určite, hoci naša vláda sa napokon rozhodla, že nenakúpi túto vakcínu. Vďaka osvete vedcov je dobré, že dôvera vo vakcíny rastie. Aj napriek mnohým hoaxom. Máme tu dôveryhodné vakcíny. Ak vakcínu Sputnik V schváli Európska lieková agentúra, nech sa pokojne používa aj táto. Treba si však uvedomiť, že snaha Ruska je v tom dlhodobá. Rusi sú efektívni a cieľavedomí a v tejto situácii využívajú našu slabosť.

Celú diskusiu si môžete pozrieť v sekcii .video pod názvom Ako sa očkuje Európska únia? Diskusia vznikla v spolupráci s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite