Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nízky tlak: Aké sú jeho príznaky a čo naň pomáha?

.sponzorované .promotion

Nízky krvný tlak je rovnako vážnym problémom ako ten vysoký. Trpí ním množstvo ľudí, no len málo z nich sa ho rozhodne riešiť. Dlhodobo neliečený nízky tlak má veľa rizík, ktoré rozhodne netreba podceňovať. Ešte predtým, ako proti nemu začnete bojovať, musíte zistiť jeho príčinu.

Nízky tlak: Aké sú jeho príznaky a čo naň pomáha? Canva Pro

čo je krvný tlak?

krvný tlak označuje tlak vytvorený krvou, ktorú srdce pumpuje do tepien. Keď sa rozhodnete, že si ho zmeriate, môžete sa stretnúť s dvomi typmi: 

  • systolickým tlakom,
  • diastolickým tlakom. 

Systolický tlak vzniká vtedy, keď srdce pracuje. Čiže v tých sekundách, kedy sa sťahuje a posiela krv do tepien. 

Diastolický tlak je presným opakom. Vzniká vtedy, keď je srdce v pokoji, nepracuje a plní sa krvou. To znamená, že diastolický tlak je vždy nižší ako systolický. 

Počas dňa sa však oba menia. Je úplne normálne, že pri niektorých činnostiach máte tlak vyšší alebo nižší. 

Systolický tlak je najčastejšie ovplyvnený fyzickou aktivitou alebo vplyvom emócií. 

nízky tlak 

Nízky tlak, nazývaný aj hypotenzia, považujú mnohí pacienti za dobrý a zdravý stav. Vo všeobecnosti platí, že je lepšie mať práve nižší ako vyšší tlak. 

Tento chybný názor spôsobuje, že ľudia hypotenziu neriešia. A to aj napriek tomu, že v niektorých prípadoch môže byť smrteľná. 

Hypotenzia nie je sama o sebe nebezpečná. To, čo však nebezpečné je, je choroba, s ktorou sa spája. Spravidla je príznakom väčšieho problému v tele. 

Jediná a presná charakteristika tohto javu neexistuje. Doktori a špecialisti sa zhodujú na tom, že nízky tlak začína na hodnote 100/60 mmHg a nižšie. 

Canva Pro

čo spôsobuje nízky tlak? 

Krvný tlak nie je stály. Pravidelne sa zvyšuje a klesá. Ovplyvňujú ho jednotlivé udalosti v našom dni. Človek si zmenu často ani neuvedomuje. 

V rámci hypotenzie sa stretáme s prechodným alebo dlhodobým stavom. Prechodné obdobie je spôsobené externými faktormi, ako napríklad: 

  • tehotenstvo,
  • strata krvi, 
  • dehydratácia,
  • slabosť alebo šok,
  • infekcia krvi,
  • užívanie liekov. 

Dlhodobý stav je potrebné riešiť s doktorom alebo špecialistom. Určitá skupina ľudí má nízky tlak z neznámych dôvodov. Táto forma sa nazýva chronická asymptomatická hypotenzia. Vo väčšine prípadov nie je nebezpečná. 

typy hypotenzie 

Nízky tlak je rozdelený do niekoľkých základných skupín. Tie sú vytvorené na základe toho, akým spôsobom alebo pri akej aktivite klesá váš krvný tlak. 

Poznáme štyri skupiny: 

  • ortostatický,
  • postprandiálny ,
  • nervovo sprostredkovaný ,
  • závažný. 

ortostatický tlak

Ortostatický tlak označuje pokles krvného tlaku, ku ktorému dochádza pri prechode zo sedu do ľahu. Alebo rovno do stoja. S týmto typom sa stretávajú všetky vekové skupiny. 

Spravidla nie je nebezpečný. Po krátkom čase, približne 1 - 2 minúty, by sa telo malo so zmenou vyrovnať. 

postprandiálny tlak

K tejto hypotenzii dochádza ihneď po tom, ako sa najete. Objavuje sa najmä u starších ľudí alebo u ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou. 

Tento nízky tlak je často spojený práve s rôznymi ochoreniami. Ak ste si ho na sebe všimli, mali by ste navštíviť lekára. 

Canva Pro

nervovo sprostredkovaný tlak

Nervovo sprostredkovaná hypotenzia sa objavuje najmä u detí. Môže ich prekvapiť po dlhšom čase v stoji. Nemala by byť nebezpečná, no je nepríjemná. 

závažný tlak 

Ťažká alebo závažná hypotenzia súvisí so šokovým stavom. Ten sa objavuje vtedy, keď vaše orgány z nejakého dôvodu nedostanú krv a kyslík. 

Tento typ tlaku je najvážnejší. Ak ho nebudete liečiť, môže byť smrteľný. 

Vedeli ste, že … … hypotenziu zhoršuje aj príjem alkoholu a fajčenie? V boji proti tomuto zdravotnému problému sa musíte obom aktivitám strániť.  

symptómy

S nízkym tlakom sa spája niekoľko symptómov. To, že ich nezažívate ešte neznamená, že ním netrpíte. Niektorí ľudia sa s nimi nemusia vôbec stretnúť. 

Preto najlepšie spravíte, ak si budete tlak pravidelne merať. V prípade nízkych hodnôt po dobu niekoľkých dní či týždňov je dobré navštíviť doktora. 

K hlavným symptómom sa radia: 

  • únava,
  • točenie hlavy,
  • závrat,
  • nevoľnosť,
  • depresia,
  • strata vedomia,
  • rozmazané videnie. 

Príznaky sú u každého iné. Niekto sa stretáva s viacerými, iný so žiadnymi. Rovnako je to aj pri ich závažnosti. Pacienti so slabšou imunitou sa môžu pri týchto príznakoch cítiť veľmi zle. Zdraví ľudia budú cítiť len miernu nevoľnosť alebo nepríjemný pocit. 

ako si zmerať tlak? 

Tlak si musíte merať v pokoji. Vyhnite sa obdobiu tesne po športovej aktivite alebo emocionálnej udalosti. 

Minimálne dve hodiny pred meraním nejedzte, nefajčite a nepite nápoje s obsahom kofeínu. Miestnosť by mala byť tichá s primeranou teplotou. 

Ruky položte do výšky srdca. Sadnite si tak, aby ste boli chrbtom opretí o stoličku. Tlak merajte dvakrát s dvojminútovým časovým odstupom. 

Domáce tlakomery sú veľmi presné. Dokážu poskytnúť množstvo informácií. Na trhu sa stretnete s ortuťovými a digitálnymi. Druhá možnosť je obľúbenejšia. 

Ak doma tlakomer nemáte, tlak si nechajte odmerať u lekára. 

liečba 

Liečba hypotenzie závisí od jej príčiny. Ak sa stretáte s krátkodobou formou, napríklad z dôvodu tehotenstva, liečiť ju nemusíte. Po skončení by sa vám tlak mal znova vyrovnať. Rovnako je to pri strate alebo infekcii krvi. 

Nízky tlak spôsobujú niektoré lieky. Skúste sa porozprávať so svojím doktorom. Zistite, či by nebolo možné zmeniť ich alebo úplne vysadiť. 

Veľmi dôležitý je pitný režim. Nízky tlak je často príčinou dehydratácie. Kamkoľvek idete, zoberte si so sebou fľašu s vodou. Pri práci za počítačom alebo pri pozeraní televízie, pri sebe majte pohár. 

Proti nervovo sprostredkovanom tlaku vznikajúcemu pri dlhodobom státí, si nezabudnite sadnúť. Takýmto spôsobom predídete odpadnutiu a zvýšeniu hladiny stresu. 

Pri ortostatickom tlaku si dávajte pozor na rýchle pohyby. Myslite na ne vtedy, keď si chcete sadnúť alebo sa postaviť. 

Závažné formy hypotenzie je nutné riešiť s doktorom. Ten vám povie, čo presne musíte urobiť. Bohužiaľ, na tento zdravotný problém zatiaľ neexistujú žiadne lieky. 

rada odborníka 

Pri liečbe nízkeho tlaku nezabúdajte na pravidelný pohyb. Ak nemáte radi cvičenie, zaraďte do svojho rozvrhu 10 - 15 minútové prechádzky. 

zhrnutie 

Hypotenzia je zdravotný problém, ktorý netreba podceňovať. Spravidla sa spája s inými chorobami. Závažné formy nízkeho tlaku môžu spôsobovať problémy v bežnom živote. Ak pravidelne bojujete proti nevoľnosti, únave alebo točeniu hlavy, navštívte lekára. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite