Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komunálny odpad počas pandémie môže predstavovať sekundárne riziko nákazy. MOLOK ponúka hygienické a zodpovedné riešenie

.sponzorované .promotion

Požiadavky na ekologické a hygienické nakladanie s odpadom vo svete a na Slovensku sa neustále zvyšujú. Pandémia ochorenia covid-19 pripomenula Slovákom, aby vo zvýšenej miere zodpovedne nakladali s odpadom. Manipulácia s bežným komunálnym odpadom v čase pandémie môže predstavovať riziko prenosu nákazy. Komunálny odpad kontaminovaný vírusom SARS–COV2 (covid-19) by rozhodne nemal vyletovať z preplnených smetných košov alebo zostať voľne pohodený pri smetných nádobách.

Komunálny odpad počas pandémie môže predstavovať sekundárne riziko nákazy. MOLOK ponúka hygienické a zodpovedné riešenie

pandémia urýchlila zmeny. Odpady nie sú výnimkou. 

Mestá potrebujú uskladniť čo najviac komunálneho odpadu na malom priestore, so zachovaním vysokých nárokov na bezpečnosť, hygienu a zatraktívnenie vonkajších priestorov. Objem nenahradíte. Pravidlo, ktoré platí počas pandémie dvojnásobne. Bežné kontajnery na komunálny odpad počas pandémie svojou kapacitou nepostačujú a ľudia často ukladajú odpad mimo nich alebo je voľne položený na chodníku. V zmysle stanoviska ÚVZ SR sa použité ochranné prostriedky, ktoré vznikajú občanom v domácnosti alebo zamestnancom v bežných prevádzkach – rúška, respirátory, rukavice a vreckovky sa likvidujú ako bežný odpad. Nesprávne spracované a vyhodené odpady kontaminované vírusom SARS–COV2 (covid-19), môžu predstavovať riziko prenosu sekundárnej choroby. Denné množstvo takého materiálu použitého na celom svete je ohromujúce, ale iba odhadované, pretože nedošlo k hĺbkovej analýze a hodnoteniu množstva alebo rizík. „Počas mimoriadnej situácie, akou je pandémia ochorenia COVID-19, sa objem kontaminovaných odpadov zvyšuje, bezpečná manipulácia a účinné zneškodňovanie klesá, čo môže mať dopad na ľudské zdravie a životné prostredie. S týmto odpadom treba nakladať zodpovedne a zabezpečiť, aby nebol voľne vyhodený vedľa smetných nádob.“, upozorňuje Ing. Ján Hricko, konateľ REDOX – ENEX, výhradného dovozcu riešenia MOLOK na Slovensko. 

MOLOK moderné, bezpečné, hygienické a ekologické riešenie 

Obyvatelia požadujú bezpečné hygienické nakladanie s odpadmi, nové parkovacie miesta, detské ihriská a mestskú zeleň. Mestá požadujú moderné, ekologické, hygienické riešenie odpadov s ohľadom na zvýšenie atraktivity verejných priestorov. Riešenie na obidve situácie ponúkajú polopodzemné kontajnery MOLOK. Riešenie MOLOK dokáže nahradiť 1100-litrových nádob na odpad. 

V prvom rade sa znižuje frekvencia vývozov, odpad nezapácha a šetrí verejný priestor, ktorý môže byť použitý na parkovacie miesta, detské ihriská alebo mestskú zeleň. „Denne sa na celom svete využíva viac ako 200 000 nádob tohto typu. Od USA, Kanady, Španielska, celej Škandinávie, Čiech až po Trnavu, Nitru, Trenčín a ďalších 35 miest a obcí na Slovensku. Obyvateľom týchto miest poskytujú vysokú úroveň komfortu. Polopodzemné kontajnery MOLOK sa na Slovensku ukázali ako trvalo udržateľné riešenie nakladania s odpadom,“ hovorí Ing. Ján Hricko, konateľ REDOX – ENEX s. r. o., ktorá dodáva riešenia MOLOK pre samosprávy aj pre súkromný sektor. 

Podstata riešenia MOLOK je jednoduchá, veľké množstvo odpadu ukladáme na malej ploche a vertikálne do zeme. Odpad sa v chlade pod zemou pomalšie rozkladá, nezapácha, nepriťahuje hmyz alebo divú zver a súčasne sa šetrí miesto na verejnú zeleň alebo parkovacie miesta. V spoločnosti REDOX – ENEX upozorňujú, že aj takéto jednoduché riešenie si vyžaduje vysoko profesionálny prístup. „Pre mestá nie sme len dodávateľ riešenia. Zabezpečujeme od úvodnej konzultácie, štúdie realizovateľnosti a výberu vhodných lokalít aj vypracovanie projektovej dokumentácie, povolenie stavby, rovnako tak aj inštaláciu kontajnerov. Samozrejmosťou je dôsledný záručný a pozáručný servis. Stávame sa pre mestá partnerom, čo je pre nás rovnako dôležité ako samotná dodávka a inštalácia najlepšieho možného riešenia. Ako jediní na Slovensku ponúkame riešenia na kľúč, čo naši zaneprázdnení zákazníci vítajú. Riešenie MOLOK je originálne a unikátne,“ dodáva Ing. Ján Hricko. Riešenie MOLOK umožňuje znížiť počet stanovíšť na zber odpadu, pri zachovaní komfortnej donáškovej vzdialenosti do 50 - 60 m. Kontajnery MOLOK zaberajú štyri až päťkrát menšiu plochu v porovnaní s klasickými odpadovými nádobami. MOLOK sa využíva aj na triedený zber papiera, plastov, skla, kovov či tetrapackov, ako aj na bioodpad.

MOLOK podporuje nízku uhlíkovú stopu 

Polopodzemné kontajnery MOLOK stačí vyprázdňovať až o 5x menej v porovnaní s bežnými smetnými nádobami, čo šetrí nielen peniaze, ale aj palivo, mestskú premávku a zároveň životné prostredie. Vďaka možnosti vnútorného rozdelenia kontajnera na viacero sekcií (v závislosti od typu kontajneru) sa uľahčuje aj triedenie odpadu. Každý druh odpadu môže mať navyše svoj obrázkový symbol – piktogram, ktorý tak prirodzene navádza na triedenie odpadov. Stojiská pre kontajnery MOLOK môžu byť vybudované aj vo svahu alebo v lokalitách s ťažším prístupom. Do úvahy treba brať najmä inžinierske siete a dostupnosť hydraulického ramena smetiarskeho vozidla ku kontajnerom. Vývoz je jednoduchý a mechanizovaný, nie je potrebné ručné presúvanie nádob. Trvá približne 2 minúty. Okrem znižovania frekvencie vývozov sa znižuje aj potreba personálu, ktorý môže byť využitý na iné aktivity

viac ako 2000 inštalácii na Slovensku. Najbližšie u vás? 

Na slovenskom trhu pôsobí REDOX – ENEX ako výhradný dodávateľ riešenia MOLOK už od roku 2012, pričom odvtedy stihol zrealizovať viac ako 2000 inštalácii polopodzemných kontajnerov MOLOK. Najviac ich zrealizoval v mestách Trnava, Nitra a Trenčín. Medzi ďalšie mestá ktoré  MOLOK-y využívajú patria napríklad aj Handlová, Senec, Hlohovec, Šaľa, Topoľčany, Stropkov, Lučenec, Zvolen alebo Košice či Bratislava. Viete si predstaviť riešenie MOLOK na vašom sídlisku? Spýtajte sa nás na ďalšie výhody pre vaše mesto a na postup ako ich získať na: office@redox-enex.skwww.redox-enex.sk alebo zavolajte na 032/640 11 93.

Neviete ako začať? Odkiaľ sa odraziť? V REDOX – ENEX vám vypracujú štúdiu uskutočniteľnosti a následne vybudujú stojisko MOLOK na kľúč (vrátane projektu, vytýčenia sietí aj inštalácie). 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite