Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bezpečnosť na internete by mala byť pre každého prvoradá

.redakcia .sponzorované .promotion

Mladšia generácia, ktorá žije v dobe smartfónov, tabletov a dostupných výkonných počítačov, si len ťažko dokáže predstaviť, že kedysi boli prvé osobné počítače cenným a dlho nedostatkovým tovarom.

Bezpečnosť na internete by mala byť pre každého prvoradá LYNX/COTTONBRO/PEXELS S rýchlym vývojom rastú riziká. Osveta v kyberne - tickej bezpečnosti by preto mala byť samozrejmosťou.

za tridsať rokov sme sa aj na Slovensku značne technologicky posunuli a s tým sa rozvíja oblasť IT. V súčasnosti sa čoraz viac diskutuje o kybernetickej bezpečnosti nielen na úrovni štátu, ale aj používateľov technológií. Odborníci zo spoločnosti LYNX tvrdia, že by sme ju nemali brať na ľahkú váhu.   

S kybernetickou bezpečnosťou na tom na Sloven­sku nie sme dramaticky zle. Je to aj vďaka tomu, že u nás vzniklo viacero kvalitných firiem, ktoré sa na ňu zameriavajú a štát do nej investuje čoraz viac. 

firma, ktorá dbá o bezpečnosť

„Samozrejme v bezpečnosti platí jedno nepísané pravidlo, že nikdy úplne presne neviete, ako na tom ste, kým na vás nezaútočia,“ vysvetľuje Martin Kollár, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy spoločnosti LYNX. Zámerom takýchto útokov je podľa neho zneistiť, občas vystrašiť a podmývať štruktúru spoločnosti. „Stačí sa pozrieť, koľko problémov s kybernetickými útokmi, sledovaním alebo napríklad ovplyvňovaním volieb vychádza postupne vo svete na povrch. Otázka znie, nakoľko im je spoločnosť náchylná podľahnúť. Niekde môže byť najefektívnejšie využiť nestále politické nálady, inde zaútočiť na nejaké slabé miesto,“ opisuje. 

Je to už pár rokov, čo existuje konflikt aj u našich susedov na Ukrajine. „V tom napríklad kybernetická vojna funguje podobne ako reálna. Ak sa dostatočne vyzbrojíte a pripravíte na obranu, je ťažšie na vás zaútočiť. Preto sa čoraz viac dostáva do popredia pojem kybernetická obrana,“ hovorí Martin Kollár. V súčasnosti je podľa neho potrebné myslieť na ochranu štátneho priestoru, záujmov a hodnôt viac než v minulosti.

hybridným hrozbám sa možno brániť

Slovensko sa v tejto oblasti snaží, no je dôležité, aby do budúcna v tomto úsilí nepoľavilo.

Z celosvetového pohľadu nepatríme k najdôležitejším cieľom. „To však neznamená, že by sa nám kybernetické útoky vyhýbali. Čo sa týka hybridných hrozieb, tie rastú úmerne s príležitosťou. Dnes trávi väčšina ľudí v kybernetickom priestore viac času než v minulosti. Takisto šírime veľké množstvo údajov, často aj osobných a potenciálne cenných,“ hovorí Martin Kollár zo spoločnosti LYNX, ktorá oslavuje tridsať rokov od svojho založenia. Rozhodnutie firmy, aby sa orientovala na predaj antivírusov a témy bezpečnosti, prišlo v roku 1995. 

Vedenie spoločnosti veľmi skoro pochopilo, že trh predaja osobného hardvéru bude skôr či neskôr plný a že sa bude meniť do podoby, akú poznáme dnes. Jej budúcnosť chceli stavať  predovšetkým na sofistikovaných IT produktoch, a to sa ukázalo ako správny krok. Kľúčové bolo predovšetkým rozhodnutie, že sa začnú venovať predaju antivírusov a téme bezpečnosti. „Oblasť kybernetickej bezpečnosti je našou hlavnou témou a je silno prítomná v našej DNA. Už viac ako 25 rokov neprestajne tvrdíme, že by mala zaujímať každého používateľa IT technológií. Od obyčajného človeka cez firmy a korporácie až po verejný sektor,“ vysvetľuje Martin Kollár.   

za úspechom sú ľudia a dobrá stratégia

IT sektor bol doteraz známy veľmi dynamickým vývojom. Iba za obdobie posledných 30 rokov prišlo veľa technologických zlomov, ktorým sa bolo treba neustále prispôsobovať. Každá firma, ktorá chce úspešne stavať na svojich základoch, musí správne identifikovať výzvy nových technológií, chápať, ako môžu zmeniť naše prostredie a aký úžitok môžu priniesť zákazníkom a komunite. 

„Neustále hľadáme spôsoby, ako vytvárať väčšiu pridanú hodnotu pre zákazníka. Citlivo mu načúvame a snažíme sa skĺbiť moderné trendy a technológie tak, aby riešili jeho problémy. Nestačí nám, že je to zaujímavá nová technológia, pre nás je dôležitý jej prínos,“ vysvetľuje Martin Kollár, a v tom spočíva úspešnosť firmy. 

Ďalšou devízou sú jej zamestnanci, ktorí sú flexibilní a ochotní sa neustále učiť. V súčasnosti stále nie je dostatok kvalifikovaných a schopných ľudí v oblasti IT, preto si ich spoločnosť vychováva sama. „Hľadáme predovšetkým medzi študentmi, ktorí sú ochotní podstúpiť dlhú cestu vzdelávania sa. Vždy sme sa sústreďovali viac na kvalitu než na kvantitu. Študijné programy zamerané na kybernetickú bezpečnosť sa lepšie rozvíjajú iba v poslednom období, čo je pozitívne. Aj sami sa tomu snažíme aktívne pomôcť.“ Aj vďaka nim má firma už niekoľko dôležitých ocenení. Jedným z významných je napríklad ocenenie VMware partner pre oblasť Network and Security 2019. 

pandémia ovplyvnila aj svet IT

Spoločnosť LYNX sa nedávno spolu s ďalšími členmi združenia IT Asociácie Slovenska prihlásila k vyhláseniu na podporu IT infraštruktúry štátu v čase epidémie koronavírusu. 

„Bolo to v čase, keď nebolo vôbec jasné, ako sa môže pandémia vyvíjať a zároveň bol covid-19 veľkou neznámou. V situácii, keď mnohí pracujeme z domu, je pre firmy i štát kľúčové, aby všetky IT systémy a telekomunikačná infraštruktúra fungovali stabilne a bez problémov. Aj preto sme spoločne s ďalšími firmami deklarovali, že je potrebné sa pripraviť na možné výzvy a zaviazali sme sa urobiť všetko preto, aby sa nám podarilo prípadnú krízovú situáciu zvládnuť,“ hovorí Martin Kollár. 

Vo vyhlásení firmy okrem iného deklarovali, že poskytnú  údržbu a vzdialený dohľad nad bezproblémovou prevádzkou dôležitých IT a komunikačných systémov vo verejnom, ale aj súkromnom sektore a zároveň budú riešiť mimoriadne situácie či výpadky dôležitých webových stránok, ktoré zabezpečujú informovanie verejnosti v súvislosti s nákazou či prijatými opatreniami zo strany vlády. 

Podobne ako pre mnohé firmy aj pre LYNX bol pandemický rok iný. „Ako bezpečnostná firma sme mali výhodu v tom, že platné procesy musia byť dobre pripravené aj na prípadné krízové situácie. Mali sme pripravených a následne rýchlo zavedených niekoľko opatrení a scenárov, ktoré nám umožnili kvalitne fungovať ďalej aj v tejto zložitej dobe,“ opisuje Martin Kollár. Hoci spoločnosť spolupracuje predovšetkým s veľkými korporáciami a firmami, ktoré podnikajú v IT, jej záujem smeruje aj k verejnosti.       

bezpečnosť na internete je pre nás výzvou

Je to práve oblasť vzdelávania mladej generácie v oblasti bezpečného správania sa na internete, na ktorú firma kladie veľký dôraz. „Vzhľadom na nezadržateľný technologický vývoj by sme už od skorého veku mali rozumieť, aké správanie v kyberpriestore môže byť rizikové. Z našej skúsenosti vieme, že veľa mladých ľudí, ktorí dennodenne využívajú sociálne siete, gmailové účty a iné, napríklad nemajú nastavenú vyššiu mieru ochrany svojich účtov alebo dokonca nemajú ani len dostatočne silné heslo,“ konštatuje Martin Kollár. Rovnako dôležité je vzdelávanie v otázkach etiky na internete, kyberšikanovania až po šírenie dezinformácií, ktoré by sa v súčasnosti nemalo podceňovať. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite