Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako je na tom váš podkrovný priestor? Povieme vám o hlavných výhodách rekonštrukcie aj krokoch, ktoré netreba podceniť

.sponzorované .promotion

Disponuje váš dom podkrovím, no vy stále váhate, či sa do jeho rekonštrukcie pustiť? V nasledujúcom článku sa dozviete, aké výhody poskytuje zobytnenie podkrovia a prečo sa oplatí zvážiť zateplenie, aj keď ho neplánujete využívať. Tiež vám poradíme, ktoré materiály použiť, aby váš projekt prebehol hladko a nestretli ste sa so žiadnymi nepríjemnými prekvapeniami počas dlhých rokov.

Ako je na tom váš podkrovný priestor? Povieme vám o hlavných výhodách rekonštrukcie aj krokoch, ktoré netreba podceniť

priestor pod strechou dokáže byť obrovskou pridanou hodnotou, ale dokáže pohodlie v celom dome ovplyvniť aj negatívne. Je len na vás, ako k nemu pristúpite - či ho využijete ako priestor pre nové izby alebo ostane nevyužité, no bez spôsobovania únikov tepla.

zateplenie stropu podkrovia – ochrana komfortu domu

V prípade, že podkrovie neplánujete využívať na bývanie, ale len ako nevykurovaný príležitostný skladovací priestor, určite má zmysel zateplenie stropu podkrovia, ktorým získate komfort v miestnostiach pod povalou. V prípade, že použijete kvalitné materiály a proces zateplenia zvládnete bez chýb, o ekonomickom prínose tohto kroku nemusíte mať pochybnosti, na šetrení tepla sa tento krok určite odrazí. 

Samozrejmosťou je zateplenie stropu povaly, v prípade starších tehlových stavieb je však nutné aj zateplenie fasády, inak zateplenie povaly nebude mať želaný efekt. 

ak má strop defekty, nezabudnite na parozábranu

Vráťme sa však k samotnému zatepleniu stropu povaly. Súčasťou kvalitného zateplenia by mala byť parozábrana (parotesná zábrana), ktorú umiestňujeme čo najbližšie k vykurovanému priestoru - buď do podhľadu alebo priamo pod minerálnu izoláciu kladenú na strop. 

Použitie parozábrany je vhodné najmä v prípade starších domov a stavieb s trámovými stropmi, stropmi vykazujúcimi viditeľné praskliny či iné poruchy. V tomto prípade odporúčame použitie parozábrany Isover VARIO ® KM Duplex UV. 

viac priestoru vďaka kvalitným materiálom menších hrúbok

V prípade, že zvažujete podkrovie zobytniť, hlavným dôvodom je zrejme získanie priestoru navyše. Je na vás, či v podkroví umiestníte ďalšiu detskú izbu, hosťovskú izbu, pracovňu, šatník alebo miestnosť pre niektoré z vašich záľub, extra priestor určite ocení celá rodina. 

Správna rekonštrukcia podkrovia má však niekoľko ďalších kladov. Zobytnením podkrovia prispejete k zatepleniu budovy a zabránite celkovým únikom tepla. Zvýši sa tiež požiarna odolnosť budovy. Práce na zobytnení pritom vôbec nemusia byť náročné a nemusíte sa počas nich nikam sťahovať, keďže môžu prebiehať aj pri obývaní nižších poschodí domu. 

Ak má priestor pod šikmou strechou slúžiť na bývanie, nutným krokom je zateplenie strechy. Ak nemáte priestor na izoláciu väčších hrúbok (napr. kvôli krokvám menších hrúbok, či nízkym nosným trámom), odporúčame izolačné pásy zo sklenej vlny ISOVER UNIROL PROFI. Táto izolácia sa vyznačuje vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami, vďaka čomu je možné dosiahnuť vysokú hodnotu tepelného odporu aj pri menšej hrúbke izolantu. 

Izolácia je vhodná na použitie do prevetrávaných aj neprevetrávaných skladieb strešných plášťov. Odporúčame použiť spolu s klimamebránou ISOVER VARIO KM DUPLEX – systémová skladba PROFI / VARIO. 

striekaná izolácia je riziko

V mnohých prípadoch sa s vidinou šetrenia uprednostňuje striekaná izolácia, jej použitie má však toľko úskalí, že sa vám zateplenie podkrovia nielen predraží, ale budete riskovať aj bezpečnosť celej stavby. Keďže striekaná izolácia je horľavým materiálom, zásadným problémom je jej aplikácia v okolí komína. Vyžaduje si totiž špeciálne riešenie detailov izoláciou z kamennej minerálnej vlny. Pri výbere peny ako lacnejšej alternatívy však tieto opatrenia často chýbajú. V praxi je bežné, že sa striekaná pena komína dotýka, čo je neprístupné a vyslovene nebezpečné. 

Narozdiel od izolácie z minerálnej vlny, pri striekanej izolácii sa z hľadiska bezpečnosti odporúča prekryť ju až dvoma vrstvami protipožiarnych sadrokartónových dosiek, čo celý projekt výrazne predraží. Odborníci sa zhodujú, že tiež izolačné vlastnosti striekanej peny značne kolíšu a kvalitu a životnosť izolácie zo striekanej peny nikto nepreveruje.

bezpečné podkrovie vďaka sadrokartónu

Ideálnym stavebným materiálom pre obytné podkrovie sú protipožiarne sadrokartónové dosky, ktoré sú určené na rýchlu pomerne jednoduchú suchú výstavbu. 

Pri zobytnení podkrovia treba myslieť na celkovú bezpečnosť. Požiarnu odolnosť strešných a stropných konštrukcií dosiahnete opláštením šikminy podkrovia 15 mm hrubou protipožiarnou doskou Rigips RF (DF) a tiež izoláciou strešnej roviny a strechy napríklad minerálnou vlnou Isover Unirol Profi alebo doskami Isover Akuplat, prípadne spomínanou parozábranou. 

Pri suchej vnútornej výstavbe podkrovia môžete na konštrukcie obvodových nosných stien, priečok a podhľadov, ale aj suchých podláh použiť sadrovláknité dosky Rigidur, ktorých nepochybnou výhodou je rýchla a jednoduchá montáž. Okrem toho sú však absolútne zdravotne nezávadné. Ich povrch je prefektne hladký, sú odolné voči vlhku, dajú sa teda použiť aj v podkrovnej kúpeľni. Dosky sú tiaž nehorľavé a odolné voči bodovému zaťaženiu. 

bezchybný priestor aj zdravý vzduch

Ak plánujete zrekonštruovaný podkrovný priestor využívať na bývanie, mal by plniť aj vysoké estetické nároky, čo v podkroví môžu komplikovať drevené či kovové stĺpy a nosníky. Tie odporúčame obložiť sadrovláknitými doskami Glasroc F Ridurit. Vďaka obkladu nielenže zlepšíte vzhľad priestoru, ale tiež zvýšite jeho požiarnu odolnosť.  

Pri každom obytnom priestore je dôležitým faktorom zdravotná nezávadnosť, minimálna vlhkosť, tepelný aj akustický komfort. Momentálne sú na trhu aj materiály, ktoré dokážu celkové pohodlie bývania ešte zvýšiť, a to tým, že prispievajú ku kvalite vnútorného ovzdušia. Sadrokartónové dosky s technológiou Activ’Air®, ktoré sú vhodné aj na použitie v obytnom podkroví, dokážu odstrániť z ovzdušia interiéru až 70% formaldehydu, ktorý sa bežne nachádza v lepidlách a lakoch na parkety, podlahových krytinách, drevotrieskovom nábytku, textíliách či iných bežných predmetoch dennej potreby.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite