Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Retro je štýl, ktorý si jednoducho zamilujete

.sponzorované .promotion

Svet bytového dizajnu obleteli už rôzne trendy, často i také, nad ktorými nejednému človeku zostal rozum stáť. To ale rozhodne neplatí pre nikdy nestarnúce kúsky z rokov minulých. Návrat starých hitov sa v obchodoch neobjavil prvýkrát. Retro je totiž dizajn, do ktorého sa rozhodne oplatí investovať.

Retro je štýl, ktorý si jednoducho zamilujete Dovido.sk

 

nadčasovosť v hlavnej úlohe

Pýtate sa, čo má nadčasovosť spoločné s retrom? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Všetko sa totiž vracia do módy. Či už ide o kožené motorkárske bundy, ramenné vypchávky alebo retro chladničky so starou kľučkou a nekonečnou paletou farieb. Každý jeden kúsok, ktorý bol kedysi „in“, sa vždy po čase vráti na výslnie. Trendy sa viac-menej stále opakujú a retro rozhodne patrí k tým najobľúbenejším.  Stačí sa pozrieť na internete a uvidíte, koľko nájdete vecí, ktoré frčali v sedemdesiatych alebo osemdesiatych rokoch. 

preneste svoju kuchyňu do rokov minulých 

Ak vás tento typ bytového dizajnu zaujal, potom je ten správny čas vrhnúť sa do retro renovácie. Búranie nebude potrebné, nemajte obavy. Aj s pár vkusnými spotrebičmi si doma vytvoríte prostredie ako vystrihnuté z hollywoodskeho filmu päťdesiatych rokov. Základom je určite zapracovať na kuchynskej linke, ktorú môže oživiť farebný nádych retro kanvice alebo hriankovača. Nezabúdajte, tento štýl je prevažne o farbách a vzoroch, takže sa do toho nebojte ísť po hlave. Čím pestrejšie, tým viac retro.  

Dovido.sk

tapety ako skvelý doplnok 

Najjednoduchšou formou bytových dekorácií sú rozhodne tapety. Aj z obyčajnej, bielej miestnosti vám totiž zvládnu vytvoriť úplne nové miesto. Práve tento doplnok spadá do klasických prvkov tohto štýlu. Ak vás ružové a červené spotrebiče neoslovili, či len nemáte to srdce vzdať sa svojich favoritov, retro tapety premenia vašu kuchyňu v príjemné prostredie, ktoré je ako stvorené na poriadne varenie. Obklopení toľkými farbami budete vymýšľať nové recepty jedna báseň.  

zapadnú všade, nielen do kuchyne

Je naozaj nespočetne veľa spôsobov, ako naložiť s takýmito prvkami. Čo sa týka tapiet, tie si dnes nájdu svoje miesto naozaj kdekoľvek. Zoberte si napríklad obývačku, to je miesto, kde pravdepodobne trávite najviac času. Ak máte prázdnu nevyužitú stenu, jedna retro tapeta toho dokáže viac než desať obrázkov s motivačnými citátmi. K tomu vám postačí jedna pohodlná sedačka, dve kreslá a hneď máte domov ako (staro)nový. Okrem spoločenských miestností, tapety úžasne vyniknú aj v spálni alebo detskej izbe, najmä ak máte menší priestor. Uľahčí vám to prácu a zvyšné dekorovanie nebude také náročné.  

Retro kúsky, ktoré za to stoja

V dnešnej dobe je veľa možností, ako si doma vytvoriť prostredie vašich snov. V prípade retra sa ponúka hneď niekoľko spôsobov, ako vášmu bytu či domu pridať nádych minulosti. Môžete sa zamerať na drobné prvky, ako je čajová súprava, vzorované záclony, krepové obliečky alebo obrazy s poriadnym rámom.  Ale ak sa toho nebojíte, rozhodne nie je na škodu zainvestovať do niečoho väčšieho. Ako ste sa dočítali už na začiatku, s retro kúskami sa človek najlepšie vyblázni v kuchyni. No ale čo sa tak namiesto klasickej panvičky a tanierov, zamerať na retro chladničky? Toto je bezpochyby ten najideálnejší doplnok, ktorý doslova kričí päťdesiatymi rokmi. Je to šik, je to praktické, avšak, cenovo náročnejšie. Ľutovať toho ale určite nebudete.  

inšpiráciu nájdete všade

Ak sa do renovácie alebo re-dekorácie vášho domova púšťate prvýkrát a neviete si dať rady, ako všetko správne skombinovať, nezúfajte. Mnoho inšpirácie a nápadov dnes nájdete prevažne online. Či už na blogoch so zameraním na dizajn, alebo na oficiálnych stránkach predajcov retro spotrebičov, nábytku a doplnkov.  Stačí pár kliknutí a vytvoríte si tú najlepšiu predstavu retro bývania. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite