Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Československý film o unikátnom výtvarnom experimente a najväčšej zbierke súčasného umenia 15x15x5 (Minisalon 1984)

.sponzorované .promotion

Pripravovaný dokument o výtvarníkovi Joskovi Skalníkovi a jeho jedinečnom projekte pod názvom Minisalon priblíži pôsobivým spôsobom tento umelecký počin, v ktorom hrá rolu 244 výtvarných diel od mnohých známych autorov.

Československý film o unikátnom výtvarnom experimente a najväčšej zbierke súčasného umenia 15x15x5 (Minisalon 1984)

celovečerný dokumentárny film, pripravovaný v československej koprodukcii, sa zaoberá nápadom Josku Skalníka, ktorý v „orwellovskom roku” 1984 ilegálne poslal takmer trom stovkám umelcov malú drevenú krabičku s tým, že ju majú umelecky zhodnotiť a poslať mu ju naspäť. 

Získal tak rozsiahlu zbierku umeleckých diel zachytávajúcich tvorivé schopnosti vtedajších výtvarníkov a vznikol tak unikátny obraz vtedajšej doby. Medzi umelcov, ktorí sa na projekte zúčastnili, patrí napríklad Kurt Gebauer, Theodor Pištěk, Vladimír Kokolia, Mária Bartuszová, Rudolf Sikora, Peter Roller alebo Květa Pacovská.

„Vůbec jsem v tom roce 1984 nevěřil, že to bude jedna z největších sbírek současnýho umění. V tý době za mnou chodil Václav Havel a furt mi říkal: Ukaž novou krabičku, a tak se stal takovým garantem potom, když se to v roce 1992 oficiálně vystavilo,” hovorí o Minisalone jeho tvorca Joska Skalník.

Samotná zbierka mala obrovský úspech po celom svete, v Československu však bola naposledy vystavená v roku 1992. Aj preto vznikol nápad natočiť celovečerný film, ktorý priblíži Minisalon nielen českým a slovenským divákom.

„Výber témy približuje fungovanie nezávislého umenia v časoch normalizácie, dokonca – a to nie je obvyklé – v československom zábere. Zvolená téma je zaujímavá, relevantná a jej spracovanie by posunulo umeleckohistorické poznanie,“ uviedla Alexandra Kusá, generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie.

„Plně podporuji vznik filmového dokumentu 15x15x5 Minisalon, který mapuje nadšení alternativní kultury někdejší normalizační doby. Podává doklad, čím tehdy výtvarné nezávislé umění žilo a je významnou mediální inspirací pro umění i dnes jinak nelehké doby,” oznámila Vlasta Čiháková, predsedkyňa Združenia výtvarných kritikov a teoretikov.

Dokument má momentálne hotový trailer a pomaly sa dostáva do fázy produkcie. Bude obsahovať rozsiahle animácie a jeho výroba tak nebude jednoduchá. 

Tvorcovia zo spoločnosti Nomad films vytvorili crowdfundingovú kampaň, ktorá prispieva na realizáciu dokumentu a v ktorej prispievatelia môžu získať rôzne zaujímavé ceny, ako napríklad vstupenky na premiéru v Prahe alebo Bratislave, pôvodný katalóg Minisalonu, vstupenky na výstavy v Prahe a Bratislave, súkromné projekcie v ateliéri Josku Skalníka a ďalšie.

Video pozvánka od Josku Skalníka na podporu crowdfunding-u na Hithit: https://vimeo.com/480715704/db25e203d1

FB page: https://www.facebook.com/minisalon1984

IG profil: https://instagram.com/15x15x5_minisalon?igshid=jj0fr6kpnq9n

Pre bližšie informácie alebo záujem o rozhovor v rámci SR a ČR:

Jozef Lipa – Producent

jozef.lipa@nomadfilms.sk, jozef.lipa@nomadfilms.cz

+421 903 681 881

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite