Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

MESIAC FOTOGRAFIE 2020

.sponzorované .promotion

Festival tento rok prinesie celkovo 19 výstav, ktoré môžeme rozdeliť na tri okruhy.

MESIAC FOTOGRAFIE 2020 Klaus Pichler Projekt Zlaté dni pred koncom, Bez názvu / Untitled, 2014

ako to už tradíciou býva, aj v roku 2020 bude mesiac november mesiacom fotografického média. Tento rok je však jeho štart vzhľadom na protipandemické opatrenia o niečo komplikovanejší. Dátum začiatku festivalu Mesiac Fotografie bol pôvodne stanovený na 3.11.2020, no kvôli zákazu vychádzania platného od konca októbra sa jeho začiatok posunul v súlade s aktuálnymi opatreniami o dva týždne neskôr. Výstavy budú verejnosti sprístupnené už tento pondelok 16.11.2020. 

Festival tento rok prinesie celkovo 19 výstav, ktoré môžeme rozdeliť na tri okruhy: výstavy mapujúce svetové fotografické dianie, súčasnú fotografiu v stredo- a východoeurópskom priestore a výstavy reprezentujúce fotografickú tvorbu na Slovensku.

Tomiris (10 r.) sediac medzi dvoma starými mamami, jednou z Ruska a druhou z Kazachstanu, Tomiris hovorí plynulo oboma jazykmi, 2020.Justyna MielnikiewiczTomiris (10 r.) sediac medzi dvoma starými mamami, jednou z Ruska a druhou z Kazachstanu, Tomiris hovorí plynulo oboma jazykmi, 2020.

Kúsok svetovej fotografickej scény budeme mať možnosť zažiť na výstave brazílskeho fotografa v Galérii Profil priamo v Stredoeurópskom dome fotografie. Vik Muniz tu predstaví svoje dielo s názvom ,,Imaginária”. V tom, autor ako umelec dáva ducha neživému materiálu a fyzickú formu nadprirodzeným esenciám viery.

V rámci fotografického diania strednej a východnej Európy sa predstavia autori z Rakúska, Bulharska, Poľska, Ruska či susedného Česka. ,,Zlaté dni pred koncom” je fotografický projekt Klausa Pichlera doplnený o text Clemensa Marschalla. Výstava odhalí niečo málo z bujného života viedenských barov. Výstavu nájdete v Rakúskom kultúrnom fóre na Hodžovom námestí. Kurátorom výstavy je Thomas Licek. Zoya Gallery na Ventúrskej ulici ale aj Michalská ulica budú hostiť I. a II. ,,Ozveny festivalu La Gacilly-Baden Photo 2020”, ktore pripravil kurátoský tím v zložení Lois Lammerhuber, Florence Drouhet a Václav Macek. Bulharská dvojica Ivelin Metodiev a Kristina Krumova predstavia svoj výskumný projekt ,,Vodorovno” v priestoroch Bulharského kultúrneho inštitútu. Arkadiusz Gola z Poľska nám v rámci festivalu Mesiac Fotografie predstaví svoj projekt ,,Čiernobiela Zem”. Kurátormi sú Vladimír Birgus a Michał Szalast. Výstava sa bude konať v Poľskom inštitúte, kde sa ako sprievodný program festivalu uskutoční prednáška autora o vystavenom projekte. V priestoroch Francúzkeho inštitútu v Bratislave na nás bude čakať súčasný fotografický projekt ,,Critics but artists”. Autormi projektu sú francúzki umelci Alessandra Capodacqua, Christian Gattinoni a Paul di Felice, ktorý je zároveň aj kurátorom. Českú fotografickú scénu bude reprezentovať dvojica Lukáš Jasanský a Martin Polák, ich výstavu zastihnete v Zichyho paláci. V Pistoriho paláci predstaví prostredníctvom videoprojekcie Karel Slach svoje dielo ,,Komédia fotografie medzi zrnom a pixelom”, ktorého kurátorkou je Pavlína Vogelová

V rámci priestoru strednej a východnej Európy treba určite spomenúť kolektívnu výstavu dokumentárnej fotografie s názvom ,,Jednoducho dokument”. Autor projektu je skupina 400ASA, skupina českých fotografov, a Paolo Pellegrin, len medzinárodnej fotografickej agentúry Magnum Photos. Výstava, ktorej kurátorom je Jozef Moucha, priblíži divákovi život rôznych spoločenských vrstiev ny druhom poschodí bratislavského Domu umenia. 2. poschodie bude taktiež hostiť tridsaťročnicu Inšitútu tvorivej fotografie v Opave, ktorú škola oslávi  výstavou ,,Tri dekády”. Kurátorský tím je zložený z Vladimíra Birgusa, Ondřeja Durczaka a Michała Szalasta.

A v čom ešte je tento ročník festivalu výnimočný? Okrem toho, že sám Mesiac Fotografie oslavuje svoje okrúhle 30. výročie, tak zároveň je aj oslavou fotografie v rámci domácej akademickej pôdy. Vysoká škola múzických umení a Vysoká škola výtvarných umení počnúc rokom 2020 tak isto ako sám Mesiac Fotografie a ITF prekračujú miľník svojej 30 ročnej existencie. Tú oslavujú školy práve počas nášho festivalu svojimi výročnými výstavami: kolektívnym výstavám fotografie na domácej scéne tak dominuje číslo 30: Na výstave ,,30. rokov založenia Filmovej a televíznej fakulty na VŠMU” v Galérii F7 pod taktovkou kurátora Štefana Komorného si divák bude môcť pozrieť výber toho najlepšieho, čo 30 rokov existencie katedry fotografie na VŠMU v Bratislave prinieslo. Katedra fotografie na bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení tento rok tiež oslavuje v Galérii Medium svoje 30. narodeniny. Výstavu s názvom ,,Smoke and Mirrors” mal pod palcom tím mladých kurátorov: Ema Hesterová, Oksana Hosko, Barbora Komarová, Miroslava Urbanová a Ľuboš Kotlár. Výstavu ,,30.rokov Festivalu Mesiac Fotografie”, ktorú si pre nás pripravil Václav Macek spolu s Juditou Csáderovou, uvidíme na plote bratislavskej Umelky. 

Médium Fotografie na domácej scéne mapujú okrem jubilejných skupinových výstav aj viaceré sólo výstavy. V priestoroch Stredoeurópskeho domu fotografie, a teda galérie Martina Martinčeka sa predstaví multimediálny umelec Jan Durina so svojim komplexným príbehom ,,Devil Ninja Thorax”, v ktorom mapuje otázky duševného zdravia, identity, ľudského tela a prírody. Fascinujúcu röntgenografiu prinesie do Múzea Fotografie v budove SEDF jej priekopník Vojtech Alexander. Úlohy kurátorov sa ujali Ľubo Stacho a Martin Kleibl. Galéria Artotéka na Kapucínskej ulici bude hostiť výstavu Milana Tittela s názvom ,,Karanténa”.

Karanténa, Nový deň / New day, 2020Milan TittelKaranténa, Nový deň / New day, 2020

Predstavitelia domácej scény poputujú v rámci festivalu mesiac Fotografie aj do zahraničia. V priestore Slovenského inštitútu vo Viedni sa predstaví Jana Hojstričová spolu s jej výstavou ,,Exponovať znamená postrehnúť - Albumové listy”. Projekt Roba Kočana s názvom (NE)VŠEDNÉ bude vystavený v Slovenskom inštitúte v maďarskej Budapešti. 

V roku 2020 budú festivalový program sprevádzať sprievodné podujatia v online priestore.  Na portáli dafilms.sk si priaznivci kinematografie budú mať príležitosť pozrieť kolekciu 7 filmov, ktorých autormi sú režiséri Karel Vachek a Karel Slach. 

Vo výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave prebehne výstava kníh a súťaž o najlepšiu fotografickú knihu v strednej a východnej Európe, do ktorej je nominovaných 100 kníh z 12 krajín. Cestou na výstavu kníh sa budeme môcť prejsť uličkou fotografie na Prepoštskej ulici, kde sa odprezentujú viacerí autori participujúci na tohtoročnom festivale. Festivalový program okrem spomenutých sprievodných podujatí obohatia viaceré projekcie. Dátumy konania jednotlivých podujatí sa budú aktualizovať vzhľadom na bezpečnostné opatrenia.

Sprievodným festivalom Mesiaca fotografie je festival OFF Bratislava, ktorý momentálne prebieha v OC Dunaj v Bratislave.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite