Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Pěčka sa už viac ako 25 rokov venuje systémom, ktoré chránia našu bezpečnosť a životy

.sponzorované .promotion

Podieľal sa na modernizácii Hniezd záchrany, pomáha firmám vytvárať zdravé pracovné prostredie a jeho firma AMS Com prináša riešenia, ktoré boli preverené v oblastiach najviac zasiahnutých Covidom. Verí, že tak pomôže podnikateľom na Slovensku zvládnuť súčasnú epidémiu.

Miroslav Pěčka sa už viac ako 25 rokov venuje systémom, ktoré chránia našu bezpečnosť a životy Miroslav Pěčka so zakladateľkou a koordinátorkou Hniezd záchrany, pani Annou Ghannamovou (v strede).

„Ak chcete zmerať teplotu 5 000 ľuďom pomocou teplomeru, bude to trvať asi štyri a pol hodiny. Ak však použijete inteligentnú technológiu, potrvá to iba 30 minút,“ hovorí podnikateľ Miroslav Pěčka. Vo svojej firme AMS Com sa venuje moderným slaboprúdovým riešeniam. Navrhuje kamerové, zabezpečovacie či komunikačné systémy, ktoré vie spojiť do jedného dokonale funkčného celku. 

V rozhovore nám prezradil, aké riešenia majú firmy na dosah, pokiaľ o nich vedia. 

deťom v škole merajú teplotu, v predajniach počítajú osoby a na pracovisku vyžadujú certifikát o negatívnom teste. Ako nové opatrenia obmedzujú ľudí? 

Myslím si, že na rok 2020 bude naša generácia spomínať celý život ako na rok, počas ktorého epidémia COVID-19 pripravila o život množstvo ľudí, obmedzila našu osobnú slobodu, učila nás krízovému manažmentu a výrazným spôsobom skomplikovala život podnikateľom. 

zvládneme to? 

Verím, že áno. Otázka je len, kedy sa to skončí a čo všetko nás to bude stáť. Veľmi pozitívne vnímam ako sa vo všetkých sférach aktivizujú šikovní ľudia a snažia sa prispieť k riešeniam, ktoré prinášajú pokrok v boji proti koronavírusu. V oblasti v ktorej som už roky aktívny, je to podobné. 

ako rýchlo dokázali na vzniknutú situáciu reagovať rôzne technológie s ktorými pracujete?  

Riešenia, s ktorými pracujeme my v AMS Com ako napríklad termovízia, už existovali. Poznatky z analytických možností kamerových systémov sa tak veľmi rýchlo preniesli do riešení na boj s epidémiou. Vieme vďaka nim identifikovať ľudí, ktorí prichádzajú do práce so zvýšenou teplotou, prípadne inými rozpoznateľnými znakmi. 

Tieto dáta vieme analyticky vyhodnotiť, spracovať a poskytnúť rýchlu odozvu personálu, ktorý môže zamedziť takýmto osobám vstup na pracovisko alebo ich ďalej navigovať. Chcem však zdôrazniť, že sa dajú použiť nielen proti Covidu-19, ale dokážu zabrániť aj šíreniu bežných chrípkových ochorení v prostredí zvýšeného pohybu a výskytu ľudí. 

ako môžeme podľa vás zvýšiť ochranu zdravia na pracoviskách, vo verejných priestoroch či v predajniach? 

V prvom rade to vidím úplne pragmaticky – sebakontrolou a príkladným správaním sa, ale to by sme nepotrebovali políciu, súdnictvo ani zdravotníctvo. Ak hovoríme o technologických riešeniach pre hromadný výskyt ľudí na jednom mieste, tak je to určite bezkontaktné meranie teploty osôb, detekcia rúška či monitorovanie počtu osôb

nakoľko sú vaše systémy, ktoré merajú teplotu alebo počet ľudí, spoľahlivé?

Výrobcovia, s ktorými spolupracujeme, sa podieľali už počas začiatku pandémie na prevencii a kontrole ochorenia COVID-19 v Ázii. Zapojili sa do globálneho úsilia v boji proti vírusu s cieľom minimalizovať jeho vplyv na ľudstvo. Vieme tak zákazníkom na Slovensku ponúknuť aktuálne najlepšie riešenia, ktoré sú dostupné v celosvetovom meradle. Boli preverené v najťažšie zasiahnutých oblastiach na tisíckach miest, vrátane dopravných uzlov, komerčných komplexov, bánk a ďalších objektov.

čo dokážu tieto technológie? 

Tieto systémy dokážu zvládnuť zmerať tisíce osôb. Ak chcete zmerať teplotu 5 000 ľudom, bude to trvať asi 4,5 hodiny pomocou teplomeru. Ak však použijete termálne riešenie, ktoré meria 3 osoby za sekundu, potrvá to iba 30 minút. Inak povedané, dá sa merať priebežne vstup vyššieho počtu ľudí do miestnosti alebo objektu vo veľmi krátkom čase. 

Miroslav Pěčka zo spoločnosti AMS Com pri navrhovaní optimálnych riešení pre klientov.Miroslav Pěčka zo spoločnosti AMS Com pri navrhovaní optimálnych riešení pre klientov.

aká je presnosť týchto systémov? 

Systémy, s ktorými pracujeme v AMS Com dnes dokážu merať teplotu s vysokou presnosťou ± 0,3°C. Môžu byť nasadené v úzkych priestoroch, v hoteloch, reštauráciách, ale aj na letiskách, v nemocniciach, nákupných centrách . Dokážu detekovať rúško alebo upozorniť na jeho neprítomnosť, stretnete sa aj s možnosťou eskalácie hlásenia (alarmu) a zásahu zo strany obsluhy (dohľadu). 

myslíte si, že cieľom je nájsť len krátkodobé funkčné riešenie alebo sa s Covidom-19 budeme musieť naučiť žiť?

Ľudia aj firmy musia počítať s tým, že to bude dlhodobejšia záležitosť. Musíme sa s tým naučiť žiť, pretože Covid sám od seba nezmizne. Nevnímam to len ako problematiku posledného a najbližšieho obdobia. Príchodom týchto typov kamier ide o riešenia, ktoré budú pomáhať vytvárať zdravé prostredia vo firmách dlhodobo. Samozrejme, kľúčový boj s ochorením zohrajú farmaceuti a lekári. My z oblasti kamerových a prístupových systémov však môžeme a pomáhame v prevencii.

aký prínos majú tieto riešenia pre firmu? 

Zamestnávateľ znižuje riziko uzatvorenia prevádzky, znižuje sa riziko nákazy personálu, výpadku pracovnej sily, znižuje sa riziko pokuty za nedodržiavanie opatrení, predchádzanie odstávkam výroby či práce a zrýchľuje sa vstup do prevádzky pri nástupe na smeny. 

Systém poskytuje aktuálny prehľad situácie, štatistiky počtu pracovníkov v nastúpenej smene, reporty a analýzu dát. Firmy vedia ako často sú ich zamestnanci chorí, vedia plánovať výrobu, riešia prevenciu aj pred bežnými chorobami ako chrípka a podobne.

okrem toho, že pomáhate iným firmám, pomáhate aj ľuďom a rôznym komunitám. Podporili ste napríklad modernizáciu Hniezd záchrany, prečo? 

Jedna z významných slovenských bánk chcela prispieť na technologický rozvoj Hniezd záchrany doplnením kamier pre vylúčenie zneužitia hniezd falošnou aktiváciou personálu. Zakladateľka a koordinátorka Hniezd záchrany pani Anna Ghannamová poznala našu prácu z oblasti kamerových systémov a taktiež môj vzťah k iným charitatívnym projektom na ktorých sa naša spoločnosť zúčastnila. Oslovila ma vo veci a ďalej to bol len krôčik k tomu, aby sme pomohli všetkým Hniezdam záchrany na Slovensku. Ak si dobre pamätám, tak ich bolo celkom 22. 

Jedným z charitatívnych projektov, ktoré podporila firma AMS Com je aj modernizácia 22 Hniezd záchrany na celom Slovensku. Jedným z charitatívnych projektov, ktoré podporila firma AMS Com je aj modernizácia 22 Hniezd záchrany na celom Slovensku.

ako ste vyriešili anonymitu ľudí, ktorí tieto miesta navštevujú?

Pre nespochybniteľnosť anonymity je potrebné dodať, že v hniezde kamera zaberá len priestor inkubátora a nesníma priestor vloženia dieťaťa. Po jeho otvorení a aktivácii upozornenia vie personál ihneď identifikovať, či je v hniezde dieťa, alebo len o planý poplach nejakého zvedavca. 

okrem toho ste podali pomocnú ruku aj domovom seniorov a podporili ste rekonštrukciu historického auta, zohrala v tom rolu aj nostalgia? 

Nostalgia? Nie. V oboch prípadoch skôr pozitívny vzťah – v prvom prípade k ľuďom a v druhom k autám. V prípade domova seniorov sme niekoľko rokov prispievali na tanečnú terapiu na pomoc odkázaných seniorov. Páči sa mi, keď sa starší ľudia snažia viesť aktívny život. Život môjho otca poznačila dlhotrvajúca ťažká choroba, ktorá mu znemožňovala v posledných rokoch jeho života viesť aktívny život. Som veľmi rád, že sa aj naším prispením podarilo dostať tanečnú terapiu, ktorá im uľahčuje a skrášľuje život v ich terajšom domove. 

a čo autá?

Otec u mňa od malička vybudoval blízky vzťah k autám. V rodisku mojej mamy, v Myjave, kde stále odmalička rád a pomerne často chodievam majú v dobrovoľnom hasičskom zbore krásne historické vozidlo Tatra 2630 z roku 1934. Pri niektorej návšteve Myjavy ma oslovili s prosbou o pomoc, ktorú som neodmietol. Prispeli sme na rekonštrukciu brzdového systému, preto budem vedieť, že auto brzdí aj vďaka nám z AMS Com. 

na Tatru 2630 je dôvod byť hrdý, na ktoré vaše realizácie či firemné projekty ste počas tohto obdobia najviac pyšný? 

Dlhodobo spolupracujeme s významnými partnermi v oblasti automotive ako sú spoločnosti Schnellecke Slovakia, GOLDE Slovakia, prípadne Gefco Slovakia, ale aj ďalší.  Z projektov v uplynulom krátkom období pred koronou som hrdý na spoluprácu pri rekonštrukcii Zámku v Pezinku, ktorá dostala aj ocenenie za Stavbu roka 2019.  

aké zaujímavé objekty chránia vaše kamerové systémy? 

Prednedávnom sme dokončili rozšírenie a rekonštrukciu kamerového systému predajne Mercedes-Benz pre spoločnosť Motor-Car v bratislavskom Lamači, taktiež výstavbu nového autosalónu VW pre spoločnosť Hílek a spol v bratislavskej Dúbravke. Aktuálne máme rozpracovaných niekoľko projektov, ktoré veríme, že prinesú zákazníkom veľa zaujímavých a prínosných riešení.

Viac o spoločnosti AMS Com sa dozviete na ich webstránke.

miroslav Pěčka:

Miroslav Pěčka bol v r. 1992 po vysokej škole spoluzakladateľom spoločnosti AMS Com pre komunikačné a kabelážne systémy, a v roku 2003 sa stal jej riaditeľom. Je tvorcom a spoluautorom projektov zabezpečenia areálov, logistických parkov a významných firiem v SR

O tom ako môžu moderné technológie pomáhať k ochrane areálov a objektov pán Pěčka rád diskutuje so svojimi obchodnými partnermi či odbornou verejnosťou. O tom ako môžu moderné technológie pomáhať k ochrane areálov a objektov pán Pěčka rád diskutuje so svojimi obchodnými partnermi či odbornou verejnosťou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite