Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nalejme peniaze do ekonomiky

.šimon Jeseňák .promotion .promotion

Korona kríza zasiahla bankový sektor. Po každej kríze sa musia štátom podporovať banky. Následky krízy potrvajú dlho a jej dôsledky sa budú prejavovať vo finančnom sektore.

Nalejme peniaze do ekonomiky Archív autora Peter Brecik je špecialista na bankový sektor.

potrebujeme do ekonomiky naliať viac peňazí? Ak áno, odkiaľ?

Roško: Ako pandémia prebiehala svetom, štáty postupne pristupovali k zatváraniu ekonomiky alebo aj sociálneho života, a je to ako s ohňom. Keď zhasnete, potrebujete znova zažať a potrebujete mať impulz na rozprúdenie ekonomiky, čiže motivovať znova ekonomických hráčov, aby začali znova vyrábať. Musí sa obnoviť spotreba, dôvera, ekonomika sa inak v pôvodných predpandemických rozmeroch nerozbehne.

aj keby sme nezačali tie peniaze pumpovať, ľudia vždy budú kupovať. Musia.

Brecik: Áno, ale otázka je, či sa obmedzia na základné potreby, aby prežili. Portfólio ekonomiky je oveľa širšie, a ak sa obmedzíme na uspokojovanie základných potrieb, tak sa tá ekonomika zmenší. Dnes neexistuje štát ani ekonomika, ktorá má rozmer len na výrobu statkov slúžiacich na uspokojovanie základných potrieb.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite