Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lenivosť vás nakoniec vyjde draho. 5+1 tipov ako ušetriť pri športovaní

.sponzorované .promotion

Je v podstate úplne jedno, v akom období roka sa práve nachádzame. Pasívny životný štýl, nech je akokoľvek rozšírený, obľúbený a pohodlný, nám vôbec neprospieva. Práve naopak.

Lenivosť vás nakoniec vyjde draho. 5+1 tipov ako ušetriť pri športovaní

sedenie je novodobé fajčenie

Ak sedíme v práci, po práci sedíme na káve, či na pive a večer sedíme na gauči, veľa toho pre seba neurobíme. I keď, samozrejme, dalo by sa o tom polemizovať. V práci sedíme, pretože sa snažíme pre seba a naše rodiny zarobiť peniaze, stretnutia s priateľmi pri káve sú dôležité pre našu mentálnu pohodu a večer je predsa čas na rodinu. Je skvelé, že sme zodpovední a snažíme sa nájsť si čas na všetko. Mnohí z nás majú takýchto „povinností“ alebo aktivít počas dňa aj viac.

Mali by sme však popri tom všetkom myslieť aj na svoje fyzické zdravie a kondíciu. Sedavý spôsob života totiž už môžeme nazvať aj novodobou epidémiou ľudstva.

Nejde len o problémy s chrbticou a nesprávnym držaním tela. Nedostatok pohybu sa výraznou mierou podpisuje pod mnoho predčasných úmrtí a veľa telesných aj duševných porúch. O sedení sa hovorí ako o novodobom fajčení. Spôsobuje veľa problémov ako:

  • chronické bolesti chrbtice a skolióza
  • zhoršená cirkulácia krvi, vysoký krvný tlak
  • zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb
  • riziko vzniku cukrovky a vysoký cholesterol
  • vyššia pravdepodobnosť rakoviny 

rozhýbte sa

Nájsť si namiesto každodenných nadčasov alebo vysedávania na kávičke či pred televízorom aspoň hodinku denne na sústredenú fyzickú aktivitu sa vyplatí. Aktívny a fyzicky zdravý človek je potom produktívnejší a dokonca má čistejšiu myseľ.

Možno už čoskoro prídete na to, že ste odrazu prospešnejší a úspešnejší aj v práci. Nemusíte trénovať tak veľa ako profesionálny športovec. Ideálna je hodinka denne. Ak však začnete aspoň 3 či 4-krát do týždňa, bude to krok správnym smerom.

Ak ste doteraz veľmi nešportovali, začiatok môže byť trochu ťažký. Môžete pociťovať veľkú námahu, vysoký tep a najmä sa určite rýchlo unavíte. Nasledovať bude určite svalovica. A nebude to príjemné. 

Dobrou správou však je, že to už za pár dní pominie a každý nasledujúci týždeň budete o niečo silnejší a vytrvalejší. Začnete sa cítiť oveľa lepšie, zdravšie, šťastnejšie a zmeny uvidíte aj na vašej postave. 

Samozrejme, ak budete športovať na začiatku správne a s mierou. Taktiež nezabúdajte na kvalitný oddych, pretože regenerácia je rovnako dôležitá ako samotná aktivita.

Ak patríte medzi tých, ktorí radi hľadajú výhovorky a myslia si, že šport je navyše drahý, presvedčíme vás o opaku. Prinášame vám niekoľko tipov ako naštartovať váš nový aktívny život jednoduchšie a lacnejšie. A inšpirovať môžete aj celú svoju rodinu.

1. Nakupujte rozumne. Využívajte akcie a zľavové kupóny:

Nebojte sa. Neznamená to, že teraz budete musieť pregoogliť polovicu internetu alebo pol roka vystrihovať kupóny z časopisov. Dnes už existuje oveľa jednoduchší spôsob, ako nájdete zľavy z mnohých obchodov na jednom mieste. Stačí, že zájdete na kupónový web Bonipo, dokonca priamo do kategórie športových obchodov. Vyberiete si obchod a hneď uvidíte aktuálne zľavové kupóny, akcie a výpredaje, ktoré konkrétny predajca ponúka.

Či už hľadáte športové oblečenie, obuv, prístroje, vybavenie alebo športové nápoje či doplnky výživy, to všetko môžete získať lacnejšie ako sa zdá.

2. Hľadajte univerzálne veci pre celú rodinu:

Keď už nakupujte športové alebo regeneračné pomôcky, ktoré pri aktívnom životnom štýle taktiež potrebujete, myslite na ich využitie. Svoje vlastné topánky potrebuje mať zrejme každý člen rodiny. Manželkine či manželove tričko alebo šortky si na seba zrejme tiež nedáte. 

Avšak napríklad so závažiami či popruhmi môžete cvičiť obaja. To isté platí aj o masážnych koberčekoch, podložkách alebo valcoch. Tieto veci môže využiť jednoducho celá rodina.

3. Začnite doma s vlastným telom:

Ak sa rozhodnete začať cvičiť a ste úplným začiatočníkom, naozaj nepotrebujete okamžite kupovať permanentku do fitnescentra. Dokonca spočiatku nepotrebujete ani činky. 

Cvičenie s váhou vlastného tela vám postačí a pripraví vás na to, aby ste neskôr naozaj mohli začať dvíhať skutočné železo po boku svalovcov v telocvični. Neobávajte sa toho, že nepocítite žiadne výsledky. Tie sa u začiatočníkov dostavia pomerne rýchlo.

Je však dôležité aj užitočné pochopiť, že naozaj nepotrebujete začínať s ťažkými váhami. Presvedčte sa, že dokážete robiť správne jednoduché cviky s vlastným telom. Spevnite si svaly, vytvorte si pohybové návyky a potom vám už nič nebráni v tom, aby ste si zaplatili ročné členstvo v posilňovni aj s osobným trénerom, ktorý z vás vytesá dokonalú bytosť.

4. Doma môžete dokonca aj behať či bicyklovať:

Výhovorky sa v súčasnosti už hľadajú ťažko. Ak patríte medzi tých, ktorí sa najradšej hýbu pri behu alebo bicyklovaní, určite často riešite počasie. A ak navyše začínate, radi si nájdete dôvod, prečo tam vonku nevybehnete dnes, ale až zajtra. Niekedy prší, inokedy mrzne alebo je naopak príliš teplo. Samozrejme, sú to objektívne dôvody.

Ak si však kúpite bežecký pás domov, nemusíte za ním chodiť ani do posilňovne. Bude stále tam v kúte čakať na to, kedy ho zapnete a rozbehnete sa. Sami si zvolíte program, rýchlosť, dĺžku, dokonca aj sklon, keďže simulovať na páse môžete aj beh do kopca. 

Pre pokročilých bežcov sú tiež k dispozícii intervalové tréningy a podobne. Môžete teda behať, potiť sa a pritom sa v obývačke pozerať na televíziu. Ak radšej bicyklujete, to isté platí aj pre stacionárne bicykle.

Dobrá investícia vám môže pomôcť ušetriť v budúcnosti. Napríklad aj za permanentku v posilňovni, ktorú možno nevyužijete. No v tomto prípade najmä eliminujete akékoľvek výhovorky kvôli počasiu.

5. Nepotrebujete hneď to najdrahšie:

To platí pri akomkoľvek športe, ktorý sa rozhodnete robiť. Ak ste si včera prečítali skvelý motivačný článok o behaní a rozhodli ste sa, že sa chcete stať bežcom, myslite dopredu. 

Nakúpiť si totiž najlepší športtester na trhu za tisícku, bežecké topánky za dve stovky a dve sady drahého značkového oblečenia do každého počasia, môže byť naozaj unáhlené. 

Najmä vtedy, ak to všetko po mesiaci odložíte do skrine a už sa k behu nikdy nevrátite. Podobné je to určite aj s rôznymi športovými prístrojmi do domácnosti. Kúpte si to, čo reálne využijete.

Pri drahších športoch, kde potrebujete viac ako len obuv a šortky, môžete takto vyhodiť zbytočne veľa peňazí. Dnes už v špecializovaných kamenných predajniach, ale aj na eshopoch nájdete množstvo športového sortimentu zaradeného v kategórii pre začiatočníkov.

Ak sme ako príklad použili beh, je veľký rozdiel, či chcete behať 10 alebo 70 kilometrov týždenne. Samozrejme, že na veľké bežecké objemy a ťažké tréningy potrebujete kvalitnejšiu obuv. Začiatočník však nemusí drať najkvalitnejšiu podrážku. To isté platí pri tenisových raketách, hokejovej výstroji, kopačkách atď.

Tip na záver:

Každá športová aktivita, nech je akokoľvek prospešná pre naše telo, je aj záťažou pre svaly, kĺby alebo kosti. Aby vás hneď na začiatku neodradilo zranenie, ktoré spôsobí, že na šport ešte viac zanevriete, myslite na to, že sa oplatí zainvestovať zopár eur aj do vhodných doplnkov výživy, kĺbov, svalov a podobne. 

Náhla zmena zo sedavého na športový životný štýl totiž so sebou nesie aj šok pre vaše doteraz nevyužívané partie. Tento krok v kombinácii so správnou regeneráciou vám môže neskôr ušetriť väčšie peniaze, ktoré necháte u fyzioterapeuta, chiropraktika a iných špecialistov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite