Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výsledok testu na COVID-19 do 30 minút

.šimon Jeseňák .promotion

Minulá vláda na čele s Petrom Pellegrinim zakázala komerčné testovanie. Tá na čele s Igorom Matovičom ho opätovne povolila. Panuje všeobecný konsenzus, že najúčinnejším krokom proti šíreniu COVID-19 je masové testovanie.

Výsledok testu na COVID-19 do 30 minút SITA/Žilinský samosprávny kraj

začiatkom marca, konkrétne šiesteho, zaznamenalo Slovensko prvý pozitívny nález ochorenia COVID-19. Testovanie pacientov sa rozbiehalo veľmi pomaly a bývala vláda na čele so Smerom k tomu ešte zakázala komerčné testovanie, čím sa počet testovaných ešte viac znížil. Po nástupe novej vlády sa zákaz našťastie zrušil a slovenskí pacienti majú možnosť otestovať sa na prítomnosť vírusu COVID-19 i komerčne.

Dopyt po testovaní bol značný, preto bol zámer zakazovať niečo, čo zákazníci chceli bol vopred odsúdený na neúspech. Kvôli tomu, aby sme zistili ako test na prítomnosť protilátok v krvi prebieha sme si urobili prieskum trhu a následne sme kontaktovali  jednu z kliník, ktoré rýchlotesty ponúkajú. Keďže sa jednalo o súkromnú firmu priebeh objednávky bol bezproblémový a efektívny. V štvrtok sme sa na vyšetrenie objednali a dostali sme termín hneď nasledujúci pracovný deň.

Jedno z prvých súkromných kliník, ktoré začalo testovať komerčne je spoločnosť MEDANTE. Verejné testovanie klientov spustili deň pred veľkou nocou a momentálne testujú denne viac ako 20 pacientov, pričom MUDr. Pitoňáková, ktorá testy prevádzkuje ako zamestnankyňa kliniky potvrdila, že ich kapacity sú ešte väčšie, avšak kvôli komfortu pacientov k takémuto kroku ešte nepristúpili. 

Klinika sa dostala ku komerčnému testovaniu tak, že sledovali situáciu v súvislosti so šírením pandémie COVID-19, podľa MUDr. Pitoňákovej mali spoločne s majiteľom spoločnosti Michalom Andrejcom potrebu pomôcť a formu komerčného testovania považovali za najefektívnejšiu možnosť. 

Problémom, ktorým potenciálni pacienti čelili bol, že k testom sa dostali len tí, ktorí prejavovali akútne príznaky nákazy. Ostatní pacienti museli čakať v neistote. Andrejca oslovila spoločnosť, ktorá im ponúkla kazetový imunochromatografický test pre kvalitatívnu detekciu anti-SARS-CoV-2 IgG a IgM protilátok. Tieto testy sú profesionálne rapid testy od amerického výrobcu Acro Biotech Inc.

Priebeh celého vyšetrenia si môžete pozrieť vo videu:

Samotný priebeh testu ako i samotnej objednávky nie je komplikovaný. Pacient má možnosť zavolať do spoločnosti a objednať sa na konkrétny dátum a čas. Po príchode do ordinácie je pacientom zmeraná teplota a sú k dispozícii dezinfekčné prostriedky. Test sa aplikuje vpichnutím do prsta a pipetou sa odoberie kvapka krvi, ktorá sa následne vloží do jednoduchého testu, ktorý do niekoľkých minút detekuje či sa v krvi nachádzajú protilátky proti COVID-19. Ak sa v krvi protilátky nenachádzajú znamená, že potenciálny pacient sa s virusom nestretol. 

Celá procedúra trvá menej ako 30 minút a test má 98 percentnú spoľahlivosť. Testovaný klient dostane bezprostredne po vyšetrení lekársku správu s výsledkom. V prípade pozitivity testu, obdrží s lekárskou správou aj výmenný lístok na vyšetrenie dôkazu vírusu PCR metodikou, ktoré vykonávajú špecializované odberové centrá pri nemocniciach a laboratóriách z výterov nosa a hrdla. Klinika MEDANTE nie je jedinou svojho druhu a komerčne sa otestovať na prítomnosť protilátok proti COVID-19 je dnes možné vo viacerých firmách ako je MEDIREX, vo viacerých spoločnostiach siete Agel. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite