Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako si požičať peniaze online bezpečne?

.sponzorované .promotion

Dnes môžete požiadať o pôžičku online z pohodlia domova bez toho, aby ste museli niekam chodiť a peniaze na vašom účte pristanú často do 24 hodín. Ako však postupovať bezpečne a vyhnúť sa nechceným problémom?

najskôr rozmýšľajte

Odpoveď na našu otázku poskytol Country Manager finančného portálu Financer.com Slovensko, Daniel Fekete: „V prvom rade je dôležité položiť si otázku, či skutočne si potrebujeme požičiavať peniaze. Ľudia tak konajú neuvážene, kvôli splátkam a vysokým úrokovým sadzbám sa neskôr dostanú do nepríjemného dlhového kolotoča, z ktorého je ťažká cesta von.“

Je to pravda? 

Ľudia ľahko podľahnú emóciám. Ak sa k tomu pridajú na prvý pohľad neodolateľné ponuky na pôžičku, valiace sa na nás denno-denne z každej strany, ľahko nadobudneme pocit, že požičané peniaze skutočne potrebujeme, hoci to vôbec nemusí byť pravda a zaobišli by sme sa aj bez nich.

„Ak sa ľudia definitívne rozhodnú čerpať pôžičku online, ich prvé kroky vedú do vlastnej banky. Nie je však pravidlom, že práve vaša vlastná banka vám môže poskytnúť najlepšie podmienky,“ dodáva Daniel Fekete.

Kľúčom k bezpečnej online pôžičke je podľa neho porovnanie všetkých dostupných relevantných a preverených ponúk od poskytovateľov, ktorí majú udelenú liceniu od NBS.

Jedným zo spôsobov, ako si dnes môžete požičať peniaze online je tak porovnanie ponúk. Odborník však radí všímať si predovšetkým ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN)

„Tá totiž zohľadňuje reálne ročné náklady spojené s vašou pôžičkou. Je v nej zarátaná nie len úroková sadzba ale aj dodatočné poplatky, ktoré zvyknú celú pôžičku značne predražiť.“

 Dávajte si pozor na to, čo podpisujete

 Ak si chcete ušetriť nielen peniaze ale aj nervy a vrásky na tvári, dávajte si pozor na to, čo a komu podpisujete. Internet je síce skvelým sluhom, no anonymita, ktorú nám dáva, z neho zároveň robí zlého pána. 

V súčasnosti nájdete na slovenskom internete hneď niekoľko podvodných ponúk, ktorých jediným cieľom je vytiahnuť peniaze z ľudí nachádzajúcich sa v bezvýchodiskovej situácii a finančných problémoch. 

„Vždy hľadajte na stránke poskytovateľa kontaktné údaje a odkaz na licenciu od NBS. Pokiaľ je poskytovateľ dôveryhodný, nemal by mať problém so zverejnením dôležitých kontaktných informácií. Pomôcť vám môžu aj recenzie alebo skúsenosti iných používateľov,“ uzatvára Daniel Fekete z finančného portálu Financer.com Slovensko.

Pokiaľ ste sa definitívne rozhodli pre konkrétneho poskytovateľa, nepoľavujte. Pozorne si prečítajte zmluvy a zmluvné podmienky, ktoré sa chystáte podpísať.

Ak niečomu nerozumiete, pýtajte sa. Každý seriózny poskytovateľ by nemal mať problém zodpovedať Vám akékoľvek vaše otázky.

Internet je plný nástrah na každom kroku. Online pôžička je síce dostupná a pohodlná. No ak o ňu chcete požiadať bezpečne a neprísť pri nej o rozum, odporúčame dodržiavať týchto 10 krokov.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite