Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V prvom rade sme v pohode

.šimon Jeseňák .promotion

Digmiu založili dvaja kamaráti – Vlado a Juraj. Vytvorili nekonvenčné a unikátne pracovné prostredie plné slobody a osobnej zodpovednosti. Digmia je geekovská firma, ktorá sa snaží nastaviť pracovné prostredie pre tento typ ľudí.

V prvom rade sme v pohode BORIS NÉMETH Lucia Komiňáková a Peter Fuska zo spoločnosti Digmia.

ako vznikla spoločnosť Digmia?

Peter Fuska: V roku 2006 sa stretli dvaja kamaráti, ktorí pôsobili v IT. Obaja sa prvýkrát stretli na súťaži mladých technikov ešte za socíka. Komunita dnešných štyridsiatnikov sa pozná z tých čias. Vytvorili malú firmu a ich zamestnanci boli ich priatelia. Digmia bola zo začiatku firma, kde pracovali známi a kamaráti.

Lucia Komiňáková: Neskôr sa firma rozšírila a naberali sa noví bankoví klienti alebo mediálne domy, ktoré vyžadovali vysokú úroveň služieb. Firma sa rozrástla, ale od začiatku bola firma partiou geekov. Ako geeci sa správali aj obliekali. Pravidlom bolo hlavne prísť do práce oblečený (smiech).

Peter Fuska: Pre geekov je úplne normálne prísť v zime do práce v šľapkách, šortkách a tričku. Presne ako na začiatku firmy.

takže si máme predstaviť niečo na spôsob seriálu Big Bang Theory?

Lucia Komiňáková: Ešte možno o level vyššie. Dôležité je, že know-how bolo v hlavách tých ľudí. To dalo Digmii punc geekovskej firmy. Práca bola pre nich hoby a chceli byť platení za to, čo ich baví. To je filozofia, ktorá stále sprevádza našu firmu. Sme malá firma a ľudia sa nemôžu za nič skryť. Funguje u nás autoregulačný mechanizmus. Ľudia vedia, že ich práca súvisí s prácou ostatných kolegov. Sme tím, a keď vznikne problém, tak ho riešime spolu. 

Peter Fuska: Urobiť si svoju prácu bezchybne je vecou geekovskej hrdosti. Človek si nemôže dovoliť „odfláknuť“ alebo nedotiahnuť svoju prácu do konca. Chyby sa robia všade, ale ľahostajnosť sa v geekovskej komunite nenosí. 

akú ma podľa vás Digmia povesť?

Lucia Komiňáková: K nám je pomerne ťažké sa dostať. Ale máme povesť, že sa u nás pracuje dobre. Zakladáme si na tom, aby sme už na pohovore odkryli naše karty. Naše pracovné pohovory sú veľmi otvorené a chceme, aby boli otvorení aj kandidáti. Jedno kolo pohovoru strávia kandidáti prácou priamo v Digmii. Kandidát u nás strávi štyri hodiny, kde je v kontakte s našimi chalanmi a rieši súbor úloh aj s chytákmi. Cieľom je, aby sme my videli, ako rieši neštandardné simulované problémy z praxe.

Peter Fuska: Kandidát má pred sebou virtuálnu situáciu so zadaním, ktoré voláme technický pohovor. Na tom vidíme, ako sa vie v problematike zorientovať a či si vie nájsť odpovede na úlohy, ktoré mu zadáme. Zaujíma nás, ako človek rozmýšľa a postupuje pri riešení úloh.

Lucia Komiňáková: Podnikáme v oblasti správy systémov, kde existujú dva hlavné svety – svet windows a svet linux a my sme linuxáci. Rozdiel je v tom, že linux je tvarovateľný systém, ktorý nie je licenčne podmienený. Ľudia, ktorí s ním začnú pracovať, to robia ako hoby. Väčšinou si jeho prvú verziu nainštalujú už ako deti.

Peter Fuska: Linux je open source a stojí za ním veľká komunita používateľov, ktorá ho zdokonaľuje a zlepšuje. Celý zdrojový kód je voľne dostupný. Na linuxe vieme postaviť riešenia, ktoré sú špecifické a prispôsobené našim zákazníkom.

aký typ ľudí hľadáte pre spoločnosť Digmia?

Lucia Komiňáková: My hľadáme geekov. Sú to ľudia, ktorí už od malička minimálne rozmontovali nejakú elektronickú hračku alebo počítač, a keď ho znovu poskladali, tak to blikalo inými farbami ako predtým alebo to malo novú funkciu. Cez pohovor sa snažíme zistiť, kedy s niečím takým začali. Silný indikátor je odpoveď, že ako malý som sa hral s otcovým počítačom a celý som ho rozobral a potom som namontoval niečo nové. Keď k nám pošlete svoje CV, najprv zistíme, či ste pracovali v malej firme alebo v štyroch korporáciách.

ak niekto pracoval pre štyri korporácie, je to zlé znamenie?

Lucia Komiňáková: Na základe našich skúseností to nie je veľmi vhodný profil, hoci nájdu sa aj výnimky. Keď dlhé obdobie pracujete v korporátnom prostredí, musíte sa v technickej oblasti veľmi úzko špecializovať. Naši chalani zvyčajne pracovali v menších firmách alebo pracovali na vlastných projektoch. Prvé kolo pohovoru je, zveličene povedané, speed dating, kde si odhalíme karty. Náš pohovor prirovnávam k rozbaľovaniu cibule, kde postupne odhaľujeme vrstvu po vrstve. Je fajn, ak je človek na pohovore uvoľnený. Zvlášť IT-čkári, ktorí nie sú zvyknutí často prezentovať samých seba.   

„Naše pracovné pohovory sú veľmi otvorené a chceme, aby boli otvorení aj kandidáti.“

Peter Fuska: My hľadáme ľudí, ktorí sa vedia pozrieť okolo seba a nájsť riešenie mimo zabehnutých postupov. Z praxe sa ukázalo, že ľudia z korporácií neprejdú výberovým konaním, pretože nevedia myslieť v širších technických súvislostiach.

ľudia, ktorých hľadáte, sú na trhu nedostatkovou pracovnou silou. Ako ich dokážete presvedčiť, aby pracovali práve pre vás?

Peter Fuska: Áno, títo ľudia sú si vedomí svojej hodnoty a majú aj iné ponuky. Preto sa usilujeme vytvoriť im priestor, kde si môžu skúšať to, čo ich baví.

Lucia Komiňáková: Snažíme sa byť atraktívni svojou autenticitou. Sme iní v tom, že máme veľkú mieru slobody aj v procesoch. Tým pádom majú naši zamestnanci voľné ruky a vedia, že čo sa povie, to platí.

máte mladý kolektív?

Lucia Komiňáková: Náš kolektív je prevažne mladší, máme tu však kolegov, ktorí sú tu od úplného začiatku a majú viac rokov, ale aj 22-ročného. 

Peter Fuska: Najmladší chalani k nám nastúpili hneď po vysokej škole, niektorí začali ešte počas štúdia.

Digmia hľadá na trhu biele veľryby, teda veľmi vzácnych ľudí. Čo okrem firemnej kultúry zaváži vo váš prospech?

Lucia Komiňáková: Atmosféra je u nás unikátna a aj ľudia, ktorí od nás odídu, sa radi vracajú späť. Vo firme sa snažíme vytvárať priestor pre dobré vzťahy a darí sa nám to, keďže fungujeme ako rodinná firma. Mindset našich zakladateľov určil, že nie sme konvenčná firma, a v tom sme jedineční. 

Peter Fuska: Keď sa špičkoví IT-čkári rozhodujú, kde budú pracovať, tak medzi top tri kritériá pri ich rozhodovaní nepatrí plat, ale obsah práce. To vieme ľuďom ponúknuť. Našim zamestnancom musíme nájsť výzvy a zaujímavé projekty, ktoré ich posunú dopredu.

Lucia Komiňáková: Ako by povedali IT-čkári, sme v prvom rade hlavne v pohode. Dôležité je, aby si ľudia v tíme rozumeli a boli aspoň na podobnej vlnovej dĺžke. Podstatné je pre nich aj to, aby im nikto príliš nepozeral na prsty a aby bola vo firme istá miera slobody. To je pre nás absolútna nevyhnutnosť. Chalani môžu robiť z domu, ale do práce a do ofisu chodia radi.

ako vyzerajú vaše kancelárie?

Lucia Komiňáková: Každá kancelária je výrazne iná a je daná charakterom ľudí, ktorí v nej pracujú. Máme systém menších a väčších kancelárií. Najviac ľudí v kancelárii je päť. Do kancelárie si chalani môžu priniesť čokoľvek, čo chcú, a na stenu vycapiť, čo chcú. Rada sa prechádzam po kanceláriách, lebo v jednej nájdete dokonalo uprataný stôl s kvetmi a obrazom a hneď vedľa iný stôl, kde má kolega na stole úplne všetko. Kolega sa v takom prostredí cíti dobre, a tak je to v poriadku (smiech). V kanceláriách nájdete rôzne káble a technologické hračky. Máme v ofise 3D tlačiareň, kde si kolegovia tlačia rôzne súčiastky a podobne. Naše priestory sú čistý free style a páči sa to aj ľuďom, ktorí prídu na pohovor.

Peter Fuska: My zabezpečíme kvalitný stôl, stoličku a počítač, ale ich usporiadanie je už na zamestnancoch. To, čo si do ofisu prinesú, je už ich vec. Nezasahujeme do toho. Je to o.k. 

pre akých klientov ste pracovali?

Peter Fuska: Pracujeme pre banky, IT developerov, ale aj štátnu správu. Spravujeme servery, na ktorých bežia kritické aplikácie a weby. Napríklad webstránky, kde sa zverejňujú výsledky volieb. Staráme sa o to, aby systém vydržal nápor používateľov počas volebnej noci. Na týchto projektoch robíme už vyše desať rokov. 

Lucia Komiňáková: Spomínané stránky v minulosti často pod náporom padali, ale odkedy ich zabezpečujeme my, weby sú stabilné. Máme mnoho klientov aj z mediálnej oblasti. Zabezpečujeme pre nich, aby boli ich webstránky vždy dostupné. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite