Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre Slovákov je najdôležitejším jedlom obed, rodina sa najčastejšie schádza pri večeri

.sponzorované .promotion

Raňajkovať s rodinou sa darí len 3 z 10 Slovákom. Najčastejšie spolu jedávame večer, avšak čoraz viac rodín sa pri jedle nestretáva vôbec.

Pre Slovákov je najdôležitejším jedlom obed, rodina sa najčastejšie schádza pri večeri

vyplynulo to z reprezentatívneho prieskumu agentúry 2muse, ktorý v októbri 2019 robila pre spoločnosť BILLA.

Obed počas dňa vynechá len málokto. Až 2/3 Slovákov ho považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Raňajky sú podstatné len pre menej ako tretinu obyvateľov Slovenska a večera len pre každého pätnásteho. Napriek tomu sa práve pri večeri stretáva až 40 % Slovákov. Vôbec sa počas dňa pri stole nestretne 7 % slovenských rodín.

Až 54 % ľudí uviedlo, že jedáva až 4-krát denne a každý piaty respondent potvrdil, že konzumuje jedlo až 5-krát denne.

čo jedávame najčastejšie?

Väčšina z nás začína deň kávou, ktorú si dávame k raňajkám. Jedávame sladké alebo slané pečivo, k tomu šunku, syr, maslo, džem. Cez víkend si tretina ľudí ráno pripraví teplé jedlo. V pracovné dni raňajkuje 57 % Slovákov. Mladí jedia ráno výrazne zdravšie a pijú menej kávy ako staršie ročníky. O polovicu častejšie po káve siahajú ženy.

Na obed volíme teplú stravu. Ženy si často nosia jedlo z domu, muži skôr zájdu na obedové menu. Cez víkend nesmie v slovenských rodinách chýbať vývar, na druhom mieste sa umiestnilo mäso s prílohou. Tradičný vyprážaný rezeň z našich tanierov pomaličky mizne, v rebríčku obedových jedál sa ocitol až na 6. mieste. Nedeľný dezert sa celkom vytráca z našich stravovacích návykov – dopraje si ho len 3,6 % ľudí.

Večera prevažuje skôr studená – až 58 % Slovákov jedáva pečivo s prílohou. Najčastejšie jedávame doma medzi 18:00 a 19:00. Väčšine slovenských rodín sa darí stretnúť sa pri večeri minimálne dva razy do týždňa.

chceme sa stravovať zdravšie

Prieskum ukázal, že až 7 z 10 Slovákov by sa rado zdravšie stravovalo. Pod nezdravými jedlami ľudia chápu najmä sladké a slané pochutiny. Zostaviť si pestrý jedálniček pritom nie je nič zložité. Mal by obsahovať ovocie, zeleninu, pečivo, mäso, mliečne výrobky, lahôdky a ďalšie potraviny. Ak si neviete vybrať zo širokej ponuky, iste oceníte oddelenie Zdravý svet, ktoré v niektorých predajniach otvorila sieť BILLA. Tu nájdete potraviny vhodné  nielen pre tých, ktorí chcú žiť zdravo, ale aj pre tých, ktorí trpia rôznymi intoleranciami. Aby ste mali lepší prehľad o sortimente predajne a cenách, môžete si prelistovať BILLA leták. Akciové letáky platia vždy od stredy a nájdete v nich zľavy nie len na potraviny, ale aj kozmetiku a drogériu či pomôcky do kuchyne.

výhody rodinného stolovania

Z rodinných stretnutí pri jedle vyplývajú aj určité výhody. Jednou z nich je napríklad cena jedla. Ak by si každý člen rodiny objednal jedlo v reštaurácii, bolo by to oveľa drahšie ako príprava spoločného obeda či večere. Navyše, pri príprave jedla sa deti naučia pomáhať rodičom a neskôr si budú vedieť jedlo pripraviť sami.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite