Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V piatok udelila Nadácia Tatra banky ceny za umenie

.sponzorované .promotion

Nadácia Tatra banky už 24. raz odovzdávala špeciálne ocenenie pre umelcov, ktorých vybrala odborná porota zložená z umelcov a predchádzajúcich držiteľov CNTBU. V 6 rôznych kategóriách ocenila zástupcov audiovizuálnej tvorby, divadla, dizajnu, hudby, literatúry a výtvarného umenia.

V piatok udelila Nadácia Tatra banky ceny za umenie

Odbornú porotu tvorili tento rok: 

  • predseda poroty a predseda správnej rady Nadácie Tatra banky – Igor Vida
  • Eva Borušovičová 
  • Wanda Adamík Hrycová
  • Táňa Pauhofová
  • Sláva Daubnerová
  • Peter Michalica
  • Michal Novinski
  • Viliam Klimáček
  • Miroslava Vallová
  • Erik Šille
  • Jana Geržová 
  • crafting plastics! Studio
  • Pavol Bálik

hlavnú cenu v podobe bronzovej sošky Múzy, navrhnutej slovenským sochárom a výtvarníkom Danielom Brunovským, si odniesli: 

Juro Šlauka – za réžia filmu Punk je hneď!

Film, inšpirovaný detailne odpozorovaným životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kwička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojim impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, svoj život postupne mení na voľný pád. Autor v snímke preplieta žánre dokumentu a drámy, až ich prakticky nejde od seba rozoznať. Pridáva k tomu však aj čosi rýdzo svoje - surovú živelnosť a autenticitu, ktorá v domácej kinematografii stále nie je vôbec bežná. Výsledkom je skutočne punkový polodokument s hraným dramatickým motívom lúpeže a vraždy.

Alexander Bárta – za herecký výkon postavy kurátora Fabricea v inscenácii Štvorec, Činohra SND

V múzeu moderného umenia pripravujú novú provokatívnu konceptuálnu výstavu. Jej hlavnou témou je štvorec s rozmermi 4x4 metre, ktorý predstavuje slobodnú zónu, kde sú si ľudia rovní. Kurátorom výstavy je Fabrice, úspešný a príťažlivý muž, ktorý je zároveň aj šéfkurátorom múzea. Je hlavným hrdinom švédskeho filmu Štvorec, ktorý v roku 2017 získal Zlatú palmu v Cannes, a teraz už aj inscenácie, ktorú v dramatickej predlohe vo svetovej premiére prinieslo Slovenské národné divadlo. Na začiatku pred divákom stojí dobre zabezpečený sebavedomý šarmantný liberálne zmýšľajúci intelektuál. Jedno zlé rozhodnutie stačí, aby na seba spustil lavínu udalostí, ktoré ho položia na kolená. Na konci sa tak stáva obyčajným bezradným mužom, ustarosteným otcom a človekom bez práce. Nositeľom príbehu je Alexander Bárta, vo svojom výkone presvedčivý, charizmatický a pre postavu v prirodzených intenciách škáluje premenu osobnosti, čím sa jeho výkon stáva centrom diania i hereckého kolektívu.

Pavel Choma, Martin Kubina a kolektív –za koncepcia stánku Bratislavy na knižnom veľtrhu Salon du Livre 2019 v Paríži

Bratislava sa ako pozvané mesto stala na jar minulého roka (marec 2018) súčasťou prestížneho podujatia Livre Paris 2019. Slovenská literatúra sebavedomo obstála v silnej medzinárodnej konkurencii aj vďaka koncepcii priestoru, v ktorom bola prezentovaná. Diagonálne police ho pretínali a rozdeľovali na dva samostatné celky: predajnú časť a časť venovanú diskusiám. Nad týmto riešením dominovala veľká LED obrazovka, pripomínajúca tvarom ležatú osmičku (nekonečno), s animáciou autoriek zo štúdia Ové Pictures – Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej. Priestorovému konceptu slovenského stánku sa podarilo tlmočiť jasný signál, že slovenský dizajn si netreba apriori spájať iba s čipkou či ľudovými motívmi, a že preložená slovenská literatúra má potenciál byť vo svetovom kontexte odprezentovaná nadčasovo a v rámci medzinárodných (nad)štandardov.

Janoska Ensemble – za album Revolution /vydavateľstvo Universal Music/

Medzinárodne uznávaný Janoska Ensemble je rodinným projektom virtuóznych bratov Jánoškovcov a ich švagra Júliusa Darvasa. Zoskupenie má na konte stovky odohraných koncertov v Európe, Amerike a Ázii. Ich herný štýl je nezameniteľnou fúziou klasickej hudby s džezom, popom, filmovou hudbou či world music. Je natoľko nezameniteľným, že ho v zahraničí poznajú pod termínom Janoska Style. Ich druhý album Revolution, ktorý je poctou legendárnej britskej skupine The Beatles, sa nahrával vo viedenskom Konzerthause a v slávnych Abbey Road Studios v Londýne a popri klasických skladbách (Mozart, Kreisler, Bach, Wieniawski a Čajkovský)  sa na ňom nachádzajú aj úpravy najznámejších "beatlesoviek".

Koloman Kertész Bagala – za organizáciu a vyhlasovanie súťaže Poviedka 2018

Koloman Kertész Bagala je vydavateľom orientujúcim sa prevažne na slovenských autorov, vo svojom vydavateľstve KK Bagala od roku 1991 vydal vyše 500 kníh. Jeho odlišnosť od typických vydavateľov spočíva nielen v zápale, ktorý do práce vkladá, ale najmä v osobnom presvedčení, že Slovensko disponuje autormi so skutočnou tvorivou silou. Súťaže Poviedka sa v priemere na jednom ročníku zúčastní približne 500 autorov, ocenených je desať, okrem prvých troch miest sa udeľuje ďalších sedem prémiových cien. Víťazné práce sú publikované v zborníkoch Poviedka, laureát má navyše možnosť publikovať vlastnú knihu. V literárnej súťaži zviditeľnili až 8 laureáti CNTB v kategórii Literatúra, z toho 6 ešte pred debutom ako neznámi autori. Patria medzi nich: 1996 Peter Pavlac (CNTB 09), 1996 Michal Hvorecký (CNTB 10), 1997 Balla (CNTB 12), 2001 Pavol Rankov (CNTB 09), 2001 Monika Kompaníková (CNTB 08), 2005 Zuska Kepplová (CNTB 12), 2008 Ivana Dobrakovová (CNTB 11), 2009 Zuzana Šmatláková (CNTB 14).

Mira Keratová – za kurátorstvo kolektívnej výstavy UNITED WE STAND/DIVIDED WE FALL – tvorba Michal Moravčík, Stredoslovenská galéria, BB a Nová synagóga, Žilina

Výstava MICHALA MORAVČÍKA súčasne prebiehala v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici |časť UNITED WE STAND| a v Novej synagóge Žilina |časť DIVIDED WE FALL|. Išlo o retrospektívny formát výstavy in memoriam s cieľom predstaviť prvý základný výskum celoživotnej tvorby tohto dôležitého slovenského umelca strednej generácie. Výstava priniesla nielen sumár jeho diel, ale fungovala aj ako komplexný pohľad do jeho života, ktorý bol tesne spätý s umeleckou tvorbou. Spôsob inštalácie, detailný archív a spolupráca blízkych priateľov, ktorí sa podieľali na výstave, ešte posilnili tento efekt Monografický rámec bol do istej miery poňatý autorsky kolektívne, s čím korešpondovali aj názvy oboch častí pomenované podľa Moravčíkovho diela (By Uniting We Stand, By Dividing We Fall z roku 2005). Na realizácii výstavy sa autorsky podieľali umelci a autorovi blízki priatelia Dalibor Bača, František Demeter, Tomáš Džadoň, Jana Kapelová, Svätopluk Mikyta, Lucia Nimcová a Martin Piaček. 

okrem hlavnej ceny udeľuje každý rok Nadácia Tatra banky aj špeciálnu cenu pre mladých tvorcov. Tento rok ju získali: 

  • Barbora Berezňáková za réžiu krátkeho dokumentárneho filmu Spýtaj sa vašich 68
  • Michal Tornyai, Martin Lipták, Andrej Sarvaš, Miroslav Beňák a Daniela Olejníková za publikáciu čierne diery
  • Čavalenky ( Rudo Danihel ) za EP album Chlapci na ulici /vydavateľstvo Čavalenky /
  • András Cséfalvay za autorskú výstavu A case of Pluto, Karlín Studios, Praha
  • Katarína Vargová a kolektív za koncept, celoročný literárny projekt Medziriadky
  • Monika Potokárová, in memoriam, za herecký výkon postavy A.Ľ. Rachmanovovej v inscenácii Ruské denníky, Činohra SND

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite