Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podnikať udržateľne nie je až také zložité

.promotion

Vzťah zakladateľov k hudbe ich od vlastných kapiel priviedol k výrobe tričiek s potlačou pre hudobných interprétov a festivaly, tzv. „merchandise“ alebo skrátene „merch“. Dnes sa už jedenástym rokom starajú o modernú a udržateľnú firmu, zaoberajúcu sa distribúciou a potlačou textilu – MERCHYOU.

Podnikať udržateľne nie je až také zložité NORA & JAKUB ČAPRNKA Zakladateľ a majiteľ MERCHYOU Drahoš Šišovič.

čo znamená viesť udržateľnú firmu sme prebrali so zakladateľom a majiteľom MERCHYOU Drahošom Šišovičom.

k založeniu MERCHYOU vás priviedla hudba. Aké boli vaše začiatky a čím sa dnes zaoberáte?

V prostredí hudby sa v rôznej forme pohybujeme už dlhé roky. Hral som v kapele, s ktorou sme precestovali polovicu sveta aj vďaka zisku z predaja tričiek s potlačou našej kapely. Merch pomáhal vo fungovaní aj kapelám, ktorých albumy sme neskôr vydávali v našom hudobnom vydavateľstve. Keď sme pre nejaký náš projekt potrebovali merch, často sme narážali na to, že nikto v okolí nevie zrealizovať naše konkrétne nápady a predstavy. Rozum nám hovoril, že pokiaľ sa do toho nepustíme sami, asi nikdy nedostaneme to, čo potrebujeme. To bolo pred jedenástimi rokmi, keď sme s kamarátom založili MERCHYOU. Dnes už zamestnávame tím skoro päťdesiatich šikovných ľudí vBratislave aj Prahe a pôsobíme v rámci celej EÚ. Za tie roky sme vybudovali fungujúcu firmu zaoberajúcu sa distribúciou a potlačou textilu pre kapely, festivaly, hudobné vydavateľstvá, youtuberov, módne značky a ďalších firemných zákazníkov. Potláčame textil napríklad pre Red Bull, Jägermeister, Progenex, ale tlačíme aj oficiálny merch pre kapelu AC/DC či licencovaný merch 2Paca alebo vesmírnej agentúry NASA.

dôraz kladiete na udržateľnosť podnikania. V čom konkrétne sa prejavuje?

Už pri zakladaní firmy nás zaujímalo všetko, čo sa dá urobiť ekologickejšie, než je bežné. Postupne s rastom firmy, novými technológiami a možnosťami trhu stále inovujeme výrobné postupy, aby sme životné prostredie zaťažovali čo najmenej. Dlhé roky sa snažíme chovať šetrne k prírode aj v našich osobných životoch, nevideli sme dôvod, aby to vo firme malo byť inak. Nejeme mäso, nepijeme alkohol a aj k firme pristupujeme s čistou hlavou a s ohľadom na prírodu a zdravie našich zamestnancov. Podporujeme zdravý work-life balance, rešpektujeme víkendy a sviatky, aby mal každý možnosť si oddýchnuť.

Vo výrobe od začiatku používame výhradne ekologicky šetrné farby, ktoré neobsahujú ťažké kovy ani ftaláty, čistíme prostriedkami na rastlinnej báze. Okrem papieru a plastov recyklujeme aj textil. Tkaniny na čistenie strojov vo výrobe perieme a znovu používame, výrobou zničený textil slúži na testovanie potlače a keď už textil nevieme využiť u nás, odpredáme ho firme, ktorá z neho vyrába napr. izolačné materiály. Miesto odpadu tak vzniká druhotná surovina. Škodlivé odpady pre nás likviduje firma na to špecializovaná a používame aj automatický stroj na čistenie sít od farieb. Ten je pripojený na špeciálny sedimentačný box, vďaka ktorému sa odfiltrujú škodlivé častice a neputujú tak do odpadu.

a čo samotný textil? Riešite jeho pôvod?

Zaoberáme sa potlačou textilu, takže okrem výrobných procesov je textil samotný podstatnou súčasťou našej práce. Značiek, vyrábajúcich promo textil vhodný na potlač, je mnoho. Líšia sa však v podmienkach výroby a nám záleží na tom, aby bol textil vyrobený šetrne k prírode aj pracovníkom výroby. Odporúčame preto férovo vyrobený textil z organických či recyklovaných materiálov s certifikátom GOTS.

minulý rok ste aj vy získali práve spomínaný certifikát GOTS. O čo presne ide a čo vás k tomu viedlo?

Pre nás to bol prirodzený krok, kedy naša snaha o udržateľnú výrobu vyústila práve v získanie certifikátu GOTS. Certifikácia podľa globálneho ekologického štandardu GOTS (z anglického Global Organic Textile Standard) je celosvetovo uznávaná ako najvyšší štandard vo výrobe, spracovaní a potlači textilu, vyrobeného z certifikovaných ekologicky dopestovaných surovín. Stali sme sa tak aktuálne jedinou GOTS certifikovanou tlačiarňou na textil na Slovensku a v Česku a jednou z mála v EÚ, kde si má zákazník možnosť objednať kompletne GOTS certifikovaný produkt. Má tak istotu, že v celom procese výroby boli dodržané najprísnejšie ekologické a etické štandardy. Štandardy certifikátu sú každé dva roky sprísňované a ich dodržiavanie je každoročne kontrolované. Certifikáciu udeľuje nezávislý certifikačný orgán schválený v rámci GOTS. U nás prebehla posledná kontrola v septembri. Certifikát nám bol na základe jej výsledkov predĺžený, z čoho máme veľkú radosť. GOTS merch potláčame napríklad pre Greenpeace či Sea Shepherd.

a aké máte s firmou ďalšie plány do budúcnosti? Máte sa v rámci udržateľnosti ešte kam posunúť?

Pokiaľ ste súčasťou firmy, ktorá kladie dôraz na zodpovednosť voči okoliu, ste neustále na začiatku cesty k nejakej lepšej podobe. Tento vývoj nikdy nekončí momentom, kedy by sme si mohli povedať, že už máme hotovo a sme tam, kam sme roky smerovali. Stále sa dá niečo vylepšiť, na niečom zapracovať, niečo urobiť inak, aby bol výsledok uspokojivejší

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite