Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo treba vedieť o odievaní na mieru?

.michal Magušin .promotion

V čom je čaro odevu na mieru a na čo máme prihliadať, keď chceme štýl obliekania posunúť na vyšší level? Odpovedá Marek Liso, riaditeľ firmy Marco Mirelli, ktorá toto odvetvie na Slovensku vybudovala.

Čo treba vedieť o odievaní na mieru? Marco Mirelli Šéf firmy Marco Mirelli Marek Liso si spolu s manželkou zakladajú na osobnom prístupe a osobne vystupujú aj na reklamných fotkách.

v rozhovore sa dozviete aj odpovede na tieto otázky:

  • O čo by ste sa mali zaujímať, keď sa rozhodujete pre šitie na mieru?
  • Prečo je dôležité, aby bol celý proces zhotovenia odevov na mieru pod kontrolou?
  • Prečo je lepšie zaplatiť viac, ale mať istotu výsledku?

prečo je vôbec pre ľudí zaujímavé, aby si dali šiť oblek na mieru?

Odevom sa prejavujeme navonok, ale dobre by sme sa mali obliekať hlavne pre vnútorný pocit. Mali by ste sa cítiť dokonale, ako v druhej koži. Určite si ten pocit neviete vychutnať, keď vám je odev veľký, alebo ak nie ste dobre farebne zladený. Obliekanie na mieru bolo privilégiom anglickej šľachty. A dnes, rovnako ako v minulosti, je to všade na svete i statusová záležitosť. Aj v Taliansku, Mekke módy a štýlu, si mnohí úspešni muži nekupujú konfekciu i keď majú na výber z mnohých domácich svetoznámych značiek. Vedia totiž, že pri konfekcii absentuje personalizácia a šije sa vo veľkovýrobách v rôznych štátoch. Logika konfekčnej výroby je: za čo najmenej vyrobiť a za čo najviac predať.

čo by mal človek poznať o šití na mieru? Na čo by sa mal sústrediť, ak chce dostať špičkový produkt?

Ja môžem vychádzať len z vlastných znalostí a skúseností. V prvom rade by klient mal mať istotu, že dostane naozaj to, za čo si platí. Aby sa skutočne urobilo to, čo odznie pri stole, pri analýze potrieb zákazníka, jeho preferencií a pri imidž poradenstve. Preto je dôležité zaujímať sa o to, ako prebieha ďalší proces potom, ako zákazník vyberie odev, vezmú mu miery a odíde zo showroomu. Jednou zo základných otázok je, či má daná firma vlastnú výrobu. Vo väčšine prípadov je to totiž tak, že po stretnutí so zákazníkom pošle predajňa údaje do inej firmy, ktorá vyrába odevy vo veľkom. Tým pádom nemá firma, ponúkajúca odevy na mieru, nad celým procesom plnú kontrolu. A to má praktické dôsledky. 

Ak má klient viac oblekov z rôznych materiálov, každý oblek síce môže byť urobený na rovnakú mieru, ale klientov pocit môže byť v každom materiáli iný. Rôzne materiály totiž majú rôznu jemnosť, mäkkosť, padavosť a preto sa musia ušiť na rôzne miery, i keď ide o toho istého zákazníka. Cieľom je, aby bol dokonalý pocit zo sadnutia obleku stále rovnaký. U nás, vďaka vlastnej výrobe, vieme jednotlivé miery upravovať a prispôsobiť pri každom jednom materiáli, aby mal klient perfektný pocit. A to by mala byť alfa a omega každej firmy, ponúkajúcej odevy na mieru.

ako vlastne vyzerá proces výberu obleku na mieru?

U nás to vyzerá tak, že najskôr analyzujeme potreby klienta. Čo presne potrebuje, na akú príležitosť je odev určený. Potom vypĺňame takzvanú imidž kartu, kde analyzujeme farebnú typológiu klienta, typológiu jeho tváre, postavy, zisťujeme jeho preferovaný štýl a to, ako vyzerá jeho šatník. Podľa typológie osobných farieb a príležitosti volíme farbu odevu. Typológia postavy zas určuje strih. Zakryjeme nedostatky, vyzdvihneme prednosti. Kvalitu a štruktúru materiálu volíme podľa postavy a štruktúry pleti. Odevy šijeme z látok svetových výrobcov ako je Loro Piana, Ermenegildo Zegna, Holland Sherry, Scabal a ďalší. Ponúkame všetky materiály od vlny až po kašmír, nespočetné množstvo vzorov a štruktúr.

vaša spoločnosť Marco Mirelli je na trhu už 18 rokov. Máte krásny showroom v centre Bratislavy, vlastnú výrobu v meste Tornaľa. Dokážete však držať krok s kvalitou svetoznámych firiem?

Hoci sme lokálna značka, i zahraničie nás považuje za „Bentley“ v pánskom odievaní na mieru. Aj svetové značky vám v obchode ponúkajú šitie na mieru, ale len spôsobom made-to measure. Vezmú vám základné miery a odevy dajú šiť do veľkovýroby, kde sa šijú všetky ich odevy, aj konfekčné. My však máme vlastnú výrobu, špecializovanú len na šitie na mieru. Konkurovať zahraničiu však dokážeme aj v kvalite služieb. Sú ľudia, ktorí nakupujú vo svete pre pocit, že ich oblieka svetová značka. Poznajú však osobne ľudí, ktorí za tou značkou stoja? 

„Vždy hovorím, že je lepšie zaplatiť viac, ale mať istotu výsledku.“

My svetové firmy v osobnom prístupe predbiehame, lebo naši klienti nás osobne poznajú. Vďaka tomu ľuďom dávame absolútnu privátnosť, osobný vzťah, poznáme ich šatník a vieme sa oň komplexne postarať. Klientom vieme poradiť cez telefón, alebo prísť priamo za nimi. Žijeme tým, čo robíme. Svetovými značkám nemôžeme konkurovať z pohľadu psychológie značky, ale v kvalite produktu a služieb u nás človek často dostane ďaleko viac, ako v zahraničí.

vy vyrábate vaše odevy v gemerskom regióne, v meste Tornaľa. Prečo?

Pretože ak chcete robiť vysokokvalitné odevy na mieru, nemôžete to robiť hocikde a s hocikým. Musíte to robiť tam, kde sú špičkové ľudské zdroje a tradícia. Takto to funguje aj v zahraničí, napríklad svetoznáma firma Loro Piana má výrobu v  malom talianskom mestečku Quarona. Jedna vec totiž je nakúpiť kvalitné stroje, ale najdôležitejší sú ľudia, ktorí majú dlhoročnú skúsenosť. Vďaka nášmu know-how a vlastnej výrobe vieme zhotoviť odev na mieru bez skúšky, čím klientovi šetríme čas. Dokonca vieme dodať oblek na mieru do 48 hodín. Spokojnosť klienta je však ten najdôležitejší aspekt našej filozofie. Preto, aj keď veľakrát zhotovujeme odevy na mieru na hotovo, vždy urobíme potrebné úpravy, i keby sa jednalo len o pol centimetra.

kto sú ľudia, ktorí pre vás robia?

V Tornali bola silná odevnícka tradícia, takže naši ľudia, ktorých je dnes už 30, sú tí najlepší, ktorí kedysi v miestnom odevnom priemysle pracovali. Potom sme museli prispôsobiť ich dovtedajšie znalosti na naše špecifické šitie na mieru. Za 18 rokov fungovania firmy to už vedia robiť dokonale.  

pri návšteve vášho showroomu aj výroby prekvapuje hlavne to, že ste spolu s manželkou všade osobne prítomní. Dokonca aj na reklamných fotografiách ste vy dvaja osobne. Prečo?

Sme rodinná firma a celý náš život je postavený okolo toho, čo robíme. Je to nádherná, kreatívna práca. Vytvárame krásu. Cez osobný prístup si vytvárame s klientom dlhodobý vzťah a v mnohých prípadoch sa staráme o jeho šatník. Je to vzťah založený na vzájomnej dôvere. Predstavte si bankový sektor. V ňom máte retail a privat. My sme v odievaní ten privat, s osobným vzťahom.

nie ste však jediná firma na Slovensku, ktorá robí odevy na mieru. Koho považujte za vašu najväčšiu konkurenciu?

Za našu konkurenciu považujem svetové firmy ako Brioni, Zegna či Tom Ford. Z istého uhla pohľadu teda konkurenciu na Slovensku nemáme. Na druhej strane, z pohľadu klienta, ktorý to nevie vyhodnotiť, je pre nás konkurenciou každý, kto tvrdí, že robí obleky na mieru. Lenže ušiť dobrý oblek, lepšie povedané dobre padnúci oblek na mieru, je skutočným umením. Treba ovládať celý proces tvorby, rešpektovať všetky nuansy mužskej postavy, poznať vlastnosti materiálov, mať perfektne zvládnutú konštrukciu strihov a technológiu šitia. A toto u mnohých chýba. Táto kvázi konkurencia iba predáva odevy. 

„Kamkoľvek na svete príde náš klient, patrí medzi najlepšie oblečených mužov.“

Niektoré firmy sa do istej miery zaujímajú aj o individuálnu osobnosť klienta, ale komplexnosť našich služieb sa s nikým na Slovensku nedá porovnať. Ako vždy hovorím, porovnávajme s porovnateľným. Ostatní sa nás snažia len napodobniť. Náš biznis model je totiž náročný a nákladný. Firmu, ako aj celé odvetvie, sme budovali 18 rokov. 

Ponúknuť špičkovú službu a produkt na svetovej úrovni sa totiž dá len pri istej veľkosti a komplexnosti, vďaka vlastnej výrobe a potrebnému počtu ľudí, ktorí u nás robia. Ak to iní robia len v malom, alebo je to len one-man-show, je to tak trochu na kolene. Môže to pôsobiť osobne, môžu sa naozaj starať o klientov, ale nikdy to nebudú robiť úplne profesionálne.

nerobia viaceré firmy porovnateľné odevy ako Marco Mirelli, len lacnejšie?

Môžem len zopakovať, že treba porovnávať s porovnateľným. Práve pre tieto tvrdenia by sa mal klient zamýšľať nad tým, čo presne daná firma robí, keď vyhlasuje, že šije odevy na mieru. Akú ma firma tradíciu? Aké ma odborné základy? Ako odevy vyrába? Koľko mier klientovi vezmú? Kde sa odev vyrába? Má pod kontrolou celý proces výroby? Čo sa stane, ak klientovi oblek nebude sedieť? Aké majú termíny dodania? Naozaj mu urobia požadované úpravy, keď mu oblek nebude úplne sedieť? 

Áno, možno ľudí dnes viac zaujíma cena. Ale mali by vedieť, čo za tú cenu dostávajú. A ja vždy hovorím, že je lepšie zaplatiť viac, ale mať istotu výsledku. A to dokážete len tak, že máte celý proces pod kontrolou, od A po Z. Od našich zákazníkov ide objednávka do našej výroby. Nie len čísla, ale aj meno klienta a jeho špecifické požiadavky. Celý čas máme výrobu pod kontrolou a hotový odev odovzdáme klientovi až vtedy, keď je absolútne spokojný s výsledkom. 

Dôležitá je aj následná starostlivosť. My robíme obleky len z najkvalitnejších prírodných materiálov a preto máme aj vlastnú čistiareň, kde vieme, ako sa o daný materiál postarať. V produkte a službe sme ako michelinovská reštaurácia. Tá musí mať špičkové jedlo a služby. Základnou surovinou sú v našom prípade materiály od svetových výrobcov, z ktorých šijeme odevy na mieru a spolu s doplnkami dotvárame finálny produkt – a tým je osobný štýl klienta.

do michelinovskej reštaurácie nechodí každý. Je teda vaším cieľom sústrediť sa na užšiu skupinu ľudí?

Našou filozofiou je mať vysokú kvalitu produktu a služby, čo nesmie utrpieť za nijakých okolností. Našim cieľom je mať len určitý počet, ale absolútne spokojných klientov. Kamkoľvek na svete príde náš klient, patrí medzi najlepšie oblečených mužov. Aj preto sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať špičkovú značku u nás doma na Slovensku. Dali sme do toho všetko. Je to náš život.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite