Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

BILLA investuje do energetickej efektívnosti. Solárny systém ekologicky vykuruje celú centrálu aj s priľahlou predajňou

.sponzorované .promotion

Centrálu spoločnosti BILLA na Bajkalskej ulici aj s priľahlou predajňou pre viac ako 300 zamestnancov zásobuje teplou vodou nový ekologický solárny systém.

BILLA investuje do energetickej efektívnosti. Solárny systém ekologicky vykuruje celú centrálu aj s priľahlou predajňou SITA

špeciálna konštrukcia na streche obsahuje 15 kusov fototermických panelov, ktoré premieňajú slnečnú energiu na teplo. To následne zohrieva vodu v akumulačných nádržiach. Systém obsahuje dve nádrže s objemom 1 000 litrov a jednu s objemom 700 litrov. 

Teplá voda slúži pre celú budovu a vykurovanie je zabezpečené využívaním odpadového tepla z chladiaceho systému. Celú budovu bolo preto možné odpojiť od doterajšieho dodávateľa tepla a prispieť tak k zníženiu uhlíkovej stopy. Solárny systém dokáže pracovať aj v obdobiach s nižším slnečným svitom, prípadne je možné systém dohriať prostredníctvom malej elektrickej špirály.

„Udržiavanie a zveľaďovanie životného prostredia okolo nás patrí k dlhodobým cieľom našej spoločnosti. Dôkazom toho, že to myslíme vážne je aj to, že sme sa do roku 2022 v rámci ISO 50001 podujali znížiť spotrebu elektrickej energie na m2 predajnej plochy o 20 % a znížiť emisie CO2 o 30 %. Zavedenie solárneho systému, ktorý nám umožní využívať slnečnú energiu na vykurovanie celej budovy centrály a našej vlajkovej predajne, je ďalším krokom a určite nie posledným,“ povedal Dariusz Bator, generálny riaditeľ spoločnosti BILLA. V rámci snahy dosiahnutia stanovených cieľov spoločnosť rekonštruuje kotolne a odpadové teplo z chladenia využíva na vykurovanie a prípravu teplej vody. 

SITA

Solárny systém vykurovania je však len jedným zo série projektov zameraných na zvyšovanie energetickej efektívnosti.  BILLA vo všetkých novootvorených a zrekonštruovaných predajniach využíva ekologický systém chladenia a uzatvárateľné chladiace vitríny s dverami, ktoré okrem 30 % zníženia produkcie emisií udržujú kvalitu ponúkaných potravín na najvyššej úrovni. 

Využívajú výlučne ekologické chladivá šetrné k životnému prostrediu. Dvere na vitríny a ekologické chladivo spoločnosť zabezpečila aj na ďalších 20 predajniach, ktorých rekonštrukcia ešte len čaká. Do ovzdušia sa tak, vďaka ekologickej premene supermarketov BILLA, dostane menej oxidu uhličitého.

V januári 2016 spoločnosť začala s procesom zavádzania systému riadenia energie (Energy Management System) podľa normy 50001 Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu ISO. Táto norma je medzinárodne najviac uznávaným nástrojom riadenia pre zvyšovanie energetickej účinnosti v organizáciách akéhokoľvek typu a cieľom je zaviesť systém a poriadok do každodenných činností. 

Zavedenie tejto normy signalizuje, že spoločnosť berie vážne zodpovednosť voči terajšej aj budúcim generáciám. V roku 2017 bol proces zavedenia úspešne ukončený a spoločnosť BILLA získala certifikát ako jedna z prvých retailových spoločností na Slovensku. Udržiavanie tejto normy je každoročne auditované internými a externými audítormi. 

Ekologický a udržateľný prístup sa snaží spoločnosť BILLA rozvíjať vo viacerých oblastiach. „Máme veľmi smelé ale reálne plány aj v oblasti elektromobility. Sme veľmi radi, že našimi ďalšími aktivitami v oblasti eliminácie plastov a nakladania s odpadmi inšpirujeme aj našich zákazníkov a spoločne tak prispievame k starostlivosti o životné prostredie,“ uzatvára Dariusz Bator.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite