Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na týchto 5 detailov si dajte pozor pri výbere slnečných okuliarov

.sponzorované .promotion

Slnečné okuliare. Módny doplnok, ktorý nikdy nevyjde z módy. Je jednoducho neodmysliteľnou súčasťou dennodennej výbavy každého moderného človeka. Hlavne počas letných slnečných dní. Okuliare sú jednak štýlovým doplnkom, ktorý spestrí outfit a zároveň sú účinnou ochranou pred nebezpečným UV žiarením.

Na týchto 5 detailov si dajte pozor pri výbere slnečných okuliarov shutterstock

pri výbere okuliarov zákazníci často zabúdajú na niekoľko dôležitých detailov a odborníci z DUOS.sk nám prezradia, ktoré to sú.

1. Vyberte si 100% ochranu očí

Niet pochýb o tom, že okuliare patria k naozaj dôležitým módnym doplnkom. Pri správnom výbere vedia za pár sekúnd zmeniť váš štýl na nepoznanie. Toto však nie je najdôležitejšia funkcia. Na vchole pyramídy dôležitosti by mala byť práve ochrana pred nebezpečným UV žiarením. 

Slnečné okuliare sú hlavne dôležité pre ľudí, ktorí sa vystavujú intenzívnemu žiareniu napríklad počas outdoorových vodných športov, alebo sú jednoducho von počas horúcich letných dní. 

Slnko je síce dostatočné vzdialené od našej Zeme (približne 150 miliónov kilometrov), stále však produkuje silné žiarenie. To môže dokonca spôsobiť šedý zákal, makulárnu degeneráciu alebo rakovinu

2. Kvalita je dôležitejšia ako kvantita

V dnešnej fast fashion dobe preferuje množstvo zákazníkov kvantitu nad kvalitou. Radšej si kúpia 10 druhov lacnejších slnečných okuliarov, akoby si mali dopriať jedny kvalitné, ktorých šošovky poskytujú 100% ochranu pred UV žiarením. Či už si zaobstaráte jedny poriadne alebo desať nekvalitných, dostanete sa k veľmi podobnej sume. 

Odporúčame však radšej investovať do značkových okuliarov, ktoré vám vydržia aj niekoľko sezón. V DUOS sú napríklad veľmi obľúbené okuliare Dior, Ray-Ban, Gucci, Cazal, Versace, atď.

3. Každému sa hodí iný typ okuliarov

Módne trendy sa veľmi rýchlo menia a to čo bolo v móde minulý rok, už nemusí byť IN dnes. To platí aj pre slnečné okuliare. Aj keď niektorí nedajú dopustiť na módne trendy,  vždy sa zamyslite nad tým, či sa k vášmu typu tváre hodia dané okuliare. 

Na internete nájdete nespočetné množstvo článkov rozdeľujúce črty tváre do 4-6 skupín. Pre každý typ potom nájdete konkrétne odporúčania na modely pre každý typ.

Toto však nemusí byť pravidlo a najväčšou istotou je vyskúšať si model priamo na predajni. Z tohto dôvodu má DUOS.sk svoje kamenné predajne, v ktorých si zákazníci môžu ešte pred online nákupom okuliare vyskúšať.

4. Čím väčšie, tým lepšie

Aj vy ste zachytili tohtoročný trend tiny okuliarov? Je to typ štýloviek, ktoré majú menšie šošovky v rôznych tvaroch (srdiečkový, okrúhly, obdĺžnikový, hranatý, atď.).

Ak chcete vašim očiam poskytnúť naozaj dobrú ochranu, odporúčame vám normálnu alebo oversized veľkosť skiel. Tento typ šošoviek pokryje celú časť oka, čo pri tiny okuliaroch neplatí. Väčšie šošovky dokonale ochránia celú časť oka a jeho okolie. Pokožka v okolí očí je veľmi tenká a bez správnej ochrany je oveľa náchylnejšia na starnutie.  

5. Tmavšie odtiene šošoviek nechránia lepšie

Veľmi tmavé až čierne šošovky nie sú zárukou najlepšej ochrany pred UV žiarením. Na farbe naozaj nezáleží. Napríklad okuliare so zelenými, žltými alebo hnedými šošovkami, tiež nemusia blokovať viac slnečných lúčov, ale niektorí športovci si ich vyberajú kvôli lepšiemu kontrastnému videniu. 

Polarizované šošovky zas znižujú nebezpečné oslnenie, ktoré môže vzniknúť kvôli odrážajúcemu sa svetlu z určitých typov plôch ako napríklad vody, snehu, dlažby, atď. Takéto oslnenie nie je veru ani príjemné, ani bezpečné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite