Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako premeniť hlučnú a nesprávne zariadenú kanceláriu na príjemné pracovné prostredie

.sponzorované .promotion

Produktivita práce je ukazovateľom výkonnosti zamestnancov podniku a produktivity ich výrobných činností. Človek však nie je stroj a nedá sa len tak jednoducho v prípade potreby zapnúť na vyšší výkon.

Ako premeniť hlučnú a nesprávne zariadenú kanceláriu na príjemné pracovné prostredie

dosiahnuť sa to dá správnou motiváciou a optimálnymi pracovnými podmienkami. Optimálna akustika, pohodlné kancelárske stoličky a osvetlenie sú ten najdôležitejší základ. 

Vysoká úroveň hluku na pracovisku

Ruší zamestnancov a poškodzuje zdravie. Vytvoriť ale stopercentnú izolačnú a zvukotesnú bariéru medzi každým jedným zamestnancom však nie je možné, pretože pre efektívnu spoluprácu musia ľudia medzi sebou aj komunikovať.

Hladina hluku 80 dB a vyššia sa považuje pre ľudské zdravie za nebezpečnú a za znečisťovanie životného prostredia. Silné nepohodlie však môže byť spôsobené nielen hlasným hlukom, ale aj tichými prerušovanými zvukmi, hlasmi mnohých ľudí a zvukovým pozadím kancelárskeho a priemyselného vybavenia. Ignorovať tieto zvuky nie je vôbec jednoduché, časom sa periodicky zvyšuje srdcová frekvencia a krvný tlak zamestnanca, vďaka čomu produktivita práce klesá, človek je unavený a v strese.

Zabezpečiť maximálny komfort v kancelárskych priestoroch a vysoký výkon je možné len vtedy, ak je k dispozícii takzvaná  zvuková clona – izolácia rôzneho druhu, ktorá znižuje vplyv vonkajšieho hluku a zachováva dôvernosť konverzácií v otvorených priestoroch. Pre väčšinu budov je to jediný spôsob, ako zabezpečiť prijateľnú úroveň požadovanej akustiky.

Parametre ideálneho osvetlenia do kancelárie

Štandardné alebo viac univerzálne možnosti dizajnu kancelárskeho osvetlenia neexistujú. K dispozícii sú  len niektoré pomocné pokyny, ktoré vám pomôžu navrhnúť najlepšiu možnosť osvetlenia v dielni alebo  kancelárii. Najdôležitejšie je navrhnúť osvetlenie tak, aby pracovníci mohli pracovať v pohodlí, bez únavy a stresu. Dobré osvetlenie vytvára príjemnú atmosféru na pracovisku.

Kancelárske osvetlenie je možné navrhnúť dvoma spôsobmi: 

  • Priamym svetlom, ktoré svieti len na pracovisko, to znamená, že svetlo je nasmerované len na pracovnú plochu. Výhoda: dobre osvetlené pracovisko. Nevýhoda: zvyšok kancelárie je zle osvetlený, čo spôsobuje tieňový efekt. 
  • Odrazeným svetlom, keď správne rozmiestnené svetlo vstupuje na pracovisko až potom, čo sa odrazí od stien a stropu. Výhoda: príjemné pre pokrytie celej kancelárie. Nevýhoda:  nejasné vnímanie priestoru.
  • Je dobré to celé nechať naprojektovať a zariadiť pod dohľadom profesionálnej spoločnosti. S úspešným riešením a nastavením takéhoto optimálneho osvetlenia do kancelárie vám pomôže napríklad aj firma Ecologic. 

    Je to, ako sedíte v kancelárii dôležité?

    Áno, je. Jednoznačná a rýchla odpoveď! Správne držanie tela počas práce môže byť ale pre väčšinu ľudí  výzvou. Pozerať sa dlhé hodiny jedným smerom na monitor počítača sa prejaví vo forme zhoršeného zdravia, bolestí, nepohody a nastupujúceho stresu. 

    Vedeli ste, že ak sedíte pri stole a nakláňate sa iba o 30 stupňov smerom k obrazovke počítača, v istom zmysle dávate chrbtovým svalom až 4-krát väčšiu záťaž. Vyriešiť sa to dá miernou disciplínou a správnym výberom kancelárskej stoličky, o ktorú sa môžete pohodlne oprieť.

    Ako vidíte, nielen technológie a internet sú dnes pre vašu prácu nesmierne dôležité. Potrebujete aj dobré vybavenie v podobe kvalitnej kancelárskej stoličky, osvetlenia a akustiky. 

    Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
    .diskusia | Zobraziť
    .posledné
    .neprehliadnite