Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

8 krokov, ktoré vás dovedú k úspešnej kariére

.sponzorované .promotion

Úspešná kariéra nie je len výsledkom tvrdej práce, ale aj radou otázok a pochybností. Ako dosiahnuť maximálnu sebarealizáciu v profesii, ktorá by nás aj zaujímala? Kde získať inšpiráciu ísť ďalej? A ako sa motivovať k lepším výsledkom?

8 krokov, ktoré vás dovedú k úspešnej kariére

predstavíme vám 8 odporúčaní, ako si vybudovať úspešnú kariéru, nezísť z cesty a zároveň zostať v harmónii so samým sebou.

Nie vždy je to predsa len o dobrých kontaktoch a financiách. „Ľudia, ktorí uprednostňujú výsady pred princípmi, čoskoro prídu o oboje.“(Dwight D. Eisenhower)

1. Ujasnite si, čo pre vás znamená úspešná kariéra

Možno vás láka perspektíva stať sa manažérom, ktorý spravuje veľké oddelenie alebo celú spoločnosť, často iba cez nový Huawei mobil alebo počítač, trávi veľa času na stretnutiach a služobných cestách. Alebo si myslíte, že kariéra je úspešná vtedy, ak sa stále vzdelávate, učíte nové veci, spoznávate rozmanité oblasti a  získavate nové zručnosti. 

Formujete tým svoj ľudský kapitál, správne do seba investujete a jednoduchšie sa tak dostanete k cieľu. Na začiatok si preto budete musieť prejsť, vo vlastnom záujme, malou analýzou a zistiť, čo vlastne chcete.

2. Snažte sa o profesionálny rozvoj

Profesionálny rast nie je len skúsenosť, ktorú získate v praxi a na kondičných jazdách v dobrej autoškole v Bratislave, ale aj túžba zlepšiť svoje zručnosti a optimalizovať pracovné procesy. Účasť na seminároch a obchodných stretnutiach venovaných vašej oblasti činnosti, účasti na školeniach, čítaní odbornej literatúry, monitorovaní online zdrojov vám pomôže byť v popredí. V kombinácii so získanými zručnosťami to bude ten najlepší predpoklad úspechu.

Ak takéto terénne semináre trvajú príliš dlho, skúste sa zúčastniť webových školení alebo iných odborných online stretnutí. 

3. Nesmie vám chýbať túžba a nové podnety

Rutinné riešenie každodenných úloh vás na kariérnom rebríčku ďaleko neposunie. Samozrejme, že „trpezlivosť ruže prináša“, no obohatenie práce o nové veci vám dá viac než si myslíte. 

Ak vo svojej práci z času na čas urobíte viac, než sa od vás očakáva, v dobrom kolektíve a práci to určite ocenia. Okrem toho, ľudia sú vždy ochotnejší medzi seba prijať aktívnu a podnikavú osobu, pretože tá potom poháňa vpred aj ich.

4. Pripravte sa na úspech aj prehry

Nikto z nás nie je na 100 % dokonalý a len procesom vlastnej sebarealizácie sa dokáže posunúť vpred. A to aj za cenu úspechu alebo pádu! Aj slávny vynálezca žiarovky Thomas Edison vykonal asi 10 000 experimentov predtým, než bol úspešný. 

Podobne alebo rovnako, by ste k svojej kariére mali pristupovať aj vy. Ak presne viete, čo chcete, nemali by ste byť na ceste k cieľu zaskočení a zastavení malými chybami, ktoré sa dajú nakoniec opraviť alebo sa z nich poučiť. Pokračujte vpred a jedného dňa určite dosiahnete to, čo chcete.

5. Investujte do vzdelávania

Ak pre danú pracovnú pozíciu potrebujete zlepšiť svoju angličtinu, naučiť sa španielsky, spoznať nový počítačový program, alebo sa vedieť efektívne prezentovať, urobte to! Zahraničný obchod a čoraz častejšie využívaná medzinárodná preprava si to dnes vyžaduje. 

Vyhľadajte si najlepšie kurzy a nebojte sa niečo na ne minúť - vaše investície sa určite vyplatia. Čím viac toho v rukáve máte, tým hodnotnejší, jedinečný a drahší špecialista na trhu práce ste.

6. Nebojte sa zmeniť prácu

Nedovoľte, aby sa vaša práca stala rutinou bez najmenších vyhliadok do budúcnosti. Máte pocit, že ste na tomto mieste dosiahli strop a ďalej to už nejde? Potom je čas hľadať iné miesto. Trh práce ich má pre kvalifikovaných ľudí s praxou ale aj bez naozaj dosť. 

7. Dbajte na aktuálnosť svojho životopisu

Aj keď ste so svojou prácou spokojní a nebudete ju v blízkej budúcnosti meniť, nezabudnite čas od času aktualizovať svoj životopis. Istoty sú dnes veľmi dôležité a menšia aktualizácia z času na čas neuškodí. Po prvé, pre vás bude jednoduchšie zhrnúť a vyhodnotiť si tak, aké výsledky ste už dosiahli, a po druhé, keď príde čas, nebudete si musieť pamätať, čo presne musíte zmeniť a pridať k svojmu životopisu.

8. Pravidelne odpočívajte

Nie je ľahké žiť v intenzívnom pracovnom rytme, no rýchlo ste do neho vtiahnutí. A v mnohých smeroch až do takej miery, že niekedy aj zabudnete, že si musíte odpočinúť a vyhradiť čas len čisto pre seba, rodinu a svoje koníčky. Tieto veci, ako aj všetko, čo sme si teraz spomenuli, vám nakoniec pomáha dopĺňať zdroje vynaložené na prácu a inšpirovať vás k ďalším úspechom, tak si to všetko natrénujte a začnite aplikovať aj do praxe.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite