Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký otec, taký syn: Konferencia o tom, ako z chlapca vychovať ozajstného muža

.sponzorované .promotion

Čo si dnešní mladí muži myslia o tom, čo znamená byť mužom? Čo sa od nich očakáva? Koho si majú brať za vzor, keď sa stávajú z chlapcov mužmi?

Aký otec, taký syn: Konferencia o tom, ako z chlapca vychovať ozajstného muža iStock

na tieto a ďalšie otázky odpovedá konferencia AKÝ OTEC, TAKÝ SYN, ktorá sa po prvýkrát konala minulý rok v Bratislave. Tento rok nás čaká jej druhý ročník. Usporiadatelia sľubujú ešte bohatší program a jedinečnú príležitosť zažiť na jednom mieste v rovnakom čase troch skvelých prednášajúcich z Česka – vysokoškolského pedagóga a lektora Mareka Hermana, špeciálneho pedagóga Jiřího Haldu a psychológa Jana Svobodu. 

Účastníci konferencie majú predovšetkým možnosť oboznámiť sa s názormi odborníkov a dozvedieť sa, ako vychovávať synov tak, aby sa z nich stali ozajstní muži. Konferencia tak otvára tému prirodzených rozdielov chlapcov a dievčat a ich vplyvu na výchovu a vzdelávanie.

Lektorka, psychologička a koučka Silvia Langermann hneď v úvode minuloročnej konferencie konštatovala: „V súčasnosti je silný tlak na nás (mužov aj ženy), aby sme boli rovnakí, rovnakosť však nie je prirodzená. Rešpektovanie rozdielov – odlišnosť je nevyhnutná na vytvorenie harmonického celku.“

„Problémom je feminizácia školstva, nedostatok mužských vzorov a aj to, že triedne kolektívy sú tvorené zrelšími dievčatami a menej zrelými chlapcami.“

Minulý rok na konferencii taktiež odznelo: Dievčatám sa dnes hovorí, že môžu robiť čokoľvek, byť kýmkoľvek.  Na všetkých úrovniach prekonávajú chlapcov v škole. Nie je to však len výkon. Škola je nastavená na verbálnu komunikáciu a to nahráva dievčatám. Byť dievčaťom znamená byť príjemcom desaťročí konverzácie o komplexnosti ženskosti v jej mnohých formách a prejavoch.  

Chlapci však zostali akosi pozadu. Škola je voči deťom nepriateľská, ale voči chlapcom zvlášť. „Problémom je feminizácia školstva, nedostatok mužských vzorov a aj to, že triedne kolektívy sú tvorené zrelšími dievčatami a menej zrelými chlapcami“ uviedol Vladimír Burian z Exam testing. Ďalší prednášajúci na prvom ročníku konferencie, Andrej Burianek, poznamenal: „Máme tu dievčenské školy, do ktorých prijímame aj chlapcov. “

ASROW, o.z., Foto: Marian Dekan Photography

chlapci dozrievajú v mužov mimo zrakov žien

„Aj na základe týchto skúseností sa počas druhého ročníka konferencie budeme viac venovať prechodovým rituálom u mužov, ktoré sa postupným spoločenským vývojom vytratili z ich života. Zatiaľ čo u žien sa tieto rituály udejú prirodzenou cestou prvou menštruáciou a neskôr pôrodom, u mužov dnes prakticky neexistujú. Pritom ich význam a dôležitosť je rovnaká ako u žien,“ vysvetľuje Katarína Rácz z o. z. ASROW, ktorá je hlavnou organizátorkou konferencie. 

Prechodové rituály pomáhajú prejsť z detského sveta do sveta dospelosti. Jednotlivec pri nich získava kompetencie ako zodpovednosť za seba a za druhých, schopnosť prekonávať prekážky, nevzdať sa, keď prídu ťažkosti, vedieť prekonať aj fyzickú bolesť a ďalšie. Prechodový rituál je zážitok, pri ktorom si jednotlivec siahne na hranicu svojich fyzických a psychických schopností.

otec má stavať prekážky, aby mal syn šancu rásť

Počas prvého ročníka konferencie niekoľkokrát odzenela aj informácia, že súčasným deťom chýbajú hranice a rešpekt  a tým činom sú vystavené záťaži zo slobody. „Chceme, aby sa našim deťom žilo lepšie ako nám. Minimalizujeme im nepohodlie, námahu a riziko a to vedie k nude z bezpečia. Takíto ľudia sú náchylnejší vyhľadávať adrenalínové športy, perverzné sexuálne zážitky, majú sklon k sebapoškodzovaniu. Sú to náhrady, ktoré im dávajú pocit, že žijú,“ vyjadrila sa vo svojej prednáške sociálna pedagogička Milena Mikulková.

O neschopnosti prijať dôležité životné záväzky a o oneskorenom dospievaní (syndróm Petra Pana) hovoril na konferencii Andrej Burianek z občianskeho združenia pre rozvoj rodiny: „Dnešní mladí muži nechcú prijať zodpovednosť, hľadajú únik a zábavu. Príčinami sú výrazná neprítomnosť otca a absencia pozitívnych mužských vzorov.“

Pochopenie týchto spoločenských javov prináša aj odpovede na to, prečo je dôležité venovať sa téme výchovy a vzdelávania chlapcov. To, že je téma pre mužov príťažlivá, ukázala minuloročná účasť – prvého ročníka konferencie sa zúčastnilo viac ako 240 ľudí, z ktorých až 70% tvorili muži.

čo prináša druhý ročník konferencie

Keďže sa za posledné obdobie neobjavil žiaden primeraný pohyb, ktorý by chlapcom pomohol naplno vyjadriť svoje pohlavie, otvára tieto témy práve konferencia AKÝ OTEC, TAKÝ SYN. Lektori z radov renomovaných psychológov, pedagógov a ďalších odborníkov sa budú aj naďalej venovať témam dôležitosti mužských vzorov pre zdravý vývoj chlapcov a dievčat, otcovstva a úlohe otca vo výchove detí. Organizátori sa spoločne s odborníkmi rozhodli preskúmať otázky, ktoré odzneli minulý rok, otvoriť nové problémy a priniesť na ne odpovede prostredníctvom nových tém. 

Čo teda čaká hostí konferencie tento rok? Každý osobitne vystúpia spomínaní traja významní českí pedagógia, psychológovia a lektori Marek Herman, Jan Svoboda a Jiří Halda. V rámci konferencie AKÝ OTEC, TAKÝ SYN však budú viesť aj spoločnú diskusiu s názvom „Traja bratia v triku v Bratislave“.

iStock

Ďalšími hosťami konferencie bude prieskumníčka Eva Taračová, ktorá bude prezentovať pohľad na typológiu súčasných slovenských rodín a postavenie otcov v nich na základe prieskumu o rodine KidsPower, ktorý sa v roku 2018 realizoval na Slovensku po prvýkrát. 

O tom, k akým hodnotám je dobré viesť a vychovávať deti v súčasnosti, bude hovoriť sociálna pedagogička Katarína Winterová. Zakladateľ magazínu Mužom.sk Peter Podlesný  zase ponúkne zamyslenie, aký má byť mužský vzor a čo má otec odovzdať svojmu synovi.

Téme prechodových rituálov v duchu afrického príslovia „Pokiaľ sa z chlapca nezrodí muž, dedina ľahne popolom“, sa bude venovať teológ a rodinný terapeut Peter Glogár. 

A na záver lektor a poradca v oblasti timemanažmentu David Kálmán prinesie účastníkom praktické typy, ako si nájsť čas na rodinu.

2. ročník konferencie  AKÝ OTEC, TAKÝ SYN sa uskutoční 15. júna 2019 v hoteli Double Tree by Hilton v Bratislave. Viac informácií získate a vstupenky kúpite na  www.konferenciaotecasyn.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite