Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dôležité informácie pre tých, ktorí sa chystajú podnikať

.sponzorované .promotion

Na začiatku podnikania si potrebujete vybrať okrem predmetu podnikania aj vhodnú právnu formu. Na výber máte z dvoch skupín možností. Môžete sa rozhodnúť podnikať ako fyzická alebo právnická osoba. Zdanlivo jednoduché veci, ktoré sa ale časom môžu premeniť na obrovský problém.

Dôležité informácie pre tých, ktorí sa chystajú podnikať

my vám s jeho riešením ale pomôžeme. 

Zakladanie spoločnosti

Ak sa rozhodnete podnikať ako fyzická osoba, budete si môcť vybrať z troch možností:

    • živnosť,

    • iná samostatne zárobkovo činná osoba,

    • samostatne hospodáriaci roľník.

Pre zakladanie spoločnosti ako právnickej osoby máte na výber tieto formy:

    • verejná obchodná spoločnosť,

    • spoločnosť s ručeným obmedzením,

    • jednoduchá spoločnosť na akcie,

    • akciová spoločnosť,

    • komanditná spoločnosť.

Ako si vybrať?

Pre neznalého zákona, výhod a nevýhod jednotlivých foriem podnikania je výber ťažký. Pre jednoduchšie zakladanie spoločnosti je preto najlepšie obrátiť sa na profesionálnu firmu, ktorá vám vo všetkom poradí. Na základe vstupnej konzultácie pre vás vyberie vhodnú právnu formu. 

Pomôže vám aj v ďalších krokoch zakladania spoločnosti. Pripraví potrebné dokumenty, vybaví náležitosti na úradoch, získanie živnostenského oprávnenia, registráciu na daňovom úrade a podobne.

Vďaka využitiu externých služieb ušetríte čas aj peňažné prostriedky. K dispozícii je tiež možnosť odkúpenia už registrovanej spoločnosti. Budete tak môcť začať podnikať takmer okamžite.

Živnosť alebo s.r.o.

Na Slovensku sú najčastejšími právnymi formami živnosť a s.r.o. Ak sa rozhodujete práve medzi nimi, pomôže vám malé porovnanie ich výhod.

Výhodou živnosti je najmä kratší čas na začiatok podnikania. Proces založenia je totiž oveľa jednoduchší. Druhou veľkou výhodou je možnosť výberu spôsobu účtovníctva. Kým s.r.o. je povinná viesť podvojné účtovníctvo, živnostník si môže vybrať vedenie daňovej evidencie, jednoduchého či podvojného účtovníctva.

Pri rozhodovaní sa medzi zvolenou živosťou alebo s.r.o. je dôležitá tiež možnosť uplatnenia si paušálnych výdavkov. Tieto si môže uplatniť len živnostník a to až vo výške 60 % z celkových príjmov podnikania. 

S.r.o. je povinná uplatňovať len reálne výdavky. Živnostník má tiež prístup k ziskom počas celého roka, kým spoločníkom v s.r.o. je podiel na zisku vyplácaný až na konci účtovného obdobia.

S.r.o. má naproti tomu veľkú výhodu v tom, že za záväzky spoločnosti ručí len majetkom spoločnosti. Jednotliví spoločníci ručia len do výšky nesplateného vkladu základného imania, kým živnostník ručí celým majetkom.

Všetko zvažujte s ohľadom na vlastné možnosti a to, čím v tomto smere disponujete. Správna voľba je predsa ten najlepší základ, od ktorého sa bude odvíjať aj všetko ostatné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite