Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského

.sponzorované .promotion

Hudobné centrum v spolupráci s mestom Trnava, Trnavským samosprávnym krajom, Divadlom Jána Palárika a ZUŠ Mikuláša Schneidera-Trnavského organizuje 23. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského.

Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského

súťaž, ktorej poslaním je vyhľadávanie mladých talentovaných interpretov koncertného vokálneho umenia sa uskutoční 19. – 25. mája 2019 v Trnave v Divadle Jána Palárika. 

Hlavným cieľom súťaže je podpora mladých spevákov, podnecovanie ich umeleckého rastu, propagácia vokálnej tvorby s akcentom na dielo Mikuláša Schneidera-Trnavského a výber účastníkov na ďalšie medzinárodné spevácke súťaže. 

Najvýznamnejšia slovenská spevácka súťaž nesie názov po Mikulášovi Schneiderovi-Trnavskom, ktorého meno rezonuje v odbornej i laickej verejnosti predovšetkým v polohe tvorcu umelej a duchovnej piesne, upravovateľa ľudovej piesne a autora sakrálnych vokálno-inštrumentálnych kompozícií. Schneider-Trnavský bol však i významným spolutvorcom hudobno-vzdelávacích inštitúcií profesionálnej hudobnej kultúry. Tento rok si pripomíname 100 rokov od založenia Hudobnej školy pre Slovensko, predchodcu Konzervatória, ktorej prvým riaditeľom a zakladateľom bol Miloš Ruppeldt. 

Súťaž prebieha v dvoch kategóriách, ktoré sú stanovené na základe náročnosti predvedeného repertoáru. Predsedníčkou medzinárodnej poroty je popredná interpretka a pedagogička vokálneho umenia Eva Blahová. Ďalšími členmi poroty sú: Michael Barobeck (Rakúsko), Tori Carlsen (Nórsko), Peter Dvorský (Slovensko), Mariano Horák (Švajčiarsko), Dana Luknišová (Taliansko), Alain Nonat (Kanada), Tadeusz Pszonka (Poľsko), Tatiana Smelkova (Rusko). 

Okrem súťažných výkonov si môžu návštevníci podujatia vypočuť aj špeciálny otvárací koncert súťaže, ktorý sa uskutoční 19.5.2019 o 20.00 h vo Františkánskom kostole sv. Jakuba v Trnave. Na koncerte vystúpi Trnavský komorný orchester a Spevácky zbor Voci allegre pod vedením dirigenta Branislava Kostku. Sólových partov sa zhostí Jana Pastorková (soprán), Laura Uhorskaiová (alt), Jozef Graf (tenor) a Rastislav Kocán (bas). Dramaturgia koncertu je vystavaná z vybraných diel M. Schneidera-Trnavského - Ofertórium Perfice gressus op. 21, Ave Maria a Missa Rosa mystica. 

Šesť súťažných dní, počas ktorých sa porote predstavia desiatky uchádzačov z celého sveta, bude ukončených slávnostným odovzdávaním cien a koncertom víťazov v sobotu 25. mája 2019 o 18.00 h v Koncertnej sieni Marianum (Arcibiskupský úrad). Okrem hlavných cien udeľovaných  v dvoch kategóriách si zúčastnení odnesú aj ďalšie mimoriadne ceny udeľované Hudobným centrom, mestom, samosprávnym krajom a ďalšími usporiadateľmi. 

Vstup na súťaž, otvárací i záverečný koncert je voľný. 

Trnava, Divadlo Jána Palárika, Trojičné námestie

  • Nedeľa, 19. máj 2019

14.00 – 17.30 registrácia súťažiacich I. kategórie 

18.00 losovanie poradia súťažiacich 1. kolo, I. kategória

20.00 Františkánsky kostol - slávnostné otvorenie súťaže a koncert

  • Pondelok, 20. máj 2019

10.00 súťaž 1. kolo I. kategória

10.00 – 17.30 registrácia súťažiacich II. kategórie

18.00 losovanie poradia súťažiacich 1. kolo, II. kategória

  • Utorok, 21. máj 2019

10.00 súťaž 1. kolo, II. kategória

  • Streda, 22. máj 2019

10.00 súťaž 2. kolo I. kategória

  • Štvrtok, 23. máj 2019

10.00 súťaž 2. kolo II. kategória

  • Piatok, 24. máj 2019

10.00 súťaž 3. kolo I. a II. kategória

  • Sobota, 25. máj 2019

18.00 Arcibiskupský úrad, Koncertná sieň Marianum - slávnostné odovzdávanie cien a koncert víťazov

22. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského (2017).22. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského (2017).

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite