Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako zažiť na vlastnej koži putovanie sv. Cyrila a Metoda?

.sponzorované .promotion

Objavte odkaz solúnskych vierozvestcov! Vydajte sa na cestu po ich stopách vďaka jedinečnému projektu Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda.

Ako zažiť na vlastnej koži putovanie sv. Cyrila a Metoda?

misia sv. Cyrila a Metoda bola dôležitým míľnikom v dejinách Veľkomoravskej ríše a teda aj Slovenska a susedných krajín. Solúnski  bratia priniesli významný odkaz, ktorý je dôležité zachovať a šíriť ďalej. O to sa snaží aj projekt s názvom Partnerstvá a aktívne inštitucionálne siete Cyrilometodskej cesty  v moravsko-slovenskom prihraničí.

Trnavský samosprávny kraj

Víziou tohto projektu je budovanie Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda (EKCSCaM). Už tento rok očakávame, že sa Cesta zaradí medzi Európske certifikované kultúrne cesty, čo zvýši záujem o ňu a aj jej navštevovanosť.  Vďaka nej môžeme zviditeľniť Slovensko, prezentovať výnimočné turistické destinácie a napomôcť tak k zachovaniu jedinečného dedičstva, ktorého súčasťou je autentický príbeh cyrilo-metodskej misie. Projekt predstavuje i značnú osvetu a zážitkové vzdelávanie pre všetky vekové kategórie.

Vydať sa po stopách sv. Cyrila a Metoda a zažiť na vlastnej koži putovanie solúnskych bratov  môže každý. Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda sa v rámci Bratislavského kraja začína na pútavom a zároveň kľúčovom mieste trasy – hrade Devín. Pokračuje cez Marianku a Svätý Jur, kde môžu návštevníci odkryť tajomstvá starodávneho veľkomoravského hradiska Neštich a hradu Biely Kameň, ďalej cez Pezinok, Modru, Hrad Červený Kameň či ďalšie miesta. Všade tam nájdu množstvo zaujímavostí, ktoré im pomôžu spoznať  dôležitú časť našej minulosti a lepšie ju pochopiť. Do projektu sú v rámci Slovenska zapojené aj kraje Nitriansky a Trnavský, ktoré v rámci nášho spoločného kultúrneho bohatstva ponúkajú jedinečné zážitky.

Región Nitra

Jednotlivé trasy  Cyrilometodskej cesty sú navrhnuté tak, aby prepájali pútnické miesta s významnými sakrálnymi pamiatkami a miestami s veľkým kultúrnym významom a tak boli relevantným zdrojom informácií o kultúrnom dedičstve raného stredoveku v celom kontexte. Okrem archeologických nálezísk a archeoparkov pomôže návštevníkom v bádaní aj nehmotné kultúrne dedičstvo. Sú to myšlienky, umenie, symbolické a kognitívne systémy,  ako sú jazyk, písmo a reč.

Návštevníkom bude na trase k dispozícii viacero orientačných pomôcok. Okrem značiek na smerovníkoch osadených na trasách a exteriérového interaktívneho infopanela  pod Devínskym hradom, budú môcť využiť trhaciu mapu celého územia. Ďalšou atraktívnou pomôckou bude skladacia mapa, ktorú ocenia tiež pedagógovia a žiaci, lebo bola navrhnutá tak, aby im zjednodušila výuku. Vďaka nej je možné ľahko realizovať  napríklad poznávacie výlety žiakov, ale aj stakeholderov (partnerov) v jednotlivých krajoch.

Shocart spol. s r.o.

Prostredníctvom novej webovej aplikácie s názvom Storymapa si zasa budú záujemcovia môcť naplánovať trasu vopred. Tento moderný, interaktívny online pomocník zabezpečí, aby na trase neprehliadli  nič dôležité.

V rámci projektu sa samozrejme myslelo aj na najmenších. Knižná publikácia, ktorá prerozpráva príbehy a legendy o  dvoch vierozvestcoch, dokáže naviesť na autentickú cestu významných slovanských predkov aj naše budúce generácie.

Bližšie informácie nájdete na oficiálnej webovej stránke. Návštevník tu získa údaje o trasách, produktoch, publikáciách, možnostiach vzdelávania či pripravovaných akciách.

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program podpora regionálneho rozvoja.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite