Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

5 tipov, ako si cestu lietadlom naozaj užiť

.sponzorované .promotion

Cestovanie lietadlom už dávno nie je len výsadou tých bohatších alebo pracovných cestujúcich. Letenka je často výhodnejšia ako cesta autom.

5 tipov, ako si cestu lietadlom naozaj užiť

časovo i finančne. Na let je však potrebné dobre sa pripraviť. Ako?

príručná batožina

Či už letíte do Chorvátska, Španielska, Dubaja alebo napríklad na Filipíny, na palubu si so sebou smiete vziať len malú batožinu. Ženy to niekedy riešia kabelkou, muži malou taškou. Každé aerolinky majú požiadavky na túto batožinu iné. Kritériá upravujú maximálnu hmotnosť i rozmery. Niekedy so sebou môžete mať navyše aj tašku s laptopom.

čo (ne) patrí do príručnej batožiny?

Určite nesmie obsahovať zbrane, ostré predmety ani horľaviny. Na palubu nesmie ani lak na vlasy. Obmedzenie platí aj pre tekutiny. Nesmiete prepravovať tekutiny v množstve väčšom ako 100 ml na obal, a celkom 1 l. Všetky tekutiny musia byť uzavreté v jednom spoločnom nepriedušnom obalu, ktorý je k dostaniu na väčšine letiskách na zadarmo.

Zoznam zakázaných predmetov nájdete na stránkach vašej leteckej spoločnosti, alebo na stránkach letiska, z ktorého odlietate.

čo sa na palube hodí?

  • deka
  • cestovný vankúšik
  • mp3 prehrávač
  • teplé ponožky
  • tyčinka na pery
  • cestovné dokumenty
  • hygienické potreby
  • nevyhnutné lieky
  • náhradné oblečenie
  • kniha

odbavená batožina

Limity nie sú stanovené len pre príručnú batožinu. Niekedy je v cene letenky len príručná batožinu, inokedy aj bežná batožina. Aj pre ňu je potom daný váhový limit, ktorý neradno prekročiť. Inak si pekne priplatíte.

premýšľajte o sedadle

Ak si letenku rezervujete včas, popremýšľajte o voľbe sedadla. Cestujete s deťmi? Potrebujete si občas pretiahnuť nohy? Alebo si chcete užiť pokojný rokov, nikam moc nechodiť? To všetko vezmite do úvahy pri výbere sedadla. Ak je ešte možnosť voľby, využite ju.

pozor na trombózu

Dlhé, niekoľkohodinové lety v sebe ukrývajú nebezpečenstvo menom trombóza. Nedostatok pohybu, stiesnený priestor, dlhý let - to je živná pôda pre jej vznik. Krvný obeh sa totiž zníži a následne môže dôjsť k vzniku krvnej zrazeniny, ktorá upchá cievy. A nešťastie je na svete. 

Ak teda plánujete dlhý let, vybavte sa na cestu kompresnými pančuchami a snažte sa pravidelne prechádzať po palube.

ako stráviť čas na palube?

Zdriemnite si, prečítajte si knihu, oddýchnite si. Naštudujte si niečo o cieľovej destinácii vašej cesty. Naučte sa pár tunajších slov. Pripravte sa na možnú zmenu časového pásma. A nech už je vaším cieľom Tenerife, Bulharsko, Rhodos alebo napríklad Bali, tešte sa a dovolenku si užite.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite