Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mzdy zamestnancov ZSSK v roku 2018 narástli o 7,56 %, od roku 2014 sú vyššie až o 22,44 %

.sponzorované .promotion

Priemerná mzda v ZSSK bola vlani 1 117,64 €, rušňovodiči zarábali 1 350 €.

Mzdy zamestnancov ZSSK v roku 2018 narástli o 7,56 %, od roku 2014 sú vyššie až o 22,44 %

priemerná mzda zamestnancov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) minulý rok narástla 

o 7,65 %. Kým v roku 2017 zarábali v priemere 1 038,22 €, v roku 2018 to bolo už 1 117,64 €. 

K medziročnému nárastu prispeli najmä osobitné prémie, ktoré pomohli zvýšiť produktivitu práce aj tým, že sa znížila neprítomnosť na pracovisku. Ďalším faktorom, vďaka ktorému rástli mzdy, bolo zvýšenie príplatkov. V dôsledku uvedených skutočností uplynulý rok rástli mzdy najrýchlejšie 

v prevádzkových profesiách rušňovodič, vlakvedúci, vozmajster a na údržbe v robotníckych profesiách elektromechanik, zámočník a mechanik elektronických zariadení. Priemerná mzda rušňovodičov dosiahla vlani 1 350 €.

„Pokračujúci niekoľkoročný rast reálnych miezd zamestnancov je jedným z výsledkov našej transformácie ZSSK, ktorá sa prejavuje vo zvýšenej efektivite prác, keď s rovnakým počtom ľudí dokážeme prevádzkovať viac vlakov a voziť viac ľudí, ale aj vo vyšších platoch,“ vysvetľuje Patrik Horný, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku ekonomiky a informačného manažmentu ZSSK.

Vývoj priemernej mzdy zamestnancov ZSSK od roku 2012 približuje nasledujúci graf: 

Okrem konkurencieschopného platu poskytuje ZSSK svojim pracovníkom aj nefinančné benefity. K tým najmotivujúcejším patria režijné výhody, ktoré prinášajú zvýhodnené cestovanie vlakmi v rámci Slovenska i Českej republiky, a to nielen pre zamestnancov, ale aj pre ich rodinných príslušníkov. V roku 2018 ZSSK vydala 828 nových železničných preukazov. Dohromady si v roku 2018 uplatňovalo režijné výhody 5 602 zamestnancov ZSSK a 9 099 ich rodinných príslušníkov.

Národný dopravca ďalej poskytuje vybraným profesiám rekondičné pobyty v trvaní až dva týždne (teda nad rámec zákona). Nemenej zaujímavý je skrátený pracovný režim. Až  1 864 zamestnancov má 37,5-hodinový pracovný týždeň so započítaním prestávky na obed (teda 35 hodín) a 2 832 zamestnancov má 36-hodinový pracovný týždeň so započítaním prestávky (teda 33,5 hodín týždenne). Zamestnávateľ zároveň umožňuje všetkým zamestnancom využiť ošetrenie u lekára či sprevádzanie rodinného príslušníka k lekárovi, ako aj ďalšie voľno navyše v iných situáciách v celkovom počte až 16 dní ročne navyše oproti Zákonníku práce. Motivujúci je tiež príspevok zamestnávateľa na DDS, príspevky na regeneráciu pracovnej sily, dar pri pracovnom výročí či výpomoc zamestnávateľa v prípade práceneschopnosti.   

Momentálne ZSSK poskytuje prácu spolu 5 877 zamestnancom, čo ju radí k najväčším zamestnávateľom na Slovensku. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite