Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Klein, Ewa Justka, Nina Pixel: večer súčasnej elektroniky v A4

.redakcia .promotion

Bratislavský A4 – priestor súčasnej kultúry prináša 1. februára ďalší večer plný inšpiratívnej elektronickej hudby so súčasným zvukom.

Klein, Ewa Justka, Nina Pixel: večer súčasnej elektroniky v A4

tri výrazné predstaviteľky experimentálnej hudobnej scény z rôznych krajín predvedú imaginatívne zvukové koláže a organicky pulzujúce rytmy. Súčasťou večera bude aj premiéra nového projektu v Berlíne žijúcej Slovenky Niny Pixel.

Klein rozhodne patrí k najzaujímavejším postavám súčasnej britskej experimentálnej scény. Táto osobitá producentka a speváčka s nigérijskými koreňmi vydala v roku 2017 svoje kritikmi uznávané EP Tommy pod hlavičkou vizonárskeho vydavateľstva Hyperdub Records, ktorému šéfuje Steve Goodman, známy tiež ako producent Kode9. V tom istom roku sa s touto nahrávkou umiestnila na treťom mieste v rámci rebríčka najlepších albumov roka, ktorý pravidelne zostavuje magazín Wire. Pre jej tvorbu sú príznačné “zrnité popové koláže” s prvkami výrazne manipulovaných samplov, zvukových slučiek a vokálov. Je to originálna a surreálna zmes R&B, hip-hopu, klavírnej hudby a experimentálnej elektroniky. Svoju imaginatívnu, aj sociálne-kritickú víziu hudby, ktorou si dokázala podmaniť i Bjork či Arcu, prinesie z undergroundu Južného Londýna po prvýkrát aj na Slovensko.

Poľská “acid-technoisová” umelkyňa Ewa Justka sa v Londýne zaradila k výrazným predstaviteľom experimentálnej a DIY (do-it-yourself) scény. Ewa vyvíja vlastné syntetizátory, hackuje rôzne hardwareové zariadenia, skúma skrytú materialitu organických systémov a naživo odhaľuje extrémy svetelnej a zvukovej šou. Jej laboratórium je plné blikajúcich žiaroviek a podivných elektických obvodov, pomocou ktorých vytvára rytmické vzorce. Výsledkom je intenzívny audiovizuálny zážitok, ktorému nechýba energia, nekompromisný beat ani industriálna drsnosť a ktorý si zatiaľ pochvaľovali diváci na UH Feste v Buda, poľskom Unsounde, kanadskom MUTEKu či v priestoroch londýnskeho Café OTO.

Súčasťou večera bude i premiéra špeciálnej verzie zvukovej básne Bias Loop, ktorá sa mala pôvodne udiať už na jeseň na festivale NEXT. Slovenská hudobníčka a DJ-ka Nina Pixel, ktorá je už dlhší čas usídlená v Berlíne, stojí za tajomne znejúcim projektom BLACK ACID. Prostredníctvom neho rozpráva príbehy siahajúce za hranice rituálnych rytmov zaslučkovaných v nekonečných zvukových krajinách a špinavého temného techna. Cieľom je proukázať organickú krásu nedokonalého života. Nové dielo vytvorila umelkyňa na základe spoločnej objednávky A4 – priestoru súčasnej kultúry a amsterdamského festivalu Sonic Acts (kde sa predstaví koncom februára) v rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe, spolufinancovaného EU programom Kreatívna Európa a Fondom na podporu umenia.

Vstupenky si môžete zakúpiť TU.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite