Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aké sú najčastejšie príčiny vypadávania vlasov?

.sponzorované .promotion

Nadmerné vypadávanie vlasov je dnes veľmi bežný problém. V určitom období života sa s ním stretne väčšina z nás.

Aké sú najčastejšie príčiny vypadávania vlasov? SITA

napríklad taká androgénna alopécia (bežná plešatosť) sa vyskytuje rovnako u mužov aj u žien. Tento typ plešatosti je zapríčinený účinkom metabolitov testosterónu na geneticky náchylnejšie vlasové korienky.

Avšak príčin pre nadmernú stratu vlasov je môže byť omnoho viac.

príčiny vypadávania vlasov

V niektorých prípadoch ani lekári nevedia určiť, čo stojí za vypadávaním vlasov. 

No sú známe faktory, ktoré môžu výrazne ovplyvniť mieru vypadávania.

Medzi ne patria:

choroby 

Alopéciu môžu spôsobiť najmä niektoré autoimunitné ochorenia (napr. pri type alopécie zvanom “alopecia areata” z neznámych dôvodov vlastný imunitný systém napáda vlasové folikuly). Za vypadávanie však môžu byť zodpovedné aj iné choroby. Medzi ne patria napríklad choroby ako histamínová intolerancia, ochorenia štítnej žľazy, cukrovka, anémia, poruchy príjmu potravy a iné. Vo väčšine prípadov stačí liečiť základné ochorenie a stav vlasov sa po čase upraví.

genetika

Zdedené gény môžu ovplyvniť našu predispozíciu k mužskej alebo ženskej plešatosti. Pritom nezáleží od toho, či sme tieto gény zdedili od otca alebo matky. Ak sú vaši rodičia náchylnejší k plešatosti, pravdepodobne budete aj vy.

stres 

Nie je žiaden mýtus to, že nadmerný stres môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Ako k tomu dochádza? Stres niekedy zvýši hladiny androgénov (mužské hormóny), čo môže následne spôsobiť vypadávanie vlasov. Stres navyše výrazne oslabuje imunitný systém. Aj preto je v stresujúcich obdobiach života dobré vedieť, ako posilniť svoju imunitu. Medzi najbežnejšie rady patrí napríklad užívanie vitamínu C, probiotík, dostatočný spánok, alebo aj menej bežné otužovanie.

hormóny

Nadbytok hormónov androgénov môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Dysbalancia androgénov môže byť spôsobená endokrinnou poruchou (napríklad syndrómom polycystických vaječníkov). Miera v akej hormóny vplývajú na početnosť vlasov je často viazaná na gény. Tzn. ak máte genetickou predispozíciou danú vyššiu citlivosť vlasových folikulov, hormonálna nerovnováha môže ovplyvniť vaše vlasy viac, než u niekoho, kto nemá podobnú predispozíciu.

kozmetika

Niektorých možno prekvapí, že riedke vlasy si môžeme zapríčiniť aj sami. Napríklad pri prehnanej aplikácii rôznych kozmetických prípravkov, ako napr. nadmerné používanie šampónu, trvalá, zosvetľovanie či farbenie vlasov… Všetky tieto procedúry môžu prispieť k celkovej redukcii vlasov tým, že vlasy sú kvôli nim slabšie a krehkejšie. 

liečba

Sú viaceré lieky a výživové doplnky, ktoré môžu spomaliť vypadávanie vlasov a podporiť zdravie vlasov.

Aké živiny sú dôležité pre zamedzenie vypadávania?

Sú to najmä tieto:

  • zinok
  • vitamíny skupiny B (najmä biotín a kyselina listová)
  • železo
  • vápnik 
  • esenciálne aminokyseliny

Dbajte na to, aby ste mali dostatočný prísun vitamínov a minerálov (či už v strave alebo v multivitamínových prípravkoch).

prevencia vypadávania

Aj keď nemôžeme úplne zvrátiť to, čo nám nadelila matka príroda, môžeme aspoň ochrániť vlasy pred poškodením. Aj poškodenie vlasov totiž môže viesť k ich rednutiu.

Aby ste zabránili poškodeniu vlasov, môžete sa držať týchto rád:

  • Stavte na prirodzenosť. Nechajte vaše vlasy vyniknúť vo svojej prirodzenej farbe a textúre. Také aké sú vo svojej prirodzenosti sú len jedny, a preto sú jedinečné. Ak prirodzenosť nie je pre vás tou správnou cestou, dajte vašim vlasom aspoň čas na zotavenie sa medzi jednotlivými stylingovými úpravami.
  • Dôkladne si vyberajte vašu kozmetiku. Vyberte si šampón, ktorý je určený pre váš typ vlasov. Pri všetkých druhoch vlasovej kozmetiky vsaďte skôr na prírodné ingrediencie.
  • Zvoľte vhodnú kefu na vlasy. Správne česanie je veľmi dôležité, a preto mu venujte dostatok času. Vyhýbajte sa česaniu vlasov bezprostredne po ich umytí. Vtedy, keď sú mokré, sú totiž mimoriadne krehké. Ak ale nemáte inú možnosť, najlepšie je použiť hrebeň určený na česanie mokrých vlasov.
  • Dôležité je aj stravovanie. Jedzte viac bielkovín. Vlasy sú tvorené bielkovinami, a preto je dobré zabezpečiť adekvátny denný príjem potravín bohatých na bielkoviny. Taktiež konzumujte komplexné sacharidy. Sacharidy našim vlasom dodávajú energiu, ktorú potrebujú k svojmu rastu. Ale pozor! Nie je sacharid ako sacharid. Konzumujte hlavne tie zdravé, ktoré sa nachádzajú napríklad v zelenine, ovocí, ryži alebo celozrnnom chlebe. 

mýty o plešatosti 

S niektorými mýtmi o plešatosti sme sa už určite vo svojom živote stretli.

Poďme si ich spolu vyvrátiť:

  • Muži dedia plešatosť cez mužských príbuzných... Ako sme už spomínali, gény od matky aj od otca určujú plešatosť v rovnakej miere. Čiže ak chcete predpovedať, aké husté budú vaše vlasy v budúcnosti, musíte zobrať v úvahu oboch rodičov. 
  • Ani slabá cirkulácia krvi na hlave nespôsobuje vypadávanie vlasov. Možno ste sa stretli aj s podobným tvrdením, že klobúky a iné pokrývky hlavy obmedzujú krvný obeh na pokožke hlavy. Obe tvrdenia sú mylné.
  • To, že dlhšie vlasy veľmi namáhajú vlasové korienky tiež nie je pravda. 
  • Šampóny samy o sebe podľa dostupných zdrojov nespôsobujú plešatosť. Problémom pri stylingových úpravách vlasov sú väčšinou silné chemické zložky, ktoré môžu spôsobiť ich zvýšenú krehkosť až lámavosť.

typy alopécie

Existuje viacero spôsobov, ako určiť typ alopécie. Odborník ich vie spoľahlivo odlíšiť.

Niektoré typy zapríčiňujú vypadávanie len na malých plochách, zatiaľ čo iné postihujú veľké oblasti pokožky hlavy. 

Bežné typy alopécie zodpovedné za stratu vlasov sú:

  • alopecia areata 
  • trakčná alopécia 
  • trichotillomania 

alopecia Areata

Alopecia areata je stav, keď imunitný systém omylom napadne vlastné vlasové folikuly. To spôsobí vypadávanie vlasov na pokožke hlavy, tvári a ďalších oblastiach tela. Alopecia areata sa môže vyskytnúť u viacerých členov rodiny, čo naznačuje, že genetika tu zohráva významnú úlohu. Postihuje mužov i ženy a často sa objaví už v detstve.

trichotillomania

Trichotillománia je psychická porucha spojená s impulzívnym trhaním vlasov. Postihnutí jedinci majú nutkanie ťahať si svoje vlasy, obočie alebo riasy. Vedie to k vzniku viacerých ložísk na tele, ktoré sú bez chĺpkov.

trakčná alopécia

Trakčná alopécia je výsledkom poškodenia vlasových folikulov v dôsledku konštantného napätia alebo dlhodobého ťahania. Príčinou môže byť napríklad nosenie copov, kedy sú vlasy pevne zviazané v gumičke, zapletaných vrkočov a pod. Zvyčajne sa dá pozorovať pozdĺž línie vlasov v oblasti spánkov. 

záver

Vypadávania vlasov je závislé od základnej príčiny jeho vzniku. Niektoré typy nadmerného padania vlasov majú vysokú pravdepodobnosť spontánneho vyriešenia. Ale svoju prognózu môžete zlepšiť aj niektorými preventívnymi opatreniami. 

Sústreďte sa na správnu výživu. Dôležité sú najmä adekvátna hladina bielkovín, komplexných sacharidov a niektorých vitamínov a minerálov. Rovnako netreba zanedbávať liečbu základných zdravotných problémov, akými sú ochorenia štítnej žľazy, anémia, hormonálna nerovnováha a iné. Môžete sa tak vyhnúť strate vlasov ako následku ochorenia. 

Zdroje:

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite