Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podcasty .týždňa nájdete v zozname slovenských a českých podcastov

.petra Schultze .promotion

Najväčší katalóg slovenských a českých podcastov je dostupný všetkým fanúšikom online vysielania. Záujem o unikátny audio obsah začína výrazne rásť už aj na Slovensku.

Podcasty .týždňa nájdete v zozname slovenských a českých podcastov Audiolibrix

svetom hýbe v posledných rokoch trend audio podcastov. V USA mesačne využíva tento formát spolu viac ako 25 % ľudí. Každý týždeň tak počúva podcasty až 48 miliónov Američanov, ktorí si môžu vybrať už z viac ako 18,5 miliónov epizód rôznych žánrov.

Trh s podcastmi stabilne rastie každým rokom a ako to už býva pri trendoch zvykom, postupne si získavajú popularitu aj v našich končinách. Práve podcasty .týždňa patria k tým najsťahovanejším na Slovensku. Podcast .pod lampou je v audio podobe stiahnutá priemerne 80 000 razy mesačne. Druhý podcast .týždňa, ktorý zahŕňa ostatné relácie, napr. .zákulisné reči, .glóbus, .fenomény doby alebo .homo parens, si v posledných troch mesiacoch stiahli používatelia priemerne 18 000 krát.

„Podcasty sú celosvetovo jedným z najpopulárnejších druhov online obsahu produktívnej generácie. Ak malo rádio vždy za úlohu zaujať čo najširšiu skupinu ľudí, podcasty a podcasteri sa sústreďujú na špecifické témy mimo tohto hlavného prúdu. To je na nich najpríťažlivejšie. Na Slovensku a v Čechách ich popularita ešte len naberá na sile, ale o to rýchlejšie sa domáce podcasty snažia v kvalite a obsahu vyrovnať svetovým trendom,“ konštatuje Ivan Sabo zo spoločnosti Audiolibrix.

Podcasty, teda audio relácie dostupné online alebo na stiahnutie, začali naberať na popularite zvýšením dostupnosti a rýchlosti internetového pripojenia. Prvé vznikali v USA už v roku 2003. Kým však v roku 2004 našiel vyhľadávač ku kľúčovému slovu podcast len 2750 výsledkov, tento rok zobrazí viac ako 273 miliónov nájdených odpovedí.

Oproti rozhlasovému vysielaniu má podcast tú výhodu, že si ho poslucháč môže vypočuť kedykoľvek a tému zvoliť podľa aktuálnej nálady.

Témy zahŕňajú všetko od politiky, biznisu, osobného rozvoja až po hry, knihy alebo filmy. Podcasty ponúkajú ľuďom prístup k informáciám - a to spôsobom, ktorý je v dnešnej uponáhľanej dobe neoceniteľný.

Audiolibrix drží krok s trendmi a stúpajúcou popularitou audio obsahu dostupného online. Bolo pre nich preto logickým krokom vrhnúť sa aj na podcasty a spracovať prvý kompletný katalóg českých a slovenských podcastov. Poslucháči tak nájdu všetko na jednom mieste bez zbytočného hľadania v rôznych zákutiach internetu.

Katalóg obsahuje vyše 23 000 epizód vo viac ako dvadsiatich kategóriách a predstavuje takmer 6 000 hodín počúvania dostupného zadarmo. Na svoje si príde každý.

Spoločnosť  Audiolibrix pôsobí na trhu s audioknihami a hovoreným slovom na okamžité stiahnutie už od roku 2012. V ich katalógu sa dá nájsť viac ako 3 000 domácich titulov, ktoré môžu zákazníci počúvať cez ich bezplatné mobilné aplikácie pre iOS a Android alebo cez akýkoľvek prehrávač podporujúci formát mp3. Od tohto týždňa môžu poslucháči cez rovnaké aplikácie vyberať a počúvať tiež relácie z celého katalógu domácich podcastov.

„Sami sme veľkými fanúšikmi podcastov. Roky ich počúvame, jeden i sami tvoríme. V Čechách a na Slovensku ale bohužiaľ neexistoval žiadny ucelený katalóg, čo viditeľne brzdilo ich rozvoj a cestu k širšej verejnosti. Keďže audio obsah je to, čomu rozumieme, rozhodli sme sa taký katalóg podcastov vytvoriť a priniesť ho tak všetkým súčasným aj budúcim poslucháčom,“ prezrádza Michal Kočí zo spoločnosti Audiolibrix.

Viac informácií o katalógu, podcastoch aj ich nahrávaní je možné získať na webe audiolibrix.sk/podcast.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite